Alkmaar

In Alkmaar draait het in veel opzichten om kaas. Zo is er een kaasmuseum, de beroemde kaasmarkt en in het verleden werden de Alkmaarders 'kaaskoppen' genoemd. De stad is interessant voor wie van historische gebouwen en straten houdt. Studenten en ondernemers kunnen er ook uitstekend terecht.

Kunst en cultuur in Alkmaar

Onderwijs
Aan ROC Horizon College wordt mbo-onderwijs gegeven. De vestiging in Alkmaar heeft studies in de sectoren Economie, Gezondheidszorg, Sport en Bewegen, en Welzijn.

Een hbo-opleiding is te volgen aan Hogeschool Inholland. Het aanbod valt in de volgende categorieën:

  • Gezondheid, Sport en Life Sciences
  • Maatschappij en Welzijn
  • Management en Finance
  • Marketing en Ondernemen
  • Onderwijs en Leren
  • Techniek, Ontwerpen en Informatica

Musea
Museumpje pakken? Kan hoor. Wat dacht je van:

  • Hollands Kaasmuseum, Waagplein 2. Het museum vermeldt trots 24 portretten te hebben uit de 16e eeuw. Daarop is de klederdracht en ambacht van die tijd goed te zien. Maar het draait natuurlijk vooral om kaas: hoe het gemaakt werd op de boerderij en later in de fabriek. Hoe het verhandeld werd op de nog altijd beroemde kaasmarkten.
  • Nationaal Biermuseum De Boom, Houttil 1. Alles over bier: hoe het gebrouwen werd en wordt, hoe het transport verliep en hoe reclame eruit zag voor er televisie was.
  • Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. De collectie is in opgedeeld in thema's met pakkende titels als 'Bloed, zweet en tranen', 'Say Cheese' en 'Rood'. Je vindt oude (16e-/17e-eeuwse) en moderne schilderijen en een verzameling speelgoed van vroeger. Daarnaast zijn er wisselexposities.

Bezienswaardigheden in Alkmaar

Kaasmarkt
Alkmaar staat erom bekend, dus je moet het beslist niet overslaan: de kaasmarkt. Tussen april en september vindt die plaats, op de traditionele manier. Er zijn kaasdragers in historische kostuums en gele wielen van kazen zover het oog reikt. De kaasmarkt trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers.

Monumenten
Met 399 rijksmonumenten en nog meer gemeentemonumenten is Alkmaar een lust voor het oog. Vooral voor wie historische belangstelling heeft. De binnenstad is een beschermd stadsgezicht. Je vindt er onder meer de Grote Sint-Laurenskerk, die stamt uit de late middeleeuwen, het hofje van Splinter uit 1646 en veel molens, zoals de Molen van Piet en, buiten het centrum, Molen de Viaan en vier Strijkmolens uit de 17e eeuw.

Economie in Alkmaar

Sectoren
Van de 51.305 in Alkmaar werkende mensen in 2010 zat 19,5% in de Gezonheids- en welzijnszorg, 19% in de Groot- en detailhandel + autoreparatie, 8,1% bij Openbaar bestuur en overheidsdiensten, en 7,9% in het Onderwijs. Nog eens 7,2% werkte in de Industrie.

Ondernemen
Alkmaar wil ondernemers zoveel mogelijk faciliteren. Veel informatie over het starten of vestigen van een bedrijf in de gemeente is te krijgen bij het Ondernemersloket. Ook vermeldt de site actuele activiteiten zoals netwerkbijeenkomsten, ondernemersborrels en spreekuren.

 

Vlag van Alkmaar

 

 

 

Wapen van Alkmaar

[Bron: Gemeente Alkmaar]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 31,22 km²
Inwoners: 94.269 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.900 per inw. (2009)
Postcode: 1800-1831
Netnummer: 072
Website gemeente: www.alkmaar.nl
VVV-kantoor: Waagplein 2. www.vvvhartvannoordholland.nl, www.alkmaarprachtstad.nl
Bereikbaarheid: De A9 loopt langs Alkmaar. Je kunt ook via een autoweg binnenkomen of met de trein. Je komt dan aan op station Alkmaar of Alkmaar Noord.
Overnachten: De gemeente Alkmaar telde in 2012 zo'n 110 accommodaties waaronder hotels, pensions, B&B's, bungalowparken en campings. Er zijn ook enkele ligplaatsen in de Gemeentehaven.
Media: Het Noordhollands Dagblad heeft zijn hoofdkantoor in Alkmaar.
Voetbalclubs: AZ (Eredivisie)

 

Grote Kerk Alkmaar

 

Kaasmarkt in Alkmaar 

 

Alkmaarse kaasmarkt[Bron: Promotie Alkmaar]