Barneveld

Wat was er eerder? De kip, het ei of Barneveld? Het dorp is in ieder geval de grootste plaats in de gelijknamige Gelderse gemeente. Dit is een van de gemeentes in Regio FoodValley. Wie niet in pluimvee geïnteresseerd is vermaakt zich tijdens de zomerse markt of op een wandeling langs landgoederen en musea.

Kunst en cultuur in Barneveld

Onderwijs
Hoger onderwijs kan men in Barneveld niet genieten. Middelbaar beroepsonderwijs wel. ROC A12 heeft namelijk een vestiging in het dorp. Aan de Zonnebloemstraat 75.

Musea & Theater
In Barneveld zijn twee musea:

  • Nederlands Pluimveemuseum, Hessenweg 2A. Dit museum over de kip en het ei is leuk voor jong en oud. De vaste tentoonstelling gaat onder meer over de (geschiedenis van de) pluimveeteelt, de anatomie van de kip en er zijn zelfs kuikentjes uit de broedmachine.
  • Veluws Museum Nairac, Langstraat 13. Wegens verbouwing tot voorjaar 2013 gesloten maar daarna weer open met een brede collectie van archeologische en historische voorwerpen.

Stichting Kunst Collectief Barneveld organiseert elk jaar een kunstroute langs lokale kunstenaars en galeries. Wie toneel, musical, dans, cabaret of muziek wil zien (en horen) kan naar het Schaffelaartheater (Churchillstraat 74A).

Bezienswaardigheden in Barneveld

Monumenten
Barneveld telt 16 rijksmonumenten. Goed voor een mooie wandeling. Bezoek bijvoorbeeld Landgoed de Schaffelaar. Daar staat een neogotisch kasteel en is een goed-aangeschreven restaurant. Het grenst bovendien aan het Schaffelaarsebos. Ook de Doesburgermolen is de moeite waard. Het is een zeer oud exemplaar, vermoedelijk gebouwd aan het begin van de zestiende en misschien zelfs vijftiende eeuw. Wip ten slotte even aan bij de Oude Kerk. Je bevindt je immers in de Nederlandse Bible Belt.

Markt
In juli en augustus kun je in Barneveld terecht voor de Oud Veluwse Markt. Die vindt zes donderdagen op rij plaats en zit bomvol activiteiten. Zo zijn er oude ambachten te zien, is er een optocht uit grootmoeders tijd en een originele boerenveiling.

Economie in Barneveld

Pluimveehouderij & andere sectoren
Barneveld staat bekend als de centrum van de pluimveehouderij. De Barnevelder kip dankt zijn naam zelfs aan het dorp. Toch zijn andere sectoren groter. Van de 14.169 banen die Barneveld in 2011 telde, was 24,2% in de Groot- en detailhandel, 17,7% in de Industrie en 8,8% in Vervoer en opslag. Er waren 173 (ofwel 1,2% van het totaal) banen in de Landbouw, bosbouw en visserij.

Ondernemen
De gemeente verwelkomt ondernemers. Zeker voor wie werkzaam is in de Food-sector is Barneveld interessant. Het is namelijk een van de acht gemeenten van Regio FoodValley, dat de specialist en leverancier van 'agrofood' in Europa wil worden.

 

Kip in Barneveld[Foto: © Barry Skeates, op Flickr]

 

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 176,74 km²
Inwoners: 53.521 (gemeente, 2012), 30.027 (dorp, 2010)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 13.600 per inw. (2009)
Postcode: 3771-3773
Netnummer: 0342
Website gemeente: www.barneveld.nl
VVV-informatiezuil: Jan van Schaffelaarstraat 70 (Geen kantoor dus, wel een zuil. Altijd open.) www.vvvbarneveld.nl (ook voor Garderen, Kootwijk en Voorthuizen)
Bereikbaarheid: Dicht langs Barneveld loopt de A30. Iets noordelijker loopt ook de A1. Verder zijn er twee treinstations: Barneveld Centrum en Barneveld Noord.
Overnachten: Op de pagina Zoek en Boek van de VVV vind je een overzicht van campings, B&B's, hotels en bungalows.
Media: Nederlands Dagblad, Barneveldse Krant, Radio Barneveld.

 

Winkel in de boerderij[Foto: Boerderij 'Het Paradijs' © Dorine Ruter, op Flickr]

 

De Schaffelaar in Barneveld[Foto: De Schaffelaar © Minke Wagenaar, op Flickr]