Roosendaal

Roosendaal is een stad met ruim 77.000 inwoners, gelegen in de provincie Noord-Brabant. De stad fungeert als belangrijk (spoorweg)knooppunt tussen Vlaanderen (Antwerpen) en Nederland. Bekende Nederlanders uit Roosendaal zijn Jeroen van Koningsbrugge (cabaratier) en Frans Bauer (zanger). Roosendalers zijn fervente carnavalsvierders en de stad wordt elk jaar omgedoopt in Tullepetoanstad. De Roosendaalse Kermis tijdens de zomer is een van de zes grootste kermissen in Nederland.

Kunst en cultuur in Roosendaal

Onderwijs
Hoger onderwijs volgen in Roosendaal is niet mogelijk. U kunt wel een MBO-opleiding volgen aan het Zoomvliet College. Wilt u op een hoger niveau studeren, dan zult u moeten uitwijken naar een van de omliggende steden. Dat is bijvoorbeeld Breda, Rotterdam of Tilburg.

Musea Roosendaal
Er zijn verschillende galeries en exposities die u in Roosendaal kunt bezoeken. Een complete lijst bekijken doet u op de volgende website. Daarnaast zijn er diverse musea in Roosendaal die u hartelijk welkom heten:

  • Museum Tongerlohuys: Als u informatie wilt hebben over de geschiedenis van Roosendaal, is een bezoek aan dit museum onontbeerlijk. De vaste collectie bestaat uit verschillende voorwerpen die de rijke geschiedenis van Roosendaal illustreren. Denk daarbij onder meer aan het bedrijfsleven, de industrie, de turfwinning, enzovoorts. Het museum heeft ook wisselende tentoonstellingen die zich zowel richten op de hedendaagse als historische kunst.
  • Grafisch Museum & Atelier “In den groenen zonck”: Dit kleine museum nodigt u uit in de geschiedenis van de drukpers en de boekdrukkunst. Ook bevat de collectie een afdeling over de zeefdruk en verschillende andere grafische technieken.
  • Museum de Vlaamse Schuur: Een klein museum met enkele voorwerpen die de boer vroeger op het land gebruikte.
  • Brandweermuseum: Als u met een groep mensen Roosendaal bezoekt, kunt u een afspraak maken via het VVV Roosendaal om dit museum te bezoeken. Onder begeleiding van een gids komt u meer te weten over het heden en het verleden van de brandweer. Tijdens deze rondleiding neemt de gids u ook mee langs verschillende rijksmonumenten in Roosendaal.

Bezienswaardigheden Roosendaal

Als u door Roosendaal wandelt, zijn er verschillende kerken te bewonderen. Wat te denken van de Sint-Janskerk op de Oude Markt: De toren van deze kerk stamt uit de vijftiende eeuw. Of de Hervormde kerk die op de Bloemenmarkt staat. Deze neoclassistische zaalkerk werd ontworpen door de architect H. Huysers in 1810. Voor een volledig overzicht, bekijkt u het beste Wikipedia.

Natuur in Roosendaal
In Roosendaal kunt u al fietsend of wandelend genieten van de natuur. Genieten van de landelijke en groene omgeving doet u in De Rucphense Bossen, Landgoed Visdonk of in het natuurgebied Dal van de Molenbeek. Er zijn verschillende routes die u af kunt leggen. Per fiets of per voet. Daarbij is er voor ieder wat wils: Of u nu verder naar België en/of de rest van Brabant wilt fietsen of een rondje Roosendaal wilt doen.

Evenementen in Roosendaal
Elk jaar organiseert men verschillende evenementen in Roosendaal. Een greep uit deze evenementen:

  • Een van de bekendere evenementen in Roosendaal is de Draai van de Kaai: Dit is een wielerevenement dat in 2012 voor de 33e keer georganiseerd wordt.
  • Carnaval in Roosendaal is een aanrader. De Roosendalers vieren uitbundig carnaval. De stad krijgt de naam Tullepetoanstad tijdens carnaval.
  • Roosendaalse kermis. Deze kermis behoort tot de top 6 van grootste kermissen in Nederland.

Economie van Roosendaal

De belangrijkste sector voor Roosendaal is de handel. Dit komt vanwege de gunstige ligging waarbij Roosendaal fungeert als verbindingsstad. Steeds meer transport- en logistiekbedrijven vestigden zich aan het eind van de twintigste eeuw in Roosendaal. Het bedrijventerrein Bochorf dat ongeveer 180 hectare groot is, is de grootste in Noord-Brabant. Onderhand hebben meer dan 100 bedrijven zich er gevestigd. Bij het bedrijventerrein zijn er ook havenfaciliteiten aan de Roosendaalse Vliet.

De financiële en de zakelijke dienstverlening spelen ook een prominente rol voor de Roosendaalse economie. Sinds 1970 bloeide tenslotte de detailhandel op.

Shoppen in Roosendaal
In Roosendaal is het goed funshoppen. Er zijn drie overdekte winkelcentra, waarbij de “Passage” geheel in Italiaanse bouwstjil is ingericht. Naast de drie winkelcentra zijn er verschillende straten waar u ook nog kunt shoppen, mocht u er niet genoeg van krijgen.

Beursinfo Roosendaal
Partycentrum Zeelandia in Roosendaal is een van de locaties waar men vaak beurzen organiseert. Maar ook voor een bedrijfsfeest of vergaderruimte kunt u hier terecht. Er is plaats van 4 tot 300 personen. Voor meer informatie kijkt u op de volgende website.

De organisatie MaVer onderzoekt samen met de gemeente Roosendaal of zij een evenementencomplex kunnen bouwen. Dit complex zou dan 18.000 vierkante meter beslaan en nabij het RBC stadion gebouwd worden.

 

 

 

[Foto: Thalys trein via Roosendaal © LHOON, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 107,21 km²
Inwoners: 77.286 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.700 per inw. (2009)
Postcode: 4700 – 4709, 4724 – 4727
Netnummer: 0165
Website gemeente: www.roosendaal.nl
VVV Roosendaal: Markt 71.
Bereikbaarheid: Roosendaal heeft een belangrijke functie als verbindingsstad en spoorstad. In Roosendaal kunt u overstappen op treinen naar België. Roosendaal is hierdoor een spoorwegknooppunt, waar reizigers van Antwerpen kunnen overstappen naar treinen richting Rotterdam, Vlissingen en Nijmegen en vice versa. Met de auto bereikt u Roosendaal via de A58 tussen Breda en Roosendaal of de A17 tussen Vlissingen en Roosendaal.
Overnachten: In Roosendaal heeft u de keuze om te overnachten in een van de vier hotels, in een van de twee Bed and Breaffasts. Als u meer van kamperen houdt, is er genoeg keuze uit een van de campings in de omgeving van Roosendaal. Plan hier uw overnachting in Roosendaal.
Media: Regionaal dagblad BN DeStem
Voetbalclub: RSC Alliance speelt in Roosendaal in de Derde Klasse. RBC Roosendaal heeft lang betaald voetbal gespeeld, maar ging in 2011 failliet. In 2012 begint de voetbalclub in de Vijfde Klasse.

 

[Foto: Monique van de Ree tijdens de Draai van de Kaai 2011 © Wielerpro, op Flickr]