Zwolle

Zwolle, de geboortestad van Herman Brood, is de hoofdstad van Overijssel en heeft 121.602 inwoners. De Zwollenaren hebben de historische bijnaam Blauwvingers. De stad ligt aan de rivier de IJssel en de rivier de Overijsselse Vecht mondt bij Zwolle in het Zwarte Water uit. Zwolle ligt centraal in de provincie en is daardoor ook goed bereikbaar per trein of per auto. Vanwege de vele goed onderhouden parken staat Zwolle bekend als groenste stad van Nederland. In 2006 werd de stad zelfs uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Zwolle heeft een historische binnenstad waar de architectuur vanwege de vele bewaarde gebleven monumenten erg bijzonder is.

Kunst en cultuur in Zwolle

Onderwijs Zwolle
Er zijn verschillende mogelijkheden om te studeren in Zwolle. In de stad kunt u verschillende bacheloropleidingen volgen. In totaal biedt Zwolle 74 bacheloropleidingen aan. De meeste van deze bacheloropleidingen biedt Hogeschool Windesheim aan. Na het HBO zijn er nog 8 masteropleidingen in Zwolle te volgen. Er studeren in totaal 6285 studenten in Zwolle.

Musea Zwolle
Er zijn enkele musea in Zwolle die u kunt bezoeken:

  • Stedelijk Museum Zwolle: Dit museum probeert het verleden te verbinden met het heden. Zo beschikt het museum over ongeveer 600 schilderijen. Er zijn zowel schilderijen bij uit de zestiende eeuw als schilderijen uit het heden. Het Museum heeft zowel vaste als wisselende exposities. Het drostenhuis is een vast onderdeel van het museum. In dit voormalige regentenhuis ziet u hoe de Zwolse regenten leefden in de achttiende eeuw.
  • Museum de Fundatie: Dit museum probeert door wisselende exposities topcollecties aan te bieden van beeldende kunst. Op die manier is dit museum ook geschikt voor een breed publiek.

Bezienswaardigheden Zwolle

De architectuur van de binnenstad in Zwolle is op zichzelf al een bezoek waard. Dat komt omdat veel rijksmonumenten bewaard zijn gebleven. Zo kunt u nog delen van de oude stadsmuur bekijken en drie poorten die ooit als verdediging van de stad fungeerden. Ook staat Zwolle bekend om de goed onderhouden parken. Niet voor niets is Zwolle de meest groene stad van Nederland. Vier bekende parken zijn:

  • Stadspark Potgieterssingel
  • Stinspark
  • Park het Engelse Werk
  • Aa-park (zoals de rivier de Aa)

Economie Zwolle

Zwolle is een onderwijsstad. Zo zorgt Zwolle ervoor dat de stad investeert in goed opgeleide werknemers dat goed is voor het economische klimaat. Ook de ligging van Zwolle is positief voor de economie. Als verbindingsstad tussen het noorden van Nederland en het westen speelt Zwolle een belangrijke rol. Zwolle beschikt over een werkgelegenheid van 85.000 op ruim 120.000. Dat is ten opzichte van het landelijk gemiddelde erg goed. Daarnaast behoort Zwolle bij de Nederlandse gemeenten die de komende jaren het sterkste zullen groeien. Al deze factoren zorgen ervoor dat Zwolle een interessante vestigingsstad is voor (startende) bedrijven.

 

Beursinfo
Het belangrijkste beursgebouw van Zwolle is IJsselhallen Zwolle. De hallen beslaan samen 20.000 m2 en hierdoor is het beursgebouw een van de grootste van Noord-Oost Nederland. Als u dus op zoek bent voor een ruimte om beurzen, evenementen, productpresentatie, concerten, congressen of een bedrijfsuitje te organiseren, kunt u contact opnemen met Ijsselhallen Zwolle. Bekijk hier de actuele agenda.

 

 

 

 
[Foto: Toren van de Grote Kerk te Zwolle © Arjan Richter, op Flickr]

Provincie: Overijssel
Oppervlakte: 119,28 km²
Inwoners: 121.602 (1 februari 2012).
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.500,- per inw. (2009)
Postcode: 8000 - 8049
Netnummer: 038
Website gemeente: http://www.zwolle.nl
Kantoor VVV Zwolle: Grote Markt 20.
Bereikbaarheid: Zoals in de intro al aangegeven, ligt Zwolle centraal in de provincie Overijssel en is hierdoor goed bereikbaar. Met de auto bereikt u Zwolle via de A28. Het treinstation van Zwolle is een van de grootste knooppunten van Nederland (op Amersfoort en Utrecht na). U kunt vanuit Zwolle met de trein zeven verschillende richtingen op.
Overnachten: In Zwolle heeft u diverse mogelijkheden om te overnachten. Zo kunt u in een hotel, een Bed & Breakfast of op de camping overnachten. Veel hotels bieden diverse arrangementen aan. Omdat Zwolle zoveel bewaarde monumenten heeft, kunt u ook eens kijken of u in een bijzonder gebouw zou kunnen overnachten. Hierbij kunt u denken aan een burgemeesterwoning, een voormalige gevangenis, een hooiberg en nog veel meer. Als u ervoor kiest buiten het centrum te overnachten dan bent u met de fietstaxi snel op de plaats van bestemming.
Media: Het regionale dagblad de Stentor wordt in Zwolle uitgegeven.
Voetbalclub: FC Zwolle is de thuisploeg van Zwolle en zal komend seizoen weer uitkomen in de eredivisie (FC Zwolle is eind 2012 kampioen geworden in de Eerste Divisie).[Foto: Restanten stadsmuur Zwolle © Ebelien, op Flickr]


[Foto: Terrassen in Zwolle © josu.orbe, op Flickr]