Venlo

Venlo, de woonplaats van politicus Geert Wilders en musicalster Chantal Jansen, ligt in Noord-Limburg en heeft 100.301 inwoners. De stad is vooral bekend om de winkelmogelijkheden en het zogenaamde funshoppen. Naast veel Nederlandse bezoekers trekt de stad, vanwege de ligging aan de Duitse grens ook veel Duitse bezoekers. Voor cultuur- en natuurliefhebbers is er tevens genoeg vermaak in Venlo en omgeving. Net als andere steden in Limburg is Venlo ook bekend om de vastelaovend (carnaval), waarbij lokale carnavalsliedjes in de belangstelling staan.

Kunst en cultuur in Venlo

Onderwijs Veghel
Er zijn enkele mogelijkheden om te studeren in Venlo. De stad biedt aan de Fontys Venlo tien bacheloropleidingen en twee masteropleidingen aan. Er studeren in totaal 2418 studenten in Venlo. Een echte studentenstad in de buurt is Maastricht. .

Musea Venlo
Venlo en omgeving biedt voldoende cultuur aan voor de echte cultuurliefhebbers. De stad beschikt over 469 rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er diverse musea in Venlo:

  • Museum van Bommel van Dam: Moderne beeldende kunst staat in dit museum centraal. Het is het eerste museum van Limburg dat zich op moderne kunst richt. In dit museum vindt u telkens wisselende tentoonstellingen. Ook vinden er geregeld concerten en (literaire) evenementen in het museum plaats. Museum van Bommel van Dam is gelegen in het centrum van Venlo.
  • Het Limburg museum: In dit museum beleeft u de geschiedenis van de Limburgers en de historische trends via wisselende tentoonstellingen. Beleef de Limburgse geschiedenis in 25 minuten via de Historoscoop: een multimediashow in panorama. Zowel voor jong als oud is dit een leuke dagbesteding als u naar Limburg gaat.

Economie Venlo

Venlo is op Maastricht na de grootste Nederlandse gemeente van Limburg. Venlo was vroeger een belangrijke havenplaats. In Venlo werden goederen van zeeschepen vaak overgeladen op ander vervoer, zoals goederentreinen. Tegenwoordig is het een stad met internationale allure. Dat komt vooral vanwege de ligging nabij Duitsland en Belgie. Venlo heeft dan ook de meeste industrieterreinen en bedrijventerreinen van Limburg. In Nederland staat Venlo op nummer 4. Voor een overzicht van de bedrijventerreinen gaat u naar de website van de Venlose gemeente. Naast een goed ondernemersklimaat is Venlo ook een grote toeristische trekpleister. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van de Venlose economie.

Beursinfo Venlo
Er zijn verschillende evenementen te bezoeken in Venlo. Voor de meest actuele kunt u de evenementenagenda bekijken.

 

 

 


[Foto: Venlo centrum © Sandkastenvieh, op Flickr]

Provincie: Limburg
Oppervlakte: 128,44 km²
Inwoners: 100.301 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €13.800,- per inw. (2008)
Postcode: 5900 - 5951
Netnummer: 077
Website gemeente: https://www.venlo.nl
VVV Venlo: Nieuwstraat 40-42.
Bereikbaarheid: Venlo is een centrale stad die bereikbaar is via veel snelwegen. Zo kunt u de stad bereiken via de A67 vanuit Antwerpen – Eindhoven en via de A73 vanuit Nijmegen. De A67 loopt vervolgens door naar het Duitse Rurhgebied. Vanuit Venlo is het ook mogelijk de A74 te nemen die in Duitsland verandert in de 61 richting Mönchengladbach. Venlo heeft drie treinstations te weten:

  • Station Venlo
  • Station Blerick
  • Station Tegelen

Er zijn verschillende diverse treinverbindingen mogelijk naar Venlo, meestal via stoptreinen. Kijk op www.ns.nl om uw reis te bepalen.
Overnachten: In Venlo heeft u diverse mogelijkheden om te overnachten. Zo kunt u in een hotel, een Bed & Breakfast of op de camping overnachten. Voor het gezin zijn er ook verschillende bungalowhuisjes af te huren.
Media: Limburg heeft twee lokale kranten (die dus ook in Venlo gelezen worden). Dit zijn Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad..
Voetbalclub: Venlo heeft de betaalde voetbalclub VVV Venlo.


[Foto: VVV Venlo © Vincent Teeuwen, op Flickr]