Vlaardingen

Vlaardingen is een stad in de provincie Zuid-Holland en heeft 71.045 inwoners. Het is een echte havenstad en bekend vanwege de vis(serij). Sterker nog, het is dé haringstad van Nederland. Ten Zuiden van Vlaardingen ligt het recreatiegebied Midden-Delfland. Dit gebied is ideaal om te wandelen of te fietsen. Voor festivalgangers is het jaarlijkse VL.Loggerfestival in Vlaardingen met verschillende activiteiten op het gebied van scheepvaart en visserij een aanrader.

Kunst en cultuur in Vlaardingen

Onderwijs Vlaardingen
Studenten moeten om hoger onderwijs te volgen uitwijken naar de steden rondom Vlaardingen. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam, Leiden of Den Haag. MBO-opleidingen in Vlaardingen kunt u volgen aan het ROC Albeda College.

Musea Vlaardingen
Er zijn diverse musea in Vlaardingen waar de kunst- en cultuurliefhebbers terecht kunnen:

  • Streekmuseum Jan Anderson: Als u na de historische stadswandeling door Vlaardingen nog niet genoeg heeft gekregen van de geschiedenis van Vlaardingen, is een bezoek aan het streekmuseum de moeite waard. De collectie van het museum bevat boeken, prenten, documenten en voorwerpen die kenmerkend zijn voor de Vlaardingse geschiedenis. Jan Anderson heeft er 35 jaar over gedaan om deze attributen bij elkaar te verzamelen. Nu stelt hij ze tentoon in het museum.
  • Als u een wijnliefhebber bent, is een bezoek aan de wijnboerderij te Vlaardingen de moeite waard. Geniet van de verschillende wijnen door middel van een wijnproeverij of kies voor een high wine (in plaats van de traditionele Engelse high tea).
  • Museum Vlaardingen: Dit museum vertelt over 5000 jaar Vlaardingse cultuur en visserij. Het museum wordt nu geheel verbouwd. In 2014 opent het museum haar deuren weer.

Bezienswaardigheden Vlaardingen

Vlaardingen ligt noordelijk van het recreatiegebied Midden-Delfland. Als u dus graag in de natuur wandelt of fietst, dan kunt er in dit recreatiegebied lekker op uit. Als u meer houdt van lekker shoppen is Rotterdam snel bereikbaar per trein of auto. Als u een speciaal vervoersmiddel naar de grote stad wilt gebruiken, is de watertaxi wellicht een origineel idee.

Als u meer geïnteresseerd bent in (historisch) Vlaardingen, is een stadswandeling een aanrader. U heeft de keuze uit twee soorten stadswandelingen. In beide stadswandelingen komt u langs verschillende rijksmonumenten. U ervaart tevens meer over de visserij en het “haringverleden” waar Vlaardingen bekend om staat.

Evenementen Vlaardingen

Er zijn drie bekende evenementen die jaarlijks in Vlaardingen plaatsvinden:

  • Een van de bekendere evenementen in Vlaardingen is het VL.Loggerfestival. Elk jaar bezoeken veel mensen dit maritieme stadsfeest dat in en rondom de Vlaardingse havens georganiseerd wordt. Tijdens het festivals zijn er veel activiteiten waarbij de scheepvaart en de visserij in het middelpunt staan. Het festival duurt drie dagen en vindt in de zomer plaats. In juni 2012 vierde het festival haar tiende editie.
  • Het Zomerterras is een ander festival dat in Vlaardingen georganiseerd wordt. Tijdens dit festival maakt u kennis met verschillende muziek, cultuur en theater. Het Zomerterras duurt maar liefst drie weekeinden en er zijn optredens van zowel Nederlandse als buitenlandse bands. Daarnaast kunt u door de hele stad genieten van verschillende straattheater-acts.
  • Het Vlaardingse UitFestival vormt het begin van het nieuwe culturele seizoen in Vlaardingen. Tijdens dit eendaagse festival geniet u van verschillende culturele activiteiten die Vlaardingen te bieden heeft.

Economie Vlaardingen

Vlaardingen ligt aan de Nieuwe Maas. De Nieuwe Maas is een belangrijke scheepvaartroute voor de Rotterdamse havens. De visserij heeft altijd een grote rol gespeeld voor de Vlaardingse economie. In de achttiende eeuw was de haringvisserij een van de belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen. Ook Rotterdam en Schiedam waren toen belangrijke visserplaatsen. Omdat deze twee steden zich op handel resp. jenever gingen toeleggen, groeide Vlaardingen uit tot een van de belangrijkste Nederlandse zeehavens en Rijn- en Maashavens. Eind 19e eeuw ontbloeide door de faciliteiten die de haven bood ook de industrie in Vlaardingen. Vooral de boter- en meelfabriek met export naar Engeland zorgde voor een een impuls voor de economie.

Tegenwoordig is de handel de belangrijkste sector voor Vlaardingen. Ook de transport en de opslag van chemische stoffen is belangrijk voor de Vlaardingse economie. Denk hierbij aan de transport van bijvoorbeeld verf, kunstmest en chemicaliën richting de Botlek en Europoort. In vergelijking met andere steden gaat het echter niet zo goed met de stad op economisch gebied. De werkgelegenheid blijft achter in Vlaardingen en bedrijven vestigen zich niet graag in Vlaardingen. Daarom is de stad op dit moment druk in de weer met een actieplan om de economie te stimuleren.

Beursinfo Vlaardingen
Verschillende bedrijfsevenementen zoals vergaderingen, beurzen en congressen vinden geregeld plaats in de schouwburg de ”Stadsgehoorzaal” van Vlaardingen. In de Grote Zaal is er plaats voor 650 personen en de Kleine Zaal is toegankelijk voor maximaal 160 personen. Als u zelf op zoek bent naar een vergaderlocatie in Vlaardingen, neemt u dan contact op met de Stadsgehoorzaal Vlaardingen.

 

 

 

 
[Foto: Stadhuis Vlaardingen © FaceMePLS, op Flickr]

Provincie:Zuid-Holland
Oppervlakte: 26,41 km²
Inwoners: 71.045 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.900,- per inw. (2009)
Postcode: 3130 - 3139
Netnummer: 010
Website gemeente: https://www.vlaardingen.nl
VVV Vlaardingen (verrassend Vlaardingen): Westhavenkade 39.
Bereikbaarheid: Als u met de auto naar Vlaardingen rijdt, bereikt u de stad via de A4 en de A20. Vlaardingen heeft drie treinstations. Met de trein bereikt u Vlaardingen via de zogenaamde Hoekse Lijn: de treinverbindingen tussen Rotterdam en Hoek van Holland.
Overnachten: Op de website van de VVV van Vlaardingen kunt u uitgebreid zoeken naar een overnachtingsplaats van uw gading. Of u nu houdt van een luxe hotel of met de camper komt.
Media: Leidsch Dagblad
Voetbalclub: de voetbalclub VFC Vlaardingen komt uit in de Tweede Klasse op zondag en Sc Victoria '04 komt uit in de Derde Klasse op zaterdag.


[Foto: St. Johannes de Dooperkerk Vlaardingen © FaceMePLS, op Flickr]


[Foto: Oude haven Vlaardingen © FaceMePLS, op Flickr]


[Foto: Vissersmonument Vlaardingen © FaceMePLS, op Flickr]


[Foto: Oosthavenkade Vlaardingen © FaceMePLS, op Flickr]


[Foto: schip de Gallant uit Vlaardingen © William Murphy, op Flickr]