Nieuwegein

Nieuwegein is een stad in de provincie Utrecht met ruim 60.000 Nieuwegeiners. De stad ligt in het zuidoosten van het Groene Hart. Hierdoor is het heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving. Vanwege de vele kanalen en de rivier de Lek die langs de stad loopt, is recreëren op en aan het water ook goed mogelijk in Nieuwegein. De werkgelegenheid in Nieuwegein is relatief hoog. De gemeente heeft dan ook een belangrijke economische functie in Midden-Nederland. Bekende geboren en getogen Nederlanders uit Nieuwegein zijn onder meer voormalig Tweede-Kamerlid Erica Terpstra (van de VVD), acteur Barry Atsma en zangeres Marianna Weber.

Kunst en cultuur in Nieuwegein

Onderwijs Nieuwegein
Als studenten in Nieuwegein willen studeren, kunnen zij alleen de bacheloropleiding tot fysiotherapeut aan de Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie Thim van der Laan volgen. Als zij een andere studie willen volgen, moeten zij uitwijken naar de omliggende steden. De grootste studentenstad in de buurt is Utrecht. Er studeren 1938 studenten in Nieuwegein.

Musea Nieuwegein

In Nieuwegein zijn een paar musea die u een bezoek kunt brengen:

  • Museum Warsenhoeck: Dit archeologische museum ligt in het natuurgebied Oudegein. Het museum werd geopend in 1990 na een grondige restauratie. Het pand dat gebruikt wordt voor het museum is een historische, karakteristieke boerderij uit de achttiende eeuw. In het museum vindt u stukken van de geschiedenis over de historische dorpen Jutphaas en Vreeswijk die zelfstandig waren. Ook krijgt u informatie over het dorpje Gein uit de twaalfde eeuw. Tenslotte vindt u in het museum gereedschappen die men vroeger op de boerderij gebruikte. Meer informatie leest u op de website.
  • Museumwerf Vreeswijk: Dit binnenvaartmuseum bevat tijdelijk twee monumentale woonboten die u onder begeleiding kunt bezoeken. Naast deze twee woonboten vindt u buiten nog de helling, ziet u ambachtelijke werfactiviteiten zoals de restauratie en het onderhoud van oude binnevaartschepen en gereedschappen die men daarbij gebruikt. Binnen in het bezoekerscentrum kunt u twee maquettes bekijken die schetsen hoe de werf er omstreeks 1915 uitzag. Voor meer informatie en openingstijden bezoekt u de website.
  • Oudheidskamer in Fort Vreeswijk: De scheepvaart was erg belangrijk voor Vreeswijk. Zo had Vreeswijk eens de grootste Nederlandse zandschippersvloot. Ook was het dorp een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart tussen Amsterdam en Duitsland. In de Oudheidskamer vindt u een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de scheepvaart. Ook ervaart u de glorietijd van Vreeswijk en kunt u herbeleven hoe het omstreeks 1840 was om te wonen en werken in Vreeswijk.

Bezienswaardigheden in Lochem

Als u een dag of weekend naar Nieuwegein gaat, zijn er verschillende bezienswaardigheden in de stad die de moeite waard zijn.

  • Het dorp Vreeswijk: Zoals hierboven al aangegeven was Vreeswijk een belangrijk dorp voor de scheepvaart en vice versa. Als u daarom naar Nieuwegein gaat, is een bezoek aan het dorp Vreeswijk zeker een aanrader. Omdat water voor Vreeswijk zo belangrijk was, zult u in het dorp veel bouwwerken tegenkomen die iets met water te maken hebben. Vreeswijk staat ook wel bekend als “het dorp met de sluizen”.
  • Kasteel Rijnhuizen of Rhijnhuizen: Het rijksmonument Kasteel Rhijnhuizen is een Hollands classicistisch kasteel dat ongeveer rond 1300 gebouwd is. Het kasteel is niet toegankelijk voor bezoekers, maar u kunt wel in het weekend een wandeling maken in het park dat naast het kasteel ligt.

Natuur in Nieuwegein
Nieuwegein ligt in zuidoosten van het Groene Hart nabij Utrecht. U kunt daarom in de omgeving van Nieuwegein heerlijk fietsen of wandelen. Houdt u van water, kanalen en/of rivieren dan bent u in Nieuwegein op de juiste plaats. Zo zijn er veel kanalen in Nieuwegein, zoals het Amsterdam-Rijnkanaal, het Merwedekanaal en het Lekkanaal. Nieuwegein is bijvoorbeeld ook de grootste plaats aan de rivier de Lek. Tevens loopt de rivier de Hollandse IJssel tussen Nieuwegein en de Nieuwe Maas.

Economie Nieuwegein

Nieuwegein heeft vanwege haar centrale ligging een belangrijke economische positie in Midden-Nederland. De stad is dan ook een aantrekkelijke gemeente voor bedrijven om zich te vestigen. Zo biedt Nieuwegein aan 40.000 mensen een arbeidsplaats. Vooral de industrie is een van de belangrijkste economische sectoren voor Nieuwegein. Ook de ICT-Sector is van economisch belang voor Nieuwegein.

Omdat de bedrijventerreinen van Nieuwegein zijn uitgegeven, is de gemeente van Nieuwegein druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe terreinen. Zo is er het Klooster aan de oostzijde van Nieuwegein. Dit bedrijventerrein heeft een oppervlakte van 73 hectare. Tevens is het Klooster goed bereikbaar, vanwege de aansluiting op de A27.

De gemeente zet zich de komende jaren in voor een langere binding van bedrijven aan de stad. In het huidige economische klimaat is Nieuwegein misschien wel een aantrekkelijke stad voor bedrijven om zich te vestigen, toch is het ook een stad waar bedrijven snel weer wegtrekken omdat ze geen binding hebben met de stad.

Beursinfo Nieuwegein
In sport- en evenementencomplex Merwestein kunt u vergaderen in een van de vijf verzorgde zalen of een evenement organiseren. Ook voor een dagje uit is dit evenementen- en sportcomplex een goede keuze. Naast sporten kunt u namelijk ook zwemmen in het subtropische zwemparadijs of lekker zonnebaden in het zonnecentrum. Voor de actuele agenda kijkt u op de website.

 

 

 


[Foto: Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Nedereindsebrug bij Nieuwegein © E. Dronkert, op Flickr]

Provincie: Utrecht
Oppervlakte: 25,68 km²
Inwoners: 60.765
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €15.600,- (2009)
Postcode: 3430 – 3439
Netnummer: 030
Website gemeente: nieuwegein.nl
VVV-Kantoor regio Utrecht: Het dichtstbijzijnde VVV kantoor voor Nieuwegein is het kantoor in Vianen aan de Voorstraat 97.
Bereikbaarheid: Van Nieuwegein is bekend dat de stad centraal gelegen is. Zo is Nieuwegein met de auto goed bereikbaar omdat de stad is ingesloten door drie rijkswegen. Dit zijn de A2, A12 en A27. Reist u met het openbaar vervoer dan zult u de sneltram of bus moeten nemen vanaf Utrecht of IJsselstein. Nieuwegein heeft namelijk zelf geen station.
Overnachten: Wilt u in Nieuwegein overnachten dan heeft u de keuze uit tien accommodaties, waaronder een jachthaven, een congres- en partycentrum, een pension en meer. Bekijk uw overnachtingsmogelijkheden in Nieuwegein.
Media: Nieuwegein heeft enkele weekkranten waaronder De Molenkruier en Ons Nieuwegein.
Voetbalclub: de voetbalclub SV Geinoord is de grootste amateurvoetbalclub in Nieuwegein. De voetbalclub komt uit in de Eerste Klasse op zaterdag. Een andere voetbalclub in Nieuwegein is JSV Nieuwegein. Deze club komt uit in de Derde Klasse op zaterdag en in de Vijfde Klasse op zondag.


[Foto: Sneltram Nieuwegein - Einde van de lijn bij NIeuwegein-Zuid © Reinout van Rees, op Flickr]


[Foto: Kerk van Jutphaas (Nieuwegein) © Reinout van Rees, op Flickr]


[Foto: Afslag naar de Lek bij de Plofsluis Nieuwegein © E. Dronkert op Flickr]


[Foto: Park in Nieuwegein © Reinout van Rees, op Flickr]


[Foto: de Lek bij Nieuwegein © Reinout van Rees, op Flickr]


[Foto: Princes Beatrix-Sluis bij Nieuwegein © Reinout van Rees, op Flickr]