Hilversum

Comfortabel gelegen in het Gooi vind je Hilversum. De stad is overwegend bekend als omroepstad of mediacentrum van Nederland. Met een goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam en Utrecht is het een geschikte locatie voor bedrijven. Liefhebbers van bijzondere architectuur mogen Hilversum ook zeker niet overslaan.

Kunst en cultuur in Hilversum

Onderwijs
Een mbo-opleiding kan men volgen aan het ROC van Amsterdam dat in Hilversum twee vestigingen heeft. Er zijn onder andere studies in Handel, Educatie, ICT, Mode en natuurlijk Media.

Hilversum heeft twee hbo-instellingen. Het ene is een vestiging van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (de HKU) en omvat de faculteit Kunst, Media & Technologie. Het andere is de Academie voor Natuurgeneeskunde.

Belangstellenden voor een academische opleiding wijken uit naar een andere stad.

Musea
Wie meer wil weten over de stad, de beroemde gemeentearchitect Dudok of over de Nederlandse media, kan in Hilversum zijn hart ophalen. Te bezoeken zijn:

  • Museum Hilversum, Kerkbrink 6. De collectie en wisseltentoonstellingen bieden inzicht in de historie van Hilversum en het Gooi en leggen daarbij de nadruk op architectuur en cultuur.
  • Dudok Dependance, Dudokpark 1. Een dependance hoort per definitie ergens bij. In dit geval bij Museum Hilversum. De productieve en beroemde architect Willem Marinus Dudok heeft in het door hem ontworpen Raadhuis een eigen expositie.
  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Park, Sumatralaan 45. Dit enorme archief van beeld en geluid uit de Nederlandse media is te raadplegen voor onderzoek en is geopend voor publiek. Tijdens de zogenaamde 'experience' kun je in 15 paviljoens steeds iets anders zien of doen dat met radio en televisie maken te maken heeft.

Bezienswaardigheden in Hilversum

Architectuur
Hilversum heeft 221 rijksmonumenten. De stad is bijzonder gesteld op het werk van architect Dudok, die in de twintigste eeuw 75 ontwerpen voor Hilversumse gebouwen maakte. Erg bekend is Het Raadhuis (Dudokpark 1). Dudok had een eigen stijl en ontwierp in sommige gevallen ook het complete interieur, waaronder de meubels, van gebouwen.

Andere populaire monumenten zijn Sanatorium Zonnestraal (Loosdrechtse bos 17), de voormalige studio's van enkele omroepen zoals de AVRO en NCRV en verschillende kerken.

Dat erfgoed niet stoffig is probeert de gemeente te laten zien met QR-codes. Die vind je op een aantal monumenten. Zo kom je eenvoudig aan achtergrondinformatie.

Hillywood
Als je dan toch in de omroepstad van Nederland bent, kun je net zo goed eens kijken hoe dat radio en televisie maken in zijn werk gaat. Bij Hillywood Tours krijg je een rondleiding door het mediapark. Leuk voor het gezin of als bedrijfsuitje.

Economie in Hilversum

Bedrijven
Van de 7.925 bedrijfsvestigingen die Hilversum in 2011 rijk was, was het grootste aandeel (26%) van de sector specialistische zakelijke diensten. Op de tweede plek kwam, met 16,3% van de vestingen de sector handel.

Een grote sector is verder met 12,1% informatie en communicatie. Deze sector voorziet een vijfde van de Hilversumse bevolking van werk. Daar vallen de vele mediakantoren waar de stad om bekend staat onder. De vierde sector is met 10,7% van de vestigingen de bouwnijverheid.

Ondernemen
Ook een bedrijf in Hilversum vestigen? De gemeente voorziet in de nodige informatie.

 

NOS-vlag in Hilversum[Foto: © R/DV/RS, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 46,24 km²
Inwoners: 85.537 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 16.800 per inw. (2009)
Postcode: 1200-1223
Netnummer: 035
Website gemeente: www.hilversum.nl
VVV-kantoor: Kerkbrink 6, www.vvvgooivecht.nl, www.hilversum.nl/Vrije_tijd_en_toerisme, www.uitinhilversum.nl
Luchthaven: Vliegveld Hilversum (wordt overwegen gebruikt voor vlieglessen en voor zakelijke en privévluchten.)
Bereikbaarheid: Net ten oosten van Hilversum kruisen de A1 en de A27 elkaar. De stad heeft drie treinstations, te weten Hilversum, Hilversum Noord en Hilversum Sportpark.
Overnachten: De stad telt vijf hotels, zes bed & breakfasts en een camping.
Media: Regionaal dagblad De Gooi- en Eemlander houdt hoofkantoor in Hilversum. Verder is de stad bij uitstek bekend om de radio- en televisieomroepen die er gevestigd zijn. Dit zijn zowel publieke omroepen zoals de AVRO, TROS en VPRO, als RTL en Canal+.
Voetbalclubs: FC Hilversum (Hoofdklasse)

 

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid[Foto: © R/DV/RS, op Flickr]

 

Raadhuis Hilversum[Foto: © zoetnet, op Flickr]

 

Station Hilversum 

 

Gevels Hilversum

 

Klok Raadhuis Hilversum[Foto's: © Enric Martinez, op Flickr]