Harderwijk

Harderwijk, vooral bekend vanwege het dolfinarium, is een Gelderse stad met 45.468 inwoners. Net als Deventer en Zutphen is ook Harderwijk een Hanzestad. Harderwijk is een goede uitvalsbasis voor toeristen omdat het aan de rand van natuurgebied de Veluwe ligt. Ook vanwege de jachthavens en het wellnessresort “De Zwaluwhoeve” is het goed vertoeven in Harderwijk voor de toeristen. Niet voor niets is toerisme voor Harderwijk daarom ook een belangrijke bron van inkomsten.

Kunst en cultuur in Harderwijk

Onderwijs
Als u hoger onderwijs wilt volgen en u woont in Harderwijk, zult u moeten uitwijken naar een van de omliggende steden. Dat is bijvoorbeeld Lelystad, Zwolle of Apeldoorn. Een MBO-opleiding kunt u volgen via de instelling Landstede MBO.

Musea Harderwijk
Er zijn diverse musea die u in Harderwijk kunt bezoeken:

  • Stadsmuseum Harderwijk: Harderwijk heeft een veelzijdige en rijke geschiedenis. Als u hierin geïnteresseerd bent, is het een aanrader om dit museum te bezoeken. In het Stadsmuseum vindt u ruim 6000 objecten die het museum de afgelopen zeventig jaar verzameld heeft.
  • Visserijmuseum Harderwijk: Voor Harderwijk, gelegen aan het meer, was de visvangst altijd een belangrijk onderdeel voor de economie. In dit museum ziet u de geschiedenis van de visserij in Harderwijk.
  • Het Nederlandse Wegenbouwmuseum: Over het verleden, het heden en de toekomst van de wegenbouw in Nederland. Een extra bijkomstigheid van dit museum is dat het probeert jongeren te enthousiasmeren voor het beroep.

Bezienswaardigheden Harderwijk

Als u een natuurliefhebber bent, bent u in Harderwijk aan het goede adres. Bezoek de zandverstuiving van 200 hectare of het Harderwijker bos waar u vooral grove dennen vindt. Fietsen of wandelen in Harderwijk is goed mogelijk, al dan niet onder begeleiding van een gids.

Er zijn meer en minder bekende attracties en bezienswaardig- heden in Harderwijk:

  • Het Dolfinarium: een van de bekendste attracties in Harderwijk is het Dolfinarium. Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Dit is het enige park in Nederland waar u dolfijnen kunt ontmoeten. Daarnaast ziet u er ook walrussen, bruinvissen, zeehonden en zeeleeuwen.
  • De Zwaluwhoeve: Beaty- en saunaresort De Zwaluwhoeve is er om even helemaal tot rust te komen en uzelf eens lekker te verwennen.

Economie Harderwijk

De visserij heeft een grote rol gespeeld voor de economie in Harderwijk. Echter door de inpolderingen in het IJsselmeer en de afsluiting van de Zuiderzee verdween de visserij geleidelijk. Zo moest Harderwijk zich gaan richten op andere sectoren.

U denkt wellicht meteen aan toerisme als het gaat om de huidige economie van Harderwijk. Dit is een belangrijke sector voor de economie van Harderwijk. Desalniettemin zijn de belangrijkste sectoren voor Harderwijk de zakelijke dienstverlening en de industrie. Grote bedrijven zoals onder meer Scheer en Foppen en Baars hebben zich in Harderwijk gevestigd op het grootste bedrijventerrein van Gelderland: Lorentz (175 hectare).

Beursinfo Harderwijk
Veluvia & Zo biedt u een authentieke manier aan om een vergadering of congres te organiseren: Op de scheepshelling Veluvia. Op deze historische plek heeft u de mogelijkheid om te varen, iets te vieren en te vergaderen. Er is ruimte voor 6 tot 200 personen. Voor een evenement op maat is Veluvia & Zo de goede keuze. Voor de actuele agenda of meer informatie over Veluvia & Zo.

 

 

[Foto: Logo Harderwijk  © Stad Harderwijk]

 

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 48,27 km²
Inwoners: 45.468 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.300 per inw. (2009)
Postcode: 3840 – 3849
Netnummer: 0341
Website gemeente: http://www.harderwijk.nl.
VVV Kantoor Harderwijk: Het VVV-kantoor van Harderwijk vindt u aan de Academiestraat 5.
Bereikbaarheid:
Harderwijk is bereikbaar via de A28 van Utrecht naar Groningen. Ook via de regionale autoweg tussen Hoorn en Apeldoorn kunt u Harderwijk bereiken. De stoptrein tussen Utrecht en Zwolle doet twee keer per uur Harderwijk aan. Per bus is Harderwijk wellicht nog beter te bereiken: Per uur rijden er 15 buslijnen tussen Harderwijk en de Veluwe en Flevoland.
Overnachten:
U heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten in Harderwijk. Geniet van de natuur op een van de campings of in een van de vakantiehuizen. De Veluwe biedt u ook de mogelijkheid om een bijzondere overnachting in te plannen in de buurt van Harderwijk. Wat dacht u van overnachten in een Mongoolse Yurt, een boomtent of in een vliegtuig. Bekijk de volgende website eens om uw mogelijkheden te bekijken.
Media: Regionaal dagblad de Stentor.
Voetbalclub: V.V. Zwart-Wit '63 (Eerste Klasse zaterdag).

 


[Foto: Dolfinarium © Stad Harderwijk]
[Foto: De visserij was altijd belangrijk voor Harderwijk  © Stad Harderwijk]

 

 
[Foto: Het Harderwijkerbos  © Stad Harderwijk]