Middelburg

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en ligt op Walcheren. Het is de vijfde monumentenstad van Nederland en trekt jaarlijks veel toeristen uit binnen- en buitenland. Typerend voor Middelburg zijn het vele erfgoed, het ruime aanbod aan winkels en al het goede dat komt van een stad dicht bij de zee.

Kunst en cultuur in Middelburg

Onderwijs
Middelburg heeft sinds 2004 één instelling voor hoger onderwijs, namelijk de Roosevelt Academy. Dit internationale University College hoort bij de Universiteit Utrecht en biedt ruimte aan ongeveer 600 studenten. Deze worden intensief begeleid naar hun Bachelor-diploma en volgen een scala aan cursussen binnen disciplines als antropologie, psychologie, sociologie, retoriek, scheikunde en politicologie.

Mbo-opleidingen worden verzorgd aan het ROC.

Musea
Wie wat historische of culturele verdieping zoekt kan terecht bij onderstaande musea:

  • Zeeuws Museum, Abdijplein. Met een collectie van ongeveer 30.000 stukken is dit museum een rijke informatiebron als het gaat om de geschiedenis van Zeeland. Er zijn ook stukken van hedendaagse kunstenaars en regelmatig lezingen en activiteiten.
  • Zeeuws Archief, Hofplein 16. Wie echt de geschiedenis in wil duiken kan zijn hart ophalen bij dit archief. Naast oude teksten en een flinke database van beeldmateriaal zijn er regelmatig exposities en workshops.

Bezienswaardigheden in Middelburg

Middelburg telt 1154 monumenten. Een aanzienlijk aantal gezien de omvang van de stad. Een paar hoogtepunten:

  • De Abdij van Middelburg. Gebouwd in de 12e eeuw en sindsdien regelmatig gerestaureerd biedt dit karakteristieke gebouw tegenwoordig onderdak aan het Provinciaal Bestuur van Zeeland, het Zeeuws Museum en een deel van de Roosevelt Academy.
  • Het Stadhuis. Dit gebouw in laat-gotische stijl werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Tegenwoordig is de Roosevelt Academy er gehuisverst.
  • Middelburg telt verschillende korenmolens. Bekende namen zijn De Hoop, De Koning en Ons Genoegen.

Veel erfgoed in één klap? Waag je dan aan een stadswandeling. Ze zijn er met verschillende thema's en van verschillende lengtes. Ook een rondvaart door de oude grachten behoort tot de mogelijkheden.

Economie in Middelburg

Branches
Van de 2860 bedrijfsvestigingen die Middelburg in 2012 telt is ruim een vijfde in de handel en ruim 17% in de zakelijke dienstverlening. Andere relatief grote branches zijn de bouwnijverheid, financiële en overige dienstverlening, cultuur, sport & recreatie en horeca.

Deze cijfers weerspiegelen de populariteit van Middelburg als vakantiebestemming.

Ondernemen
De gemeente Middelburg geeft informatie voor ondernemers. Een vestiging is te starten op een van de vier industrieterreinen in de stad, te weten Mortiere, Arnestein, Veldzigt en het Stationsgebied. Middelburg heeft in Zeeland een gunstige ligging en is verbonden met grote steden als Breda, Rotterdam en Antwerpen.

 

Watertoren Middelburg[Foto: © Jan Koole/Beeldbank Middelburg]

 

Provincie: Zeeland
Oppervlakte: 53,05 km²
Inwoners: 47.768 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.600 per inw. (2009)
Postcode: 4330-4338
Netnummer: 0118
Website gemeente: www.middelburg.nl
Tourist Shop: Markt 51, www.uitinmiddelburg.nl. Het dichtstbijzijnde VVV-informatiepunt is aan de Langstraat 45 in Arnemuiden, net buiten Middelburg. www.vvvzeeland.nl/nl/vvvmiddelburg.
Vliegveld: Zeeland Airport valt binnen de gemeente Middelburg en ligt op een kleine 15 kilometer van de stad. Het vliegveld heeft één baan en wordt vooral gebruikt voor recreatieve vluchten, en als landingsplaats voor de helikopters van de Nederlandse Aardolie Maatschappij.
Bereikbaarheid: Met de auto bereikt men Middelburg via de A58. Enkele autowegen en een tunnel verbinden de stad met de bovenliggende schiereilanden en Zeeuws-Vlaanderen. Per trein komt men aan op Station Middelburg.
Overnachten: In de stad zelf heeft u de keuze tussen meerdere B&B's en hotels. Wie liever kampeert, wijkt uit naar een van de omringende dorpen of bezoekt een van Middelburgs 'mini-campings'.
Media: De Provinciale Zeeuwse Courant is gevestigd in Middelburg.

 

 

Garnalen pellen in Middelburg

 

Stadskantoor Middelburg[Foto's: © Aart van Belzen/Beeldbank Middelburg]