Haarlem

Haarlem, hoofdstad van Noord-Holland en aantrekkelijk gelegen aan rivier de Spaarne, nabij de Noordzee en vlakbij het bedrijvige Amsterdam. Haarlem was vroeger een industriestad waar niet alleen veel voertuigen, textiel en bier gemaakt werden, maar ook een broedplaats voor kunstenaars en schrijvers. Het oude centrum van de stad is een beschermd stadsgezicht en trekt, samen met de grote variëteit aan winkels jaarlijks nog altijd veel bezoekers.

Kunst en cultuur in Haarlem

Onderwijs
Mbo-opleidingen worden verzorgd aan ROC het Nova College. Voor een hbo-opleiding kan men terecht bij Hogeschool InHolland waar ruim 7000 studenten onderwijs volgen.

Musea
Het voert te ver hier alle galerieën en musea in Haarlem te bespreken. Dit is een bescheiden greep uit het aanbod.

  • Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62. In dit museum is de grootste verzameling van Frans Hals' werk te vinden. De volledige collectie, inclusief werk van andere 16e en 17e eeuwse kunstenaars, telt ongeveer 800 stukken.
  • Het Dolhuys, Schotersingel 2. Gevestigd in een voormalig 'dolhuis' is dit museum bij uitstek de plek om de (geschiedenis van) de psychiatrie in Nederland te bestuderen. Tentoonstellingen onderzoeken de grenzen van 'gek' en 'normaal'. Een deel van de staf heeft een psychiatrische achtergrond.
  • Teylers Museum, Spaarne 16. Sinds 1784 biedt het Teylers Museum al een podium aan de kunst en wetenschap. Daarmee is het het oudste museum ter wereld met een gebouw en interieur uit de 18e eeuw. Wat je er vindt? Onder andere originele natuurkundige instrumenten, fossielen en schilderijen.

Bezienswaardigheden in Haarlem

Historische binnenstad
Haarlem telt 1145 rijksmonumenten. Er zijn maar vijf Nederlandse steden die er meer hebben. Veel monumenten staan in de oude kern van de stad dat de status 'beschermd stadsgezicht' heeft gekregen. Voor een representatief beeld van het centrum is een bezoek aan de Grote Markt onontbeerlijk. Wat je er kunt vinden? Onder meer:

  • de Grote of Sint-Bavokerk. Met zijn gotische stijl en een toren van 75 meter is deze kerk bepalend voor de uitstraling van het plein.
  • het stadhuis met een gevel in classicistische stijl.
  • de vleeshal. Tegenwoordig onderdak voor Museum de Hallen werd dit gebouw in een mengeling van gotische en Hollandse Renaissancestijl tussen de 14e en 19e gebruikt door slagers die er hun vleeswaren verkochten.

Molens en hofjes
Het Haarlem van weleer komt tot leven als men voor een van de molens aan het Spaarne staat, of een van de 22 hofjes die de stad rijk is binnenstapt. Bekende molens zijn De Eenhoorn uit 1776, De Adriaan en De Hommel.

Economie in Haarlem

Ondernemen
De gemeente Haarlem beschrijft de stad als zeer gunstig om een onderneming te starten. Landelijk gezien is het een toplocatie met allerlei voorzieningen en ondersteuning voor (startende) ondernemers.

Dienstverlening
Hoewel Haarlem een geschiedenis heeft als industriestad en bekend stond om de productie van textiel en bier, is tegenwoordig de dienstensector de grootste. Van de 66.600 banen die de stad in 2010 telde was bijna een derde in de gezondheids- en welzijnszorg en zakelijke dienstverlening. Deze laatste sector nam toen eigenhandig ruim 36% van de 11.000 bedrijfsvestigingen in de stad in.
(Bron: Hoe werkt het in Haarlem? Economische monitor 2010-2011)

Shoppen
Haarlem is een populaire bestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland. Zowel om de ligging en het vele erfgoed, als om de grote verscheidenheid aan winkels. Van de Nederlandse bezoekers kwam in 2010 ongeveer 60% voornamelijk naar Haarlem om te shoppen.

 

Gevelsteen Haarlem[Foto: © chelmsfordblue, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 32,12 km²
Inwoners: 151.841 (2012)
Gemiddeld inkomen: € 22.200 per inw. (2007)
Postcode: 2000-2037, 2063
Netnummer: 023
Website gemeente: www.haarlem.nl
VVV-kantoor: Verwulft 11, www.haarlemmarketing.nl
Luchthaven: Haarlem heeft geen eigen luchthaven maar ligt slechts 20 kilometer van Schiphol.
Bereikbaarheid: Snelwegen die naar Haarlem leiden zijn de A9, de A200 en de A209. Daarnaast zijn er verschillende provinciale wegen. Met de trein kom je aan op station Haarlem of Haarlem Spaarnwoude (alleen stoptreinen).
Overnachten: In 2010 telde Haarlem bijna 1.500 hotelbedden. Aan appartementen, B&B's en campings is evenmin gebrek.
Media: Haarlems Dagblad verschijnt in de regio. Haarlem 105 RTV is de publieke televisie- en radio-omroep voor de streek.
Voetbalclubs: De Koninklijke HFC, niet de best-presterende maar wel de oudste voetbalclub van Nederland.

 

Molen Haarlem[Foto: © martin_vmorris, op Flickr]

 

 

Gebouw in Haarlem

 

 

Kade in Haarlem[Foto's: © Ana Freitas, op Flickr]

 

 

 St.Bavo in Haarlem[Foto: © Peter Rivera, op Flickr]

 

 

Kermis in Haarlem[Foto: © chelmsfordblue, op Flickr]