Zutphen

Zutphen is een historische stad in de provincie Gelderland en telt 47.195 inwoners. De stad is net als Deventer een Hanzestad en staat bekend als een gezellige en gastvrije stad. De stad heeft vanwege haar ligging aan de IJsel vijf havens. Vanwege een lange geschiedenis van 1700 jaar is Zutphen een van de oudste steden van Nederland. Zutphen staat ook wel bekend als de torenstad. Dat komt door de grote hoeveelheid historische torenspitsen. Deze vormen samen de skyline van Zutphen.

Kunst en cultuur in Zutphen

Onderwijs Zwolle
Studenten die hoger onderwijs in Zutphen willen volgen, moeten uitwijken naar andere steden om en nabij Zutphen. Hoger onderwijs is bijvoorbeeld te volgen in Velp, Arnhem, Apeldoorn of Deventer. Opleidingen op MBO-niveau zijn te volgen via ROC Aventus.

Musea Zutphen
In Zutphen zijn er enkele musea die de cultuurliefhebber kan bezoeken:

  • Stedelijk Museum Zutphen: Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Zutphen is een bezoek aan dit museum zeker de moeite waard.
  • Henriëtte Polak Museum: Als u een liefhebber bent van schilder- en beeldhouwkunst, is een bezoek aan het Henriëtte Polak Museum een aanrader. Hier bewegen de verschillende kunstwerken zich tussen traditioneel/klassieke kunst en moderne kunst. Abstractie en figuratie spelen ook een belangrijke rol bij de exposities in dit museum. Dit museum is vernoemd naar Henriëtte Polak. Zij speelde een hele belangrijke (financiële) rol bij het tot stand komen van diverse instellingen gebaseerd op het humanisme.
  • Museum Het Groot Gaffel heeft veelal wisselende exposities. De vaste collectie bestaat uit de geschiedenis van de psychiatrie in Zutphen en omgeving.

Bezienswaardigheden Zutphen

Zoals beschreven in de inleiding is Zutphen een historische stad. Daarom is het ook een aanrader om een stadswandeling te maken. U heeft daarbij de keuze voor een stadswandeling onder begeleiding van een ervaren gids of een stadswandeling met behulp van een routekaart. U heeft de keuze voor verschillende wandelingen. Kiest u voor de vestingwandeling dan leidt de route u langs de oude Zutphense stadsgrenzen. Heeft u meer interesse in de grote pakhuizen en koopmanshuizen die zo typerend zijn voor Zutphen als Hanzestad, dan is de Hanze-stadswandeling de betere keuze.

Fietsen door Zutphen
Als u meer van fietsen houdt, dan zijn er vier fietsroutes die u langs de rivieren leiden. Zo geniet u van het landschap en bepaalt u zelf of u weer wilt eindigen in Zutphen of dat u van Zutphen naar een andere stad fietst.

Evenementen in Zutphen

Er vinden jaarlijks twee opmerkelijke evenementen plaats in Zutphen: Chocoladefestival: Voor de zoetekauw is het chocoladefestival een echte aanrader. Tijdens dit festival is bijna letterlijk alles chocolade. In de binnenstad kunt u genieten van activiteiten zoals:

  • schilderen met chocola;
  • bonbons maken;
  • koken met chocola.

Na de activiteiten kunt u dan genieten van een cholade-biertje. Als u ondertussen trek heeft gekregen, kunt u bij de restaurants in de binnenstad kiezen uit verschillende gerechten die bereid zijn met chocola. Tijdens het festival zijn er ook diverse optredens van verschillende bands.

  • Bokbierdag: Als u tijdens de bokbierdag begin oktober een bezoek brengt aan Zutphen dan kunt u verschillende soorten bokbier uitproberen. Verstandig is het dan wel om de stad per trein te bezoeken of een hotel te boeken.

Economie van Zutphen

De meeste inwoners van Zutphen zijn werkzaam in de gezondheidszorg. Een goede tweede is de handel. Als derde neemt de zakelijke dienstverlening in Zutphen een belangrijke rol in. Er zijn drie bedrijventerreinen in Zutphen. Een kleiner vierde bedrijventerrein ligt in de nabijgelegen gemeente Warnsveld.

Zutphen is een belangrijk centrum voor de antroposofische geneeskunst. Deze geneeskunst is een aanvulling op de reguliere geneeskunst. De theorie achter antroposofie is dat ook de persoonlijke ontwikkeling en niet-materiële zaken invloed hebben op de gezondheid en een rol spelen bij ziekte.

Tenslotte speelt de rechtsspraak een grote rol in Zutphen. Niet alleen diverse juridische instellingen en rechtbanken zijn gezeteld in Zutphen ook zitten er veel advocatenkantoren.

Beursinfo Zutphen
Voor de verschillenden beurzen die in Zutphen georgainseerd worden, is de Hanzehal de locatie waar u moet zijn. De Hanzehal werd in 1967 geopend als een sporthal. In 1980 werd de Hanzehal herbouwd, omdat de hal in dat jaar afbrandde. In 1981 werd de nieuwe Hanzehal van 3700 vierkante meter opnieuw toegankelijk voor het publiek. Nu geldt de Hanzehal als een van de grootste sporthallen in Nederland. Het scala aan evenementen is groot in de Hanzehal. Bekijk de actuele agenda van de Hanzehal.

 

 

 

 
[Foto:Zutphen aan de IJssel © Jan-Willem Reusink, op Flickr]

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 42,84 km²
Inwoners: 47.195 (1 februari 2012).
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.100,- per inw. (2009)
Postcode: 7200 – 7207, 7230 – 7232
Netnummer: 0575, 0591
Website gemeente: http://www.zutphen.nl
Kantoor VVV Zutphen: Stationsplein 29.
Bereikbaarheid: Zutphen vervult vooral als spoorwegknooppunt een belangrijke rol. Er vertrekken vanaf station Zutphen maar liefst 12 treinen per uur. Met de auto bereikt u Zutphen via de provinciale wegen N348, N345, N346, N314, N319 of de N826. Hoewel de stad niet aan een rijksweg ligt, is deze in de buurt van de A1 net onder Deventer gelegen.
Overnachten: U heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten in Zutphen. Of u nu kiest voor een hotel, een pension of een camping: Er is voor ieder wat wils. Maak een keuze maken voor uw overnachting in Zutphen.
Media: Regionaal dagblad de Stentor.
Voetbalclub: FC Zutphen (op zaterdag speelt deze club eerste klasse) en Be Quick (vijfde klasse).

[Foto: Stadsmuur Zutphen © Jan-Willem Reusink, op Flickr]


[Foto: Architectuur Zutphen © Jan-Willem Reusink, op Flickr]


[Foto: Stationsplein Zutphen © Fietsberaad, op Flickr]


[Foto: Uitzicht op Zutphen © Sjaak Kempe, op Flickr]