Amersfoort

Amersfoort, eerst garnizoens-, later groeistad. Met zijn centrale ligging in het land, veel historisch erfgoed en veel groen is Amersfoort aantrekkelijk voor bewoner, bezoeker en bedrijf.

Kunst en cultuur in Amersfoort

Onderwijs
Mbo-onderwijs wordt gegeven aan:

  • ROC ASA
  • het Hoornbeek College
  • ROC Midden Nederland

Hoger beroepsonderwijs is te genieten aan:

  • de Evangelische Hogeschool. Hier kun je een half jaar of een jaar de tijd nemen om je visie op de toekomst te ontwikkelen.
  • de HU Amersfoort is onderdeel van de Hogeschool Utrecht. Je kunt er een opleiding volgen in Economie & Management, Gezondheidszorg, Maatschappij & Recht of Onderwijs & Opvoeding.
  • de Nederlandse Beiaardschool is onderdeel van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en valt onder het conservatorium. In Amersfoort kun je de opleiding tot beiaardier volgen.

Musea
Cultuursnuiven is makkelijk in Amersfoort. Er zijn veel plekken waar je kunst kunt kijken. In het Kunsthal kAdE (Smallepad 3) worden wisselende exposities georganiseerd. Er is 1000 m² aan expositieruimte. Ook interessant: het Mondriaanhuis (Kortegracht 11). In het huis werd de schilder geboren en de permanente collectie van het museum bevat veel van zijn werk. Andere aanraders zijn Museum Flehite (Westsingel 50), het Cavaleriemuseum (Barchman Wuytierslaan 198) en het Ambachtelijk Schildersmuseum (t Haartje 24).

Bezienswaardigheden in Amersfoort

Monumenten
Amersfoort kent een heel aantal mooie plekjes die je terugbrengen naar het verleden.  Opvallend in het straatbeeld zijn de grachten. Verder trekken verschillende kerken, zoals de Onze Lieve Vrouwetoren, de Sint-Joriskerk en de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk, de aandacht. Wie historische belangstelling heeft zal ook de bewaard gebleven stadspoorten, waarvan de Koppelpoort de bekendste is, kunnen waarderen. Vergeet Paleis Soestdijk niet te bezoeken.

Je kunt trouwens ook een digitale, historische stadswandeling maken via AmersfoortopdeKaart.nl.

Groen
Van plas tot plantsoen en van bos tot bron, Amersfoort en omgeving hebben veel te bieden voor de natuurliefhebber. Ga vlinders kijken in het Soesterkwartier, recreëren in Waterpark Nieuwland of zwemmen in en wandelen rond het Henschotermeer.

Voor meer ideeën download je de “inspiratieboekjes” van de gemeente of raadpleeg je de Groene Agenda.

Minder natuurlijk groen maar wel populair is DierenPark Amersfoort. Daar komen jaarlijks zo'n 650.000 bezoekers op af.

Economie in Amersfoort

Sectoren
Van de 71.000 mensen die in 2010 in Amersfoort werkten, zat het grootste deel, 16% in de Gezondheid- en welzijnszorg, nipt gevolgd door 15,8% in de Groot- en detailhandel en reparatie van auto's. De derde grootste sector was, met 14,5%, Advisering, onderzoek en speciale zakelijke dienstverlening.

Ondernemen
Vanwege zijn centrale ligging in het land en de goede bereikbaarheid via de weg en het spoor, is Amersfoort aantrekkelijk voor bedrijven. Ondernemers vinden alles wat ze willen weten op de website van de gemeente.

 

Wapen van Amersfoort

 

Provincie: Utrecht
Oppervlakte: 63,78 km²
Inwoners: 148.250 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 15.600 per inw. (2009)
Postcode: 3800-3829
Netnummer: 033
Website gemeente: www.amersfoort.nl
VVV-kantoor: Breestraat 1 (aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren). www.vvvamersfoort.nl, www.tijdvooramersfoort.nl
Bereikbaarheid: Met de auto bereik je Amersfoort via de A1, de A28 of een van de autowegen. Met de trein kom je binnen op station Amersfoort, Amersfoort Vathorst of Amersfoort Schothorst. Via de Eem is de stad verbonden met het Eemmeer.
Overnachten: Appartement, B&B, bungalow, camping, groepsaccomodatie of hotel? In Amersfoort heb je het voor het kiezen.

 

Hof-plein Amersfoort

 

Koppelpoort Amersfoort

 

Varkensmarkt Amersfoort

 

Amersfoort OLVT[Foto's: © Jet Kraanen Fotografie (JKF)