Zeist

Zeist is een stad gelegen in de provincie Utrecht. Zeist heeft 62.258 inwoners en de oppervlakte van Zeist is 48,64 km2. Van die oppervlakte is bijna alles land (slechts 0,14 km2 is water). Vanwege het bekende Slot Zeist in de gemeente, noemt men de stad ook wel Slotstad. Bekende geboren en getogen Zeistenaren zijn televisiepresentator en acteur Chris Zegers, cabaretier Ruben van de Meer (o.a. De Lama's) en de dichter Hendrik Marsman.

Kunst en cultuur in Zeist

Onderwijs Zeist
Er studeren 2435 studenten in Zeist. Deze studenten doen hoogstwaarschijnlijk de opleiding tot Leraar Basisonderwijs. Dit is namelijk de enige bacheloropleiding die Zeist aanbiedt en is te volgen aan het Helicon Zeist. Volgens studenten is dit de beste opleiding tot Leraar Basisonderwijs in Nederland. Voor meer studies ligt de studentenstad Utrecht op een kleine 20 minuten rijden (met de auto).

Bezienswaardigheden Zeist

Zeist heeft geen musea die u kunt bezoeken. Wel zijn er verschillende bezienswaardigheden Zeist en omgeving:

  • Slot Zeist: Een van de meer bekende bezienswaardigheden is Slot Zeist. Dit Slot ligt in de gemeente op Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug (dit is een zandrug in het Utrechtse landschap). Het slot stamt uit 1677 en is een echt sprookjeskasteel. Op zondag kunt u het slot onder begeleiding van een gids bezoeken. Rondleidingen zijn in de middag. Slot Zeist is tevens te boeken voor evenementen. Ook vinden er geregeld tentoonstellingen en andere activiteiten (denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij) plaats.
  • De Pyramide van Austerlitz is een andere bezienswaardigheid in de regio. Ook deze bezienswaardigheid vindt u op de Utrechtse Heuvelrug. De Pyramide van Austerlitz is een bijzonder monument uit de Franse tijd en werd in 1804 gebouwd. Tegenwoordig is het een bekend trefpunt en startpunt voor veel wandel- en fietsroutes.
  • De Utrechtse Heuvelrug is ideaal voor fanatieke wandelaars of fietsers. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes beschikbaar bij de VVV. Ook kunt u onder leiding van een gids een wandeltocht of fietstocht organiseren. Verschillende historische en culturele aspecten van Zeist licht de gids dan toe. Naast de tientallen rijksmonumenten in het centrum van Zeist, zijn er onderweg verschillende bijzondere bezienswaardigheden zoals het eerder beschreven Slot Zeist en de Pyramide van Austerlitz.

In de stad zelf kunt u een bezoek brengen aan de Grote Kerk uit 1841 en de Oosterkerk uit 1931.

Winkelen in Zeist
In Zeist kunt u ook goed winkelen. Het winkelcentrum Belcour heeft zowel een overdekt als een onoverdekt gedeelte. Mocht u toch nog een groter winkelaanbod willen, dan kunt u ook naar Utrecht afreizen. Deze stad ligt ongeveer 10 kilometer afstand van Zeist en is goed bereikbaar met de bus.

Economie Zeist

De belangrijkste economische sectoren voor Zeist is de zakelijke (specialistische) dienstverlening en de handel. Dat is niet zo vreemd omdat verschillende stichtingen en (inter)nationale organisaties in Zeist gevestigd zijn. Voorbeelden daarvan zijn het Wereld Natuurfonds, de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) en de Vogelbescherming.

Zeist is aantrekkelijk voor ondernemers vanwege onder meer de centrale ligging aan de A12. Ook richt Zeist zich op duurzaam ondernemen. De gemeente wil als voorbeeld fungeren voor andere gemeentes als het gaat om zorg voor het klimaat, winkelaanbod en ondernemerschap.

Beursinfo Zeist
Zoals in de tekst al even genoemd werd, kunt u voor een originele en unieke locatie voor uw congres of beurs in Zeist contact opnemen met Slot Zeist. Datzelfde geldt voor de Pyramide van Austerlitz. Naast deze twee bijzondere locaties kunt u ook terecht in een “normale” vergaderzaal. Of u nu een ruimte nodig heeft van 20 vierkante meter of 200, Figi Congres- en Theaterzalen reserveren en regelen verschillende beurzen en vergaderingen. Ook voor Slot Zeist kunt contact met hen opnemen.

Bent u op zoek naar grotere evenementen, dan kunt u het beste de beursagenda van de Jaarbeurs in Utrecht eens bekijken.

 

 

 

 
[Foto: Fietsen Utrechtse Heuvelrug © E. Dronkert, op Flickr]

Provincie:Utrecht
Oppervlakte: 48,64 km²
Inwoners: 61.258 (1 februari 2012).
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €17.300,- per inw. (2009)
Postcode: 3700 – 3709
Netnummer: 030
Website gemeente: https://www.zeist.nl
VVV Zeist: Slotlaan 24.
Bereikbaarheid: Zeist bereikt u via de rijkswegen A12 en A28 met de auto. Per trein is het iets moeilijker om de Zeist te bereiken omdat de stad geen treinstation heeft. U kunt wel naar de gemeente Zeist reizen door bij Driebergen-Zeist uit te stappen en vervolgens de bus naar de stad te pakken. Ook het treinstation Den Dolder ligt in de buurt van de stad Zeist. Met de bus is de stad Zeist vervolgens via verschillende buslijnen te bereiken. De busmaatschappij die dit regelt is Conexxion.
Overnachten: Op de website van de VVV van Zeist kunt u de verschillende overnachtingsmogelijkheden bekijken. Of u nu alleen komt of met een groep, voor zaken of plezier.
Voetbalclub: de voetbalclub SV Zeist komt uit in de Vierde Klasse op zondag.[Foto: Van Zeist naar Utrecht © inyucho, op Flickr]


[Foto: Wandelen Zeist en omgeving  © E. Dronkert, op Flickr]


[Foto: Wandelen in Zeist e.o.© E. Dronkert Tacker, op Flickr]


[Foto: Terreinfietsroute Austerlitz © E. Dronkert, op Flickr]