Breda

Als Oranjestad en voormalig garnizoensstad is Breda interessant voor wie zich bijzonder voor het bestuur van Nederland interesseert. Naast militaire en religieuze monumenten is Breda ook populair om zijn bosrijke omgeving, de uiterst sfeervolle binnenstad en de vele terugkerende evenementen, waaronder roodharigendag en het Graphic Design Festival.

In Breda vloeit de Aa of Weerijs samen met de Mark. De stad heeft zodoende een haven waaromheen zich veel horeca centreert. De binnenstad werd uitgeroepen tot beste Nederlandse binnenstad van 2010 en 2011. Breda wordt ook wel de parel van het zuiden genoemd.

Kunst en cultuur in Breda

Onderwijs
Voor mbo-onderwijs heeft Breda een ROC (met vijf locaties) en scholengemeenschap De Rooi Pannen. Bij die laatste worden opleidingen in toerisme/recreatie en horeca aangeboden.

Aan hoger onderwijs ontbreekt het in Breda evenmin. Een hbo-opleiding is te volgen bij Avans Hogescholen of bij NHTV internationaal hoger onderwijs. De stad telt zo'n 20.000 hbo-studenten.

Het wetenschappelijke onderwijsinstituut waar de stad om bekend staat is Koninklijke Militaire Academie (KMA), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De KMA leidt jaarlijks ruim 1000 mensen op tot officier opgeleid voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. 

Musea
Voor een museumbezoek kun je uitstekend terecht in Breda. Er zijn meerdere kleine, gratis musea met beperkte openingstijden. Zeker de moeite waard zijn:

  • Bierreclamemuseum, Haagweg 375. Wat de naam al suggereert: veel reclameborden en posters. Allemaal over bier.
  • Breda's Museum, Parade 12-14. Benieuwd naar de geschiedenis van de stad? Hier vindt u de antwoorden op uw vragen. Niet zelden in de vorm van historische kunstwerken.
  • Museum Of The Image (MOTI), Boschstraat 22. Voorheen bekend als het Graphic Design Museum en een plek waar verschillende soorten beeldkunst en hun raakvlakken getoond worden.

Bezienswaardigheden in Breda

Breda is onder andere bekend om zijn vroegere functie als garnizoensstad en zijn band met de familie (van Oranje-)Nassau, voorouders van het huidige koningshuis. Dit laatste maakt het tot een van de zes officiële Oranjesteden. Interessante militaire monumenten, kastelen en hofhuizen zijn op diverse locaties te vinden. Zo is het Kasteel van Breda, waar tegenwoordig de Koninklijke Militaire Academie zit, een fraai gebouw om te bezoeken. Dit kan eenmaal per jaar, tijdens de Brabantse Kastelendag. Andere plekken die uitnodigen tot een bezoek zijn:

  • het Begijnhof
  • Spanjaardsgat
  • Prinsenkade

Economie in Breda

Belangrijkste sectoren
De Gezondheids- en welzijnszorg is in Breda volgens de economische barometer 2012 goed voor zo'n 17.000 banen. Daarmee is het de grootste sector in de stad. Op ruime afstand volgen de Detail- en groothandel (waarin elk een kleine 9000 mensen werkzaam zijn) en Advisering en onderzoek. Dit laatste wordt voor een groot deel verzorgd door eenmansbedrijven, waarvan er ook veel actief zijn in creatieve beroepen.

Drop, chocola en jam
Met zijn logistiek voordelige ligging tussen Antwerpen en Rotterdam was en is Breda een geschikte plek voor de productie van goederen. Veel levensmiddelen worden in Breda gemaakt. Denk aan De Faam met zijn drop en pepermunt, Hero (bekend van jams en vruchtendranken) en Van Melle.

Tegenwoordig is de dienstverlenende sector het grootst in de stad. Breda heeft zo'n dertig bedrijventerreinen.

Ondernemen
De gemeente Breda verwelkomt ondernemers in de stad en helpt hen graag op weg. Nuttige informatie is te vinden op het Ondernemersportaal. Speciale aandacht is er voor duurzaam ondernemen.

Starters kunnen via de gemeente korting krijgen bij het inhuren van een zogenaamde Business Coach. Deze (ervaringsdeskundigen) helpen mensen met een goed plan en overtuigende motivatie op weg in hun nieuwe carrière.

 

Stadhouderspoort Breda[Foto: © Ciao Anita!, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 83,07 km²
Inwoners: 176 553 (2012)
Postcode: 4800-4899
Netnummer: 076
Website gemeente: www.breda.nl
VVV Breda: Willemstraat 17-19 (tegenover Centraal Station) en Grote Markt 38, www.vvvbreda.nl
Bereikbaarheid: Met de auto komt men Breda makkelijk in via de A16, A27, A58 of A59. Er zijn twee treinstations, Breda en Breda-Prinsenbeek.
Overnachten: Met een vijftal campings, verschillende groepsaccommodaties, vakantiebungalows en een ruim aanbod van B&B's en hotels biedt Breda volop mogelijkheid tot overnachten.
Voetbalclubs: NAC Breda in de Eredivisie en VV Baronie in de Topklasse.

 

Kerk Breda

 

Markt Breda

 

Breda stad[Foto's: © Rictor Norton & David Allen, op Flickr]

 

Carnaval in Breda

 

Carnaval in Breda[Foto's: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Kasteel Breda[Foto: © Ciao Anita!, op Flickr]