Veenendaal

Veenendaal. Derde grootste stad van de provincie Utrecht en stevig geworteld in de Bible Belt met een meerderheid van de bevolking die gelovig (veelal christelijk) is. Oorspronkelijk een plek waar veen werd gewonnen, tegenwoordig een uitstekende locatie om te winkelen. Ook bedrijven vestigen zich graag in Veenendaal, vanwege haar centrale ligging.

Kunst en cultuur in Veenendaal

Onderwijs
Sinds schooljaar 2010-2011 heeft Veenendaal een vestiging van ROC A12. Deze locatie heet Het Perron en biedt opleidingen aan in de sectoren:

  • Handel, Economie & Administratie
  • Techniek & Technologie
  • Zorg & Welzijn.

Er is geen hbo-instelling of universiteit in Veenendaal.

Musea & theaters
Cultureel vertier is er daarentegen wel. In het Viseum (Kees Stipplein 76), een historisch museum, leer je over de religieuze, industriële en politieke achtergrond van de gemeente. Met 40.000 verschillende vingerhoeden is ook het Vingerhoedmuseum (Julianastraat 28) een aanrader, al zullen de handbeschilderde naaiattribuutjes de een meer bekoren dan de ander.

In hetzelfde pand als het Viseum zijn ook de Bibliotheek, Historische Vereniging Oud Veenendaal en de Kunstuitleen gevestigd. Samen vormen zij De Cultuurfabriek. Naast deelnemen aan activiteiten kan men er naartoe voor een gebakje in het Grand Café.

Bezienswaardigheden in Veenendaal

Natuur
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Veenendaal. Niet alleen grenst de stad aan natuurgebieden als de Utrechtse Heuvelrug met zijn heide, stuifzanden en stuwwal, ook binnen de gemeentegrenzen is er volop groen. Populair is Natuurtuin Diddersgoed met zijn rijke beplanting. Niet voor niets had Veenendaal in 2004 de titel Groenste stad van Nederland.

Hoe u al dit natuurschoon het best kunt bewonderen? Op de fiets natuurlijk. In 2008 werd Veenendaal nog genomineerd voor Fietsstad van het jaar.

Monumenten
Veenendaal telt 19 rijksmonumenten. Dit zijn onder meer een aantal kerken:

  • de Brugkerk
  • de Oude of Sint-Salvatorkerk uit 1566
  • de Sionskerk
  • Kerk Eben-Haezer
  • Kerk Sola Fide

Ook de twee korenmolens De Nieuwe Molen en De Vriendschap zijn een bezoekje waard. Ze zijn gebouwd rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw.

Economie in Veenendaal

Turf, wol en sigaren
Het zit al in de naam. Veenendaal was van oudsher een veengebied waar turf gewonnen werd. Later verdiende de stad zijn geld met de wol-, textiel- en sigarenindustrie.

Shoppen
Van de 4465 bedrijfsvestigingen die Veenendaal in 2011 telde, werd ruim een kwart gebruikt (28,9%) voor de handel. Veenendaal heeft meerdere winkelgebieden en profileert zich als een echt shopstad.

De tweede grootste sector, met 18,1% van de vestigingen, was de specialistische zakelijke dienstverlening. Op de derde en vierde plek kwamen de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening, met respectievelijk 10,1% en 9,5% van de bedrijfsvestigingen.

Foodvalley
Veenendaal vormt, samen met zeven andere gemeenten, waaronder Ede en Wageningen, de Regio FoodValley. Deze draait om onderzoek naar en ontwikkeling van voeding en voedingstechnologie. Veenendaal is het ICT-centrum van deze regio.

 

Een willekeurige straat in Veenendaal[Foto: © Fietsberaad, op Flickr]

 

Provincie: Utrecht
Oppervlakte: 19,81 km²
Inwoners: 62.870 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.000 per inw. (2009)
Postcode: 3900-3907
Netnummer: 0318
Website gemeente: www.veenendaal.nl
VVV-kantoor: Kerkewijk 10, www.vvvvallei.nl/Over/Veenendaal, www.veenendaalcultureel.nl
Bereikbaarheid: De A12 is een belangrijke verbinding, evenals de spoorlijn met de stations Veenendaal Centrum en Veenendaal West.
Overnachten: De website van de VVV vermeldt twee B&B's en twee hotels.

 

Cultuurfabriek van buiten

 

 

Cultuurfabriek van binnen[Foto's: © VVBAD, op Flickr]

 

Park Kwintelooyen

 

 

Rund in Park Kwintelooyen[Foto's: © Bas Wallet, op Flickr]

Portaal in Veenendaal[Foto: © CorporatieNL, op Flickr]