Kerkrade

In Nederland staan, de straat oversteken en in Duitsland terechtkomen? Dat kan in Kerkrade. Aan de ene kant ben je in de Nieuwstraat, aan de andere in de Neustraße. Kerkrade is bekend van voetbalclub Roda JC, uitbundig carnaval en heeft ook wel de naam 'Klankstad' vanwege enkele internationale muziekfestivals.

Kunst en cultuur in Kerkrade

Onderwijs
Kerkrade heeft geen instellingen voor middelbaar en hoger (beroeps)onderwijs. U vindt er wel de Campus Kerkrade (Spekhofstraat 15). Dat is bundeling van basis- en middelbare scholen, welzijnsorganisaties en culturele instellingen.

Musea
Iets opsteken kan in Kerkrade ook in het Discovery Center Continium (Museumplein 2). Daar leert u over wetenschappelijke en technische ontwikkelingen en hun weerslag op de mens. Continium komt voort uit Industrion – Museum voor Industrie en Samenleving. Dit museum draaide vooral om de geschiedenis van Limburg, terwijl Continium ook het heden en de toekomst tot onderwerp heeft.

Een plek waar natuur cultuur wordt is de Botanische Tuin (St. Hubertuslaan 74). Kijk uw ogen uit op 1,5 hectare grond en ontdek de 195 verschillende plantenfamilies. De Botanische Tuin is regelmatig het decor voor (culturele) activiteiten. Denk dan aan kunstmarkten, plantenshows en concerten.

Bezienswaardigheden in Kerkrade

Klankstad
Klankstad? Ja, zo wordt Kerkrade soms genoemd. Hoofdzakelijk vanwege het kamermuziekfestival Orlando. Dit internationale festival vindt elk jaar plaats en duurt ruim een week. Naast concerten zijn er workshops, lezingen masterclasses.

Ook bekend is het Wereld Muziek Concours waarin de blaasmuziek centraal staat. Het concours vindt elke vier jaar plaats. In 2013 is de zeventiende editie van 4 tot en met 28 juli.

Erfgoed
Gaat uw historisch hart ook sneller kloppen van kerken en kloosters? Dan heeft Kerkrade u zeker wat te bieden. Een paar hoogtepunten:

  • Abdij Rolduc, Heyendallaan 82. Dit kloostercomplex stamt uit de 12e eeuw en is daarmee een van de oudste van Nederland. Tegenwoordig kan men er confereren, logeren en trouwen.
  • Kasteel Erenstein, Kerkradersteenweg 4. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw maar herbouwd in de 18e is Erenstein een parel van een plek. Sinds 1983 is de nabijgelegen hoeve in gebruik als hotel.
  • Raadhuis, Markt 1. Dit imposante gebouw in Neorenaissancestijl werd in 1913 betrokken.
  • Stoomtrein, Museumplein 2. De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij verzorgt vervoer per stoomtrein tussen Valkenburg en Kerkrade.
  • Villa Rustica, Krichelstraat. Geen complete villa, maar wel de oude fundamenten ervan. Een villa rustica was een landelijke villa in Romeinse stijl.

Economie in Kerkrade

Sectoren
Wat doet men zoal in Kerkrade? Van de 15.104 mensen die er in 2010 werkzaam waren, was het overgrote deel (26,5%) dat in de sector Industrie. De twee daaropvolgende sectoren waren met 17,4% de Groot- en detailhandel (en reparatie van voertuigen) en met 16,6% de Gezondheid- en welzijnszorg. Op de vierde plek stond, met 6,9% de Bouwnijverheid.

Ondernemen
Bij het Ondernemersloket van de gemeente vindt u alles over het starten of vestigen van een bedrijf in Kerkrade. De website geeft informatie over de stad, voorzieningen voor ondernemers, huisvesting en ondernemersverenigingen.

 

Kruisbeeld Kerkrade[Foto: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Provincie: Limburg
Oppervlakte: 22,17 km²
Inwoners: 47.280 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 13.500 per inw. (2009)
Postcode: 6460-6471
Netnummer: 045
Website gemeente: www.kerkrade.nl
VVV-kantoor: Museumplein 2, www.vvvzuilimburg.nl, www.kerkrade.nl/bruisend_kerkrade
Bereikbaarheid: Ten zuiden van Kerkrade loopt de A76. Verder zijn er drie treinstations, te weten Kerkrade Centrum, Kerkrade West en Chevremont.
Overnachten: Kerkrade telt zes hotels, drie pensions, vier B&B's en twee vakantiewoningen.
Voetbalclubs: Roda JC (Eredivisie)

 

OLV Lourdes Kerkrade

 

Oude trein Kerkrade[Foto's: © FaceMePLS, op Flickr]

 

 

Station Kerkrade[Foto: © Phil Richards, op Flickr]

 

 Klooster Balduc Kerkrade

 

Kerkrade appartementencomplex[Foto's: © Peter Köves, op Flickr]