Hoofddorp

Tot de jaren '60 van de vorige eeuw was Hoofddorp nog precies dat, een dorp. Maar met de groei van Schiphol en daarmee de werkgelegenheid, groeide ook de plaats, en inmiddels is Hoofddorp met recht een stad te noemen. Het heeft een station, veel bedrijvigheid en zelfs al wat voorzichtig cultureel (erf)goed.

Kunst en cultuur in Hoofddorp

Onderwijs
Het Nova College heeft een vestiging in Hoofddorp. Daar zijn zo'n 80 opleidingen te volgen op vier niveaus. Er is tevens een vestiging van het ROC van Amsterdam. Bekend onderdeel daarvan is het het MBO College Airport. Dit college leidt op tot beroepen als steward(ess), luchthavenbeveiliger, of manager verkoop reiziger.

Cultuuratlas
De gemeente Haarlemmermeer heeft een Cultuuratlas opgesteld. Daarin staan de culturele voorzieningen op een rijtje, in de categorieën Cultureel Erfgoed, Kunst, Beeld & Geluid, Lezen & Schrijven, Instrument & Zang en Theater & Dans.

Musea & galeries
Wil je een museum bezoeken dan heb je maar een optie. Het Historisch Museum Haarlemmermeer. Daar krijg je, zoals de naam al doet vermoeden, een beeld van het verleden van de gemeente. Je ziet hoe de polders werden drooggelegd en hoe de regio zich hield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kunstkijken kan bij een van de galeries in de stad, zoals Atelier Nissa, Art from Ilse en Artchoices Galerie en kunstuitleen. Er zijn ook regelmatig tentoonstellingen in Schouwburg de Meerse, onderdeel van het Cultuurgebouw.

Bezienswaardigheden in Hoofddorp

Monumenten
Hoewel Hoofddorp niet veel Rijksmonumenten heeft (9 stuks) zijn ze wel de moeite van een bezoekje waard. Neem bijvoorbeeld De Eersteling, een korenmolen of Marktzicht, een horecagelegenheid, beide van ongeveer 1856. Een hele bekende historische plek is Fort Hoofddorp, dit was een onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie waaraan tot ongeveer 1920 gebouwd werd.

Natuur
Recreëren kan goed in en rond Hoofddorp. Ga chillen in het Haarlemmermeerse Bos. In het bos ligt een groot meer, twee restaurants en worden evenementen georganiseerd zoals het Concours Hippique en Mystery Land. Ook leuk: recreatieplas Toolenburg, in het zuiden van de stad.

Economie in Hoofddorp

Sectoren Haarlemmermeer
In de jaren '50 van de twintigste eeuw moest de gemeente het nog vooral hebben van de landbouw en veeteelt. Inmiddels ligt dat anders. Van de 114.114 mensen die in 2011 in de gemeente Haarlemmermeer werkzaam waren, werkte 38,4% in de sector Vervoer, opslag & communicatie (inclusief luchtvaart). Deze sector was relatief groot vergeleken met de rest van Noord-Holland en Nederland als geheel. Relatief klein was juist weer de sector Detailhandel & horeca, al werkten er nog altijd 16,7% van de mensen in. De tweede grootste sector was, met 18,3% van de mensen, de Zakelijke dienstverlening (inclusief verhuur en handel in (on)roerend goed).

Bekende bedrijven
Tal van bekende bedrijven zitten en zaten in Hoofddorp, omdat het zo gunstig ligt bij Schiphol. Een aantal voorbeelden zijn machinefabriek Spaans B.V., Walt Disney, Sanoma en Holland Casino. De bedrijventerreinen in Hoofddorp zijn, in het oosten van de stad, Beukenhorst en De Hoek en aan het zuiden Graan voor Visch-Zuid en De President.

Ondernemen
Overweeg je je bedrijf te vestigen in Hoofddorp? Op de website van de gemeente Haarlemmermeer staat alles wat je moet weten.

 

Dik Trom[Foto: © Easternblot, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 39,96 km²
Inwoners: 73.383 (2011)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 15.900 per inw. (2009, gemeente Haarlemmermeer)
Postcode: 2130-2135
Netnummer: 023
Website gemeente: www.haarlemmermeer.nl
Website toerisme: www.uitinhaarlemmermeer.nl
Luchthaven: Hoofddorp ligt min of meer tegen Schiphol aan. Alleen het vooruitzicht van (geluids)overlast voorkomt dat de stad verder uitbreidt naar het oosten.
Bereikbaarheid: De A4 en A5 lopen langs Hoofddorp, evenals meerdere autowegen. Met de trein kom je aan op het enige station van de stad, station Hoofddorp.
Overnachten: In Hoofddorp kun je prima terecht bij een B&B of hotel. Wel even zoeken, want het aanbod is niet erg groot.

 

Station Hoofddorp[Foto: © DennisM2, op Flickr]

 

 

Japans Restaurant in Hoofddorp[Foto: © Arup, op Flickr]

 

 

Hoofdvaartkerk Hoofddorp

 

 

Walviskaak in Hoofddorp[Foto's: © Esther Westerberg, op Flickr]