Regionaal zoeken
Tolken

TolkendienstSpreken bij een belangrijk overleg een aantal mensen niet dezelfde taal, dan biedt een tolkendienst uitkomst.

Een tolkendienst is nodig zodra belangrijke communicatie plaatsvindt tussen mensen die elkaars taal niet goed spreken of verstaan. Dit kan in het bedrijfsleven zijn bij een internationale vergadering of congres, of bij een (semi-)overheidsinstelling. Denk bijvoorbeeld aan een immigrant die het ziekenhuis bezoekt.

Soorten tolkendienst

Er zijn meerdere soorten tolken. Zoekt u een tolkendienst, let u dan op:

 • de taal
  De voorkeur gaat doorgaans uit naar een tolk die de taal waarnaar iets wordt vertaald (de doeltaal) als moedertaal heeft.
 • vakjargon
  Het maakt een groot verschil of iemand tolkt voor een huisarts, politicus of rechtbank. Veel tolken opereren binnen een bepaald vakgebied en kennen het betreffende jargon.
 • het vertaaltempo
  Voor overleg in het Europees Parlement is een simultane tolkendienst nodig (de tolk luistert en vertaalt tegelijk). Tolken die na de spreker steeds een paar zinnen vertalen, tolken consecutief.
 • integriteit
  Voor een aantal (semi-)overheidsinstellingen is het verplicht een beëdigd tolk in te huren.

Regelgeving tolkendienst

Een tolk heeft een belangrijk vak. Hij moet ervoor zorgen dat een boodschap correct wordt overgebracht en krijgt (mogelijk) gevoelige informatie te horen. Daarom zijn er regels voor een tolkendienst.

Een aantal (semi-)overheidsinstellingen is verplicht om uitsluitend beëdigde tolken in te huren. Dit zijn onder andere rechtbanken, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de politie. Deze verplichting heet de afnameplicht.

Een beëdigd tolk zweert of belooft onder andere dat hij onpartijdig, eerlijk en nauwgezet werkt. Ook heeft hij een geheimhoudingsplicht.

Brancheorganisaties tolken

Veel tolken zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Schakelt u zo'n tolk in, dan heeft u meer zekerheid over de kwaliteit van zijn werk. Hij voldoet immers aan de toelatingseisen van de branchevereniging. Een voorbeeld hiervan is de ethische richtlijn van de Vlaamse OndersteuningsCel voor Sociaal Tolken en Vertalen.

Andere organisaties:

Tolkendienst via Uw-adres

Zoekt u een tolk? U vindt er veel in deze gids. Zij beheersen verschillende talen. Van Frans, Spaans en Engels tot Arabisch. Ze zitten onder andere in Leiden en Amsterdam. Naast de tolkendienst bieden zij ook diensten aan als vertalen, proeflezen en redigeren.

Voor u gevonden tolken in Noord-Holland:

Ana Meneses Dekker

Retiefstraat 262, 1092 SX Amsterdam
Tolkdiensten, Amsterdam, Simultaantolken, Noord-Holland, Consecutief, Spanje, Fluistertolken, Zuid-Holland, Vertalingen, Utrecht

B. Chanhih Tolken & Belastingadviesbureau

Commelinstraat 159 A, 1093 TP Amsterdam

B. Hajali

Zoutkeelgracht 244, 1013 LC Amsterdam
Rechtbanktolk Vertaler Marokkaans Berbers Arabish

R.M. Houssain

Voordek 15, 1034 SR Amsterdam
Vertaling, Tolk, Tolken, Amsterdam, Noord-Holland, Somalisch

Velthuysen Vertalingen

Taanplaats 4, 2063 JP Spaarndam

Zvereva

Oost Indiestraat 88, 2013 RT Haarlem
Vertaler, Vertaler Engels Russisch, Vertaler Engels Frans, Vertaler Engels OekraÔens, BeŽdigd vertaler

Accuwrite

G Leegwaterhof 6, 1444 EW Purmerend

Hendriks J H

Wolff en Dekenlaan19, 1985HP Driehuis

Omarkhel Tolk- en Vertaalbureau

Stalpaertstraat 46, 1813 CM Alkmaar

The Word Game

Kerstomaatplantsoen 7, 1104 VE Amsterdam
Regionaal zoeken
Klik op de kaart en zoek regionaal op tolken Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in...
'tolken' is ook te vinden in:
Amsterdam, Zwolle, Rijswijk, Leiden, Maastricht, Enschede, Hoogeveen, Haarlem, Wijnandsrade, Wildervank, Heerlen, Eindhoven, Aalten, Soerendonk, Spijkenisse
Rubrieken