Ede

Ede is een stad in Gelderland. Omringd door natuurgebieden als de Ginkelse Heide, de Utrechtse Heuvelrug en Nationaal Park de Hoge Veluwe is het een perfecte uitvalsbasis voor wie van het buitenleven houdt.

Kunst en cultuur in Ede

Onderwijs
Mbo-opleidingen zijn te volgen aan ROC A12. Het aanbod is groot en beslaat de volgende domeinen:

  • Handel, Economie & Administratie
  • Horeca, Recreatie, Toerisme & Wellness
  • ICT, Beeld & Geluid
  • Techniek & Technologie
  • Veiligheid & Sport
  • Zorg & Welzijn

Aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wordt hbo-onderwijs verzorgd, vooral in de sociale sector.

Ede hoopt in 2015 een gloednieuw terrein met woon- en onderwijsvoorzieningen voor studenten op mbo- en hbo-niveau te hebben. Deze Kenniscampus moet een groen karakter krijgen (onder andere door de gebruikte bouwmaterialen) en is een samenwerking tussen zeven partijen waaronder de Gemeente Ede, de CHE, Idealis (stichting voor studentenhuisvesting) en ROC A12.

Musea
In Ede zelf zijn niet veel musea. Binnen de gemeente vallen echter wel Nationaal Park de Hoge Veluwe met daarin het Kröller-Müller Museum. Dit ligt ongeveer 15 kilometer van het centrum van Ede en heeft een indrukwekkende collectie waarin onder andere Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan vertegenwoordigd zijn. Ook de bijbehorende beeldentuin geniet enige faam.

Bezienswaardigheden in Ede

Oorlog
Vlakbij Ede, op de Ginkelse Heide, landden in 1945 geallieerde troepen. Dit was onderdeel van Operatie Market Garden, die een eind moest maken aan de bezetting van Nederland door de Duitsers. Dit offensief wordt jaarlijks herdacht met parachutesprongen boven de heide. Monumenten voor de Tweede Wereldoorlog zijn onder meer:

  • Airbornemonument
  • Bevrijdingsmonument
  • Erebegraafplaats op de Paasberg

Economie in Ede

Van gezondheidszorg tot industrie
Van de 54.770 arbeidsplaatsen die de gemeente Ede in 2010 als geheel telde waren er ruim 11.000 (meer dan 20%) in de gezondheidszorg. Dit hangt samen met de aanwezigheid van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Andere grote bedrijfstakken zijn de zakelijke dienstverlening, de detailhandel/autohandel en de industrie/delfstoffenwinning.

Ondernemen
Wie een bedrijf wil starten heeft de keuze uit verschillende locaties om zich te vestigen. Zo zijn er vijf bedrijventerreinen, een kantorenpark en twee centra met overige commerciële voorzieningen. Op de website van de gemeente is allerlei informatie te vinden over het opzetten van een onderneming.

 

Gevel in Ede[Foto: © zeze57, op Flickr, Creative Commons Nederland / CC BY 3.0]

 

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 76,95 km²
Inwoners: 68.394 (2011)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.300 per inw. (2009) 
Postcode: 6710-6718
Netnummer: 0318
Website gemeente: www.ede.nl
VVV-kantoor: Molenstraat 45 (bij Cultura). www.vvvede.nl
Luchthaven: Ede heeft een helihaven. Deze is echter het privébezit van communicatiebedrijf/mediacentrum Lukkien en kan alleen met uitdrukkelijke toestemming door anderen gebruikt worden.
Bereikbaarheid: Langs Ede lopen de A12 en de A30. Treinreizigers komen aan op station Ede-Wageningen of het kleinere Ede Centrum.
Overnachten: Dit kan op een camping, in een B&B of een hotel. Daarnaast zijn er groepsaccommodaties en bungalows om te verblijven.
Media: Ede Stad, De Edese Post (lokale kranten), Ede FM en Ede TV (lokale omroepen).

 

Ginkelse Hei[Foto: © Reinout van Rees, op Flickr]

 

Spinnenweb[Foto: © Maarten Smit, op Flickr]

 

Zonsondergang boven Ede

[Foto: © Dennis van Zuijlekom, op Flickr]

 

Gevel Ede[Foto: © Zeze57, op Flickr]