Helmond

Helmond ligt vlakbij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant. Wie een 'groene' opleiding wil volgen of beroepsmatig belangstelling heeft voor de automobielindustrie zit in Helmond goed. De stad heeft ook het nodige te bieden aan cultuur, architectuur en evenementen.

Kunst en cultuur in Helmond

Onderwijs
Een mbo-opleiding kun je volgen aan ROC ter AA. De Helmondse vestiging verzorgt onderwijs in de sector Mens & Maatschappij. 'Groene opleidingen' volg je aan De Groene Campus. Het gaat dan om studies in de richtingen Agrofood, Dier, Design, Food, Groen, Outdoor en Welness.

De Kempel Hogeschool biedt een PABO-opleiding aan.

Musea
De website van de VVV somt 11 musea en galeries op. Een paar opties op een rijtje:

  • Edahmuseum, Oostende 167. De pakkende slogan “U ervaart ruim 100 jaar distributie in levensmiddelen!” zegt het eigenlijk allemaal.
  • Gemeentemuseum Helmond. Twee locaties: Boscotondohal (F.J. van Thielpark 7) en Kasteel Helmond (Kasteelplein 1). Er zijn drie vaste collecties, te weten Mens en werk, Moderne kunst, en Stadshistorie. Daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen van o.a. fotografen en tekenaars.
  • Jan Visser Museum, Keizerin Marialaan 5. Wat voor gereedschap gebruikten de landbouwers van vroeger eigenlijk? En welke beroepen had je in die tijd nog meer? Op die vragen geeft dit museum een antwoord.

Bezienswaardigheden in Helmond

Architectuur
Welke gebouwen moet je zeker gezien hebben als je Helmond bezoekt? Onder meer deze:

  • de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een koepelkerk uit 1928
  • de Sint-Lambertuskerk in neogotische stijl
  • Kasteel Helmond, uit de 14e eeuw en tegenwoordig een museum

De gemeente telt overigens 74 rijksmonumenten, dus een stadswandeling levert geheid mooie plaatjes op.

Evenementen
Een aantal evenementen keert jaarlijks terug. Denk dan aan:

  • Kasteeltuinconcerten. In juli en augustus treden op zeven vrijdagavonden bands op in de tuin van Kasteel Helmond.
  • Jazz in Catstown, een jazzfestival dat jaarlijks in mei plaatsvindt.
  • USA Car & Bike Meeting. Klassieke auto's en motoren uit de VS. Oh yeah! Live muziek en een spectaculaire show. In juli.

Economie in Helmond

Sectoren
Van de 41.200 mensen die in 2011 werkzaam waren in Helmond was het grootste deel (19,7%) dat in de Groot- en detailhandel en reparatie van auto's en de Industrie (ook 19,7%). Ook in de Gezondheid- en welzijnszorg werkten veel mensen (18,7%).

De industrie concentreert zich in de 10 bedrijventerreinen rond de stad. De meeste liggen in het zuid-oosten van de stad. Van de industrie vormt de ontwikkeling en productie van 'automotive' en 'food' een belangrijk aandeel.

Ondernemen
Wie wil ondernemen in Helmond kan terecht op de website van de gemeente. Daar staat informatie over het ondernemersklimaat, milieubewust ondernemen, financiering en de onderwijsmarkt.

 

Sint-Lambertuskerk Helmond

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 54,56 km²
Inwoners: 88.801 (2012)
Postcode: 5700-5709
Netnummer: 0492
Website gemeente: www.helmond.nl
VVV-kantoor: Watermolenwal 11. www.vvvhelmond.nl
Bereikbaarheid: De A270 gaat door Helmond (dan heet het de N270), ten zuiden van de stad loopt de A67. Met de trein? Dan kun je kiezen uit station Helmond, 't Hout, Brandevoort of Brouwhuis.
Overnachten: Je kunt kiezen uit twee hotels en twee Bed & Breakfasts.
Media: Helmond heeft verschillende lokale media zoals De Trompetter, Helmond Plus en De Traverse (kranten), Kanaal Helmond en Brabant 10 (tv).
Voetbalclubs: Helmond Sport (Eerste Divisie)

 

Beeld in Helmond

Kasteel Helmond

Water in Helmond

Theater in Helmond

[Foto's: © 芳蘭 徐芳蘭, 'fanglan' op Flickr]