Goes

Goes ligt in Zeeland op het schiereiland Zuid-Beveland. De stad telt 26.920 inwoners en de gemeente 36.933. Goessenaren spreken Goes uit als Hoes (in dialect). Goes fungeert als centrumstad voor Noord- en Zuid-Beveland. Sinds 2009 is Goes (samen met Groningen) de eerste Fairtrade Gemeente van Nederland. Jaarlijks worden er dance-evenementen georganiseerd zoals Dancetour Goes en 12 Hours of Hiphop.

Kunst en cultuur Goes

Onderwijs
In Goes is het niet mogelijk om een studie te volgen op HBO- of universitair niveau. De dichtstbijzijnde stad om te studeren is Middelburg. Ook in de Zeeuwse steden Terneuzen en Vlissingen is het mogelijk om een studie te volgen.

Musea
Goes heeft twee musea die u kunt bezoeken:

  • Stoomtrein Goes-Borsele: In dit museum heeft u de mogelijkheid om te bekijken hoe het er aan toe ging bij het spoorwegbedrijf Goes-Borsele rond 1971. Ook kunt u met een echte ouderwetse stoomtrein een treinreis door Zuid-Beveland maken.
  • Historisch Museum de Bevelanden Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Goes dan is het Historisch Museum de Bevelanden een aanrader. Dit museum bevindt zich in een voormalig klooster.

Economie van Goes

Aan het begin van de vijftiende eeuw kreeg Goes stadsrechten. De stad haalde haar welvaart vooral uit lakennijverheid en zoutwinning (men onttrok zout uit veen).

Aan het einde van de negentiende eeuw bleef de economie van Goes zich ondanks de bouw van een treinstation toch lange tijd richten op dienstverlening en distributie. Ook de agrarische sector bleef belangrijk (net zoals dat tegenwoordig nog is).

Goes is nu na Middelburg en Vlissingen de derde stad als het gaat om vestigingsplaatsen voor bedrijven, commerciële dienstverlening en voor recreatie.

Beursinfo:
De Zeelandhallen in Goes is een complex van bijna 15.000m2. In Zuid-West Nederland zijn de Zeelandhallen in Goes de bekendste en populairste locatie voor evenementen. Er is ruimte voor zo'n 8000 bezoekers. Bekijk op de website de actuele agenda.

 

 

 

[Foto: Bietenrace ©  Ben Seelt voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

Provincie: Zeeland
Oppervlakte: 102,09 km²
Inwoners: 36.933 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 13.400 per inw. (2007)
Postcode: 4460 - 4483
Netnummer: 0113
Website gemeente: www.goes.nl
VVV Kantoor Goes: Singelstraat 13.
Bereikbaarheid: Goes is te bereiken per auto via de A58 en per trein via de Zeeuwse lijn (spoorlijn Roosendaal – Vlissingen).
Overnachten: In Goes kunt u zowel in een hotel als in een Bed & Breakfast overnachten. Op de website van de gemeente vindt u een lijst met accomodaties. Media: Zeeland geeft de nationale krant de Provinciale Zeeuwse Courant (die Goes dus ook aanbiedt) uit.
Voetbalclubs: VV Goes

[Foto: Café-restaurant Oranjeboom ©  Dennis Wisse voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

[Foto: Jachthaven Goes ©  Eddy Westveer voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]