Wageningen

Wageningen, gelegen in Gelderland, boven de Nederrijn, biedt onderdak aan meer dan 150 nationaliteiten. De stad heeft als slogan 'City of life sciences' en is bekend van onderwijs en onderzoek op het gebied van natuur en landbouw.

Kunst en cultuur in Wageningen

Onderwijs
Het Rijn IJssel College heeft een vestiging in Wageningen waar mbo-opleidingen worden verzorgd in de sectoren Bedrijf & Organisatie, Horeca & Toerisme en Techniek & Onderzoek.

Hbo-opleidingen op het gebied van landbouw zijn te volgen aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Denk dan aan Bedrijfskunde & Agribusiness, Dier- en veehouderij, Plattelandsvernieuwing, Tropische Landbouw en Voedingsmiddelentechnologie.

Bekend tot ver buiten de landsgrenzen is Wageningen University. De universiteit biedt opleidingen binnen de volgende thema's:

  • Life Sciences
  • Maatschappijwetenschappen
  • Omgevingswetenschappen

Met ongeveer 7.500 studenten van ruim 100 verschillende nationaliteiten is Wageningen met recht een internationaal georiënteerde stad en een studentenstad te noemen.

Musea
Wageningen heeft weinig musea. De Casteelse Poort (Bowlespark 1A) is echter een uitstekende uitvalsbasis voor mensen met belangstelling voor regionale cultuur. Verder weliswaar geen museum maar wel een te bezoeken verzameling van beelden is het gebouw en de tuin van Stichting Het Depot (Generaal Foulkesweg 64). Ten slotte zijn er zo nu en dan exposities in (voormalig) Steenfabriek De Bovenste Polder, waar verschillende kunstenaars hun atelier hebben.

Bezienswaardigheden in Wageningen

Bevrijding
Wageningen herdenkt op verschillende manieren de Tweede Wereldoorlog. Goed bezocht is het Bevrijdingsfestival dat elk jaar op 5 mei gehouden wordt. Het festival gaat altijd samen met het Bevrijdingsdefilé. In 2011 woonden ongeveer 130.000 mensen de festiviteiten bij.

Verder zijn er een aantal locaties die aan de oorlog herinneren, zoals:

  • Monument Gevallenen 1940-1945 (Costerweg)
  • Nationaal Bevrijdingsmonument (5 Mei Plein)
  • Nationaal Bevrijdingsraam (in de Grote of Johannes de Doperkerk aan de markt).

Ook Hotel de Wereld, waar op 5 mei 1945 de geallieerden met Duitsland onderhandelden over capitulatie, is een beroemde plek in Wageningen. Het gebouw is, na jarenlang gebruik voor andere doeleinden, sinds 2004 opnieuw hotel en restaurant.

Groen
Als centrum van onderzoek naar en onderwijs over landbouw en natuur heeft Wageningen veel 'groene faciliteiten'. Zo zijn er een aantal 'pluktuinen' waar honderden soorten planten en bloemen staan en bezoekers hun eigen boeket kunnen samenstellen. Ook zijn er twee botanische tuinen en is rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer een populaire plek om te wandelen.

Economie in Wageningen

Kennisstad
Wageningen telt meerdere gerenommeerde onderzoeksinstituten. De universiteit en hogeschool vormen samen met de meeste van deze instituten Wageningen University & Research centre (Wageningen UR). Bij de deelnemende onderzoekscentra zitten onder meer IMARES, Alterra en Rikilt.

Rijnhaven
In het zuidwesten van Wageningen ligt de Rijnhaven. Deze binnenvaarthaven is belangrijk in de regio en is naast een industrie- en distributiecentrum ook in gebruik voor recreatieve vaarten.

Ondernemen
Met vier bedrijfs- en kantoorlocaties heeft een (nieuwe) ondernemer in Wageningen de keuze waar hij zich vestigt. Wageningen verwelkomt in het bijzonder bedrijven in de sector 'life sciences' maar ook andere ondernemingen kunnen er terecht. Meer informatie is te vinden bij het Ondernemersloket van de gemeente.

 

Oud-militair in Wageningen[Foto: © Archangel12, op Flickr]

 

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 32,35 km²
Inwoners: 37.049 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 13.400 per inw. (2009)
Postcode: 6700-6709
Netnummer: 0317
Website gemeente: www.wageningen.nl  
VVV-kantoor: Hoogstraat 49 (in Boekhandel Kniphorst). www.vvvwageningen.nl
Bereikbaarheid: De belangrijkste wegen van en naar Wageningen zijn de N225, de N781 en de N782. Vanaf de andere kant van de Rijn kan men de stad bereiken via de veerpont bij Lexkesveer. Treinstation Ede-Wageningen ligt zo'n 8,5 kilometer van het centrum van Wageningen. Er is een busverbinding.
Overnachten: Je vindt in Wageningen een camping, verschillende hotels, B&B's en stacaravans. Kom je met de boot dan kun je aanmeren in de jachthaven Vada waar de nodige faciliteiten aanwezig zijn. Een historisch gewichtig verblijf heb je in Hotel de Wereld.

 

Hotel de Wereld[Foto: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Tank in Wageningen

 

Optocht Wageningen[Foto's: © Paul Perreijn, op Flickr]

 

Atlas Onderzoekscentrum[Foto: © Klaas Vermaas, op Flickr]

 

Reiger[Foto: © Tobias Akerboom, op Flickr]