Oss

De stad Oss ligt in de provincie Noord-Brabant en telt 57.391 Ossenaren. De gemeente telt bijna 85.000 inwoners. Tijdens de carnaval staan de Ossenaren ook wel bekend als de Osse messenstekers. Die naam dankt Oss aan de beruchte Bende van Oss. Deze criminelen zorgden tussen 1893 en 1945 voor roerige tijden in de stad. Vooral de familie Bie is een van de meer bekende namen. In 2011 is er een fictieve film uitgebracht, gebaseerd op de Bende van Oss. Bekende geboren en getogen Ossenaren zijn onder meer Jan Marijnissen (SP), de broers Bas en Mike van de Goor (volleybal) en Ruud van Nistelrooij (profvoetballer).

Kunst en cultuur in Oss

Onderwijs
Hoger onderwijs volgen in Oss is niet mogelijk. Er zijn echter wel heel veel steden in de omgeving van Oss waar dit mogelijk is. Deze steden zijn onder meer Den Bosch, Tilburg of Nijmegen.

Musea Oss
Oss is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de Bende van Oss. Vooral nu er recent een film is uitgekomen die een fictief verhaal vertelt over deze bende. Wilt u meer weten over de Bende van Oss rond 1930, dan kunt u online de krantenknipsels bekijken over de bende, die de gemeentearchivaris Jan Cunen sinds 1935 verzamelt heeft.
Diezelfde gemeentearchivaris heeft ook een museum dat naar hem vernoemt is:

  • Museum Jan Cunen: Sinds 1935 is dit historische museum voor stad en streek geopend. Het museum exposeert voornamelijk negentiende eeuwse kunst en moderne beeldende kunst. De insteek van het museum is om de bezoekers ook iets te leren. Interactie is hiervoor belangrijk. Dit streeft het museum dan ook na.
  • Wijnmuseum Roskam: Wijnliefhebbers uit heel Nederland bezoeken graag het wijnmuseum Roskam te Oss. Hier heeft Elisabeth Du Ysèr vanaf 1977 verschillende voorwerpen die te maken hebben met wijn verzameld. Genieten van een wijntje via een wijnproeverij na de rondleiding is vanzelfsprekend in dit museum.
  • K26: Aan de Kruisstraat 26 te Oss bevindt zich de expositieruimte van de Stichting “Beeldende Kunst Oss en Lith”. Naast permanente exposities in deze ruimte, organiseert de Stichting om de twee jaar een Atelierroute. Dit om beeldende kunst dichter bij de inwoners van Oss, Lith en omstreken te brengen.
  • Stadsarchief: Het zal u niet verbazen dat dit archief onderdeel is van het Museum Jan Cunen. In de gemeentelijke instelling kunt u niet alleen archieven inzien, ook organiseert het Stadsarchief regelmatig tentoonstellingen en activiteiten. Het doel van de instelling is dat bezoekers eenvoudig regionale informatie over Oss kunnen vergaren.

Bezienswaardigheden in Oss e.o.

Wandelen in Oss
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Oss. Er zijn verschillende wandelroutes door Oss en omgeving die u meenemen door Middeleeuwse stadjes, langs verschillende kerken, door bos en heide of over de dijk. Als u verder wilt wandelen in Noord-Brabant, is het wandelroutenetwerk Oss & Maasdonk een aanrader. Dit wandelnetwerk van 6625 kilometer is het grootste van Nederland.

Als u toch liever de stad in gaat, komt u meer over Oss te weten in een van de drie stadswandelingen.

Als u graag wandelt en u bent geïnteresseerd in de Bevrijding van Brabant, dan is de Liberation Route Brabant wellicht iets voor u. Langs deze route zijn onlangs drie “luisterkeien” onthuld. Op deze keien zijn teksten te lezen en kunt u luisteren naar een hoorspel. Deze teksten en het hoorspel informeren u over de bevrijding van Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fantastival Oss
Jaarlijkse organiseert de stad een groot straattheaterfestival. Hier komen zowel nationale als internationale professionele straatartiesten op af die hun kunsten vertonen. Daarnaast zijn er verschillende plaatselijke toneel-, muziekverenigingen en dansverenigingen uit Oss die optreden. Het straattheaterfestival, genaamd Fantastival, is onderhand uitgegroeid tot een bekend festival in zowel binnen- als buitenland.

Economie van Oss

Oss staat bekend als industriestad. Handel is dan ook de belangrijkste sector voor de stad. Grote bedrijven zoals Unilever en Organon hebben zich in Oss gevestigd. Hoewel Oss dus grote bedrijven in de stad heeft zitten, staat Oss niet bekend vanwege de hoge werkgelegenheid. Dat komt ook door verregaande mechanisering en automatisering in de grote fabrieken. Zo besloot Unilever bijvoorbeeld begin juni 2012 bijna 100 banen te schrappen. Enerzijds vanwege verdere automatisering van het productieproces en anderzijds vanwege verplaatsing van een deel van de productie naar Polen.

Ondanks de lagere werkgelegenheid, biedt Oss wel veel mogelijkheden voor kleine en grotere (startende) bedrijven. Dat komt door de verschillende bedrijventerreinen die Oss rijk is. Samen beslaan de bedrijventerreinen 700 hectare. Tenslotte is de ligging van Oss erg gunstig. Uitvalswegen zoals de A50 en A59 zijn vlakbij. Ook liggen de verschillende Nederlandse luchthavens zoals Schiphol en Airport Eindhoven en de Rotterdamse, Amsterdamse en Antwerpse haven niet ver van Oss vandaan. Oss beschikt zelf over twee havens zoals de Maashaven waar schepen van 2000 ton kunnen aanleggen. Door de centrale ligging en de vele bedrijventerreinen is Oss een belangrijke economische stad voor Nederland die op internationaal niveau meedoet.

Beursinfo Oss
Voor een beursgebouw/evenementenhal in de buurt van Oss zijn de Brabanthallen in Den Bosch bij uitstek geschikt. Kijk hier voor de actuele agenda.

 

 

[Foto:  Wapen gemeente Oss © Stad Oss]

 

 

[Foto: Vlag stad Oss © Stad Oss]

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 104,42km²
Inwoners: 84.664 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.600 per inw. (2009)
Postcode: 5340 – 5351, 5366 – 5373
Netnummer: 0412, 0486
Internetsite gemeente: www.oss.nl
Voor activiteiten in Oss: Openbare Bibliotheek Oss, Raadhuislaan 10. Zoekt u toeristische informatie over Oss, bezoek dan de volgende website.
Bereikbaarheid: Oss is te bereiken via de rijkswegen A50 en de A59. Oss ligt tussen Nijmegen en Den Bosch. Als u dus de trein tussen Nijmegen en Den Bosch neemt, dan stopt u ook op station Oss.
Overnachten:: Oss heeft u de keuze uit diverse campings in het mooie landschap van de gebieden net buiten de stad. Ook hotels, bed & breakfasts of bungalows zijn ruimschoots aanwezig in Oss en omgeving.
Media: Brabants Dagblad
Voetbalclub: FC Oss (voorheen TOP Oss) komt uit in de Jupiler League (Eerste Divisie).

 

[Foto: Gemeentehuis Oss © Stad Oss]

 

[Foto: Herperduin Oss © Stad Oss]

 

[Foto: Megen Gevangentoren © Stad Oss]

 

[Foto: Bedrijventerrein Oss © Stad Oss]