Dordrecht

Waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas ligt Dordrecht. De stad is omgeven door water en ligt zodoende op het 'Eiland van Dordrecht'. Dordrecht was in het verleden een 'stapelplaats' en en garnizoensstad. Tegenwoordig is het nog altijd een havenplaats met voor bezoekers veel cultureel erfgoed en omringend natuurgebied, zoals de Biesbosch.

Kunst en cultuur in Dordrecht

Onderwijs
Mbo-onderwijs wordt verzorgd aan het Wellantcollege en het Da Vinci College. Bij het eerste kun je veel 'groene' opleidingen volgen. Bijvoorbeeld:

 • Dier en gezondheid
 • Flower design
 • Stedelijk groen en natuurbeheer
 • (Planten)teelt en productie

Aan ROC Da Vinci College kun je ook opleidingen in tal van richtingen volgen. Denk aan Art & Design, Business, ICT en Leisure.

De acht hbo-opleidingen in de stad worden verzorgd door vijf verschillende instellingen die een vestiging in Dordrecht hebben. Dit zijn:

 • ABC Hogeschool Dordrecht (en particuliere instelling)
 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Hogeschool Rotterdam
 • InHolland
 • ROC Da Vinci College

Het gaat overwegend om lerarenopleidingen en studies in de sector Economie.

Musea
Dordrecht telt negen musea. Een paar daarvan:

 • Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Met een grote verzameling schilderijen van de 17e eeuw tot nu, van kunstenaars als Ferdinand Bol, Cornelis Koekkoek en Ary Scheffer, heeft dit museum veel te bieden.
 • Huis van Gijn, Nieuwe Haven 29-30. In dit museum vind je een bonte verzameling van voorwerpen en stijlen. De website ordent de collectie in categorieën als 'glas', 'keramiek', 'meubels', 'schilderijen' en 'textiel'. Mooie spullen kijken dus!
 • Museum 1940-1945, Nieuwe Haven 27-28. Foto's, plattegronden, militaire voorwerpen en video's: alles in dit museum herinnert aan het Nederland van de Tweede Wereldoorlog, en aan Dordrecht in het bijzonder.

Ook de moeite waard: Pictura (Voorstraat 190-192). In 1774 begonnen als “teekengenootschap”, tegenwoordig een modern kunstcentrum waarbij veel kunstenaars en kunstminners zijn aangesloten.

Bezienswaardigheden in Dordrecht

Erfgoed
Met 882 rijksmonumenten is Dordrecht absoluut een stad die historie ademt. Veel gebouwen herinneren aan de middeleeuwen, toen Dordrecht een belangrijke 'stapelplaats' was; een plek waar goederen werden opgeslagen en verder verhandeld. Een aantal hoogtepunten zijn de Grote Kerk, het stadhuis en molen Kyck over den Dyck.

Biesbosch
Dordrecht is omgeven door water en fraaie natuurgebieden. Zeer bekend is Nationaal Park de Biesbosch, dat ten zuidoosten van de stad ligt. Bezoekers komen er om te varen, fietsen, wandelen, paardrijden en om zich te vergapen aan de vele plant- en diersoorten.

Economie in Dordrecht

Sectoren
In de middeleeuwen was Dordrecht een belangrijke 'stapelplaats'. Tot ver in de 20ste eeuw was het ook een garnizoensstad. Inmiddels is de zorg een grote sector geworden, al betekent de aanwezigheid van de havens dat  de industrie ook blijft bloeien. Van de 50.084 mensen die in 2010 in Dordrecht werkzaam waren werkte:

 • 19,9% in de sector Gezondheid en welzijn
 • 16,2% in de Groot- en detailhandel en reparatie van auto's
 • 13,7% in Delfstoffen, industrie en energie
 • 13% in de Zakelijke dienstverlening

Ondernemen
Wie een bedrijf wil starten of vestigen in Dordrecht vindt informatie bij de gemeente.

 

Schilderij Dordrecht[Foto: © jinterwas, op Flickr]

 

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 99,45 km² (waarvan 20,33 km² water)
Inwoners: 118.862 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.600 per inw. (2009)
Postcode: 3300-3329
Netnummer: 078
Website gemeente: www.dordrecht.nl
VVV-kantoor: Spuiboulevard 99, www.vvvdordrecht.nl
Bereikbaarheid: De A16 loopt door de stad, de A15 is evenmin ver weg. Verder zijn er drie stations, te weten: Dordrecht, Dordrecht Stadspolders en Dordrecht Zuid. Bijzonder is de waterbus die Dordrecht verbindt met de omliggende plaatsen.
Overnachten: B&B, camping, groepsaccommodatie hotel en vakantiewoning, in Dordrecht heb je het voor het kiezen. Bijzonder slapen kan in Hotel de Watertoren of Villa Augustus.
Media: RTV Dordrecht is de lokale tv- en radio-omroep. De Dordtenaar is de lokale uitgave van het AD.
Voetbalclubs: FC Dordrecht (Eerste Divisie)

 

Water in Dordrecht

 

 

Haven Dordrecht[Foto: © zoetnet, op Flickr]

 

 

Grote Kerk in Dordrecht

 

 

Watertoren Dordrecht

 

 

Stadhuis[Foto: © Arco Ardon, op Flickr]