Enschede

Enschede kwam internationaal in het nieuws door de vuurwerkramp in 2000. Gelukkig associëren we de stad ook met positievere dingen zoals het hoogstaande onderwijs en de vele studenten die daar op afkomen, de grote culturele sector en de status van 'economisch hart van Twente'.

Kunst en cultuur in Enschede

Onderwijs
Met ongeveer 22.000 studenten mag Enschede zich beslist een studentenstad noemen. Hbo-onderwijs wordt verzorgd aan:

  • ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, dat ook vestigingen heeft in Arnhem en Zwolle. In Enschede zitten het Conservatorium en de Academie voor Art & Design.
  • Saxion Hogescholen, met eveneens vestigingen in Deventer en Apeldoorn, maar alleen al in Enschede zijn 125 opleidingen te volgen.

Aan de Universiteit Twente zijn opleidingen te volgen in de richtingen Economie, Gedrag & Maatschappij, Gezondheid en Techniek.

Musea
Met een kunstacademie in de stad mag je verwachten dat er meerdere locaties zijn om cultuur te snuiven. Enschede stelt hierin niet teleur. Wat vind je er zoal?

  • Cabinodd Collecties (CC), Langestraat 56. Voor, zoals ze het zelf noemen, cutting edge kunst van hedendaagse nationale en internationale kunstenaars ben je hier aan het juiste adres. De organisatie erachter is Concordia, dat ook een podium biedt aan film- en theatermakers.
  • Eerst!, Lipperkerkstraat 87. Deze winkel verkoopt werk van jonge kunstenaars. Bij de winkel hoort een expositieruimte, Filter, waar elke twee maanden een veelbelovende kunstenaar in de spotlight wordt gezet.
  • Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131. Met beeldende kunst van 1300 tot nu een heel veelzijdig museum. Als hoogtepunten in de collectie noemt het museum onder andere werk van Claude Monet, Jan Steen, Pieter Brueghel de Jonge en Rembrandt.

Bezienswaardigheden in Enschede

Monumenten
Wat moet je zeker zien als je in Enschede komt? Nou, om sommige dingen kun je eenvoudigweg niet heen. Neem de 149 Rijksmonumenten die de stad telt. Wat je zeker zullen opvallen zijn de Grote Kerk en de Jacobuskerk, beide aan de Oude Markt. Ook het oudste gebouw van de stad, het Elderinkshuis uit 1783 is een bezoekje waard, net als de Synagoge (Prinsestraat 18). Voor moderne architectuur bezoek je de wijk Roombeek. Hier vond in 2000 de vuurwerkramp plaats. De wederopbouw is met zorg in gang gezet.

Een kant-en-klare wandelroute die je kunt afleggen is de Cultuurmijl.

Sport
Wellicht minder bedoeld om naar te kijken dan om zelf aan deel te nemen, zijn een aantal sportevenementen in Enschede. Zo organiseert de stad de oudste marathon van het land en is het elk jaar het eindpunt van de Batavierenrace, een estafetteloop voor studenten die in Nijmegen begint.

Economie in Enschede

Van lakens maken tot lakens verschonen
In de 18e eeuw was Enschede nog de textielhoofdstad van Nederland. De textielproductie verdween echter in jaren '60 en '70 van de vorige eeuw en de dienstensector groeide toen uit tot de grootste. Van de 68.730 in Enschede werkzame mensen in 2010 werkte het grootste deel (18,6%) in de Gezondheid- en welzijnszorg. Denk dan aan instellingen als Medisch Spectrum Twente (MST) en revalidatiecentrum Het Roessingh.

Verder werkte 14,8% van de mensen in de Groot- en detailhandel en de reparatie van auto's. Andere grote sectoren waren met 12,3% het Onderwijs en met 10,9% de Industrie, productie en distributie van en handel in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht en winning en distributie van water (een mond vol).

Ondernemen
De gemeente Enschede wil ondernemers graag steunen bij hun activiteiten. Ze heeft daarvoor het Ondernemersloket ingericht. Check het uit als je belangstelling hebt.

 

Schouwburg Enschede[Foto: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Provincie: Overijssel
Oppervlakte: 142,75 km²
Inwoners: 158.048 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 12.900 per inw. (2009)
Postcode: 7500-7549
Netnummer: 053
Website gemeente: www.enschede.nl
VVV-kantoor/Enschede shop: Stationsplein 1a, www.uitinenschede.nl
 Luchthaven: Enschede Airport Twente ligt iets ten noorden van de stad. Er vinden wel vrachtvluchten en zakelijke vluchten plaats. Lijn-/passagiersvluchten worden in 2014 weer verwacht.
Bereikbaarheid: De snelwegen die naar Enschede voeren zijn de A1 en de A35. Met de trein kom je binnen op station Enschede, Enschede De Eschmarke of Enschede Drienerlo.
Overnachten: Van appartementen tot B&B's tot bungalows, campings, groepsaccomodaties, hotels en vakantiewoningen, in Enschede is er ruime keuze.
Media: De Twentse Courant Tubantia heeft zijn hoofdkantoor in Enschede.
Voetbalclubs: FC Twente speelt in de Eredivisie

 

Plein in Enschede[Foto: © Think Blink, op Flickr]

 

Menko-gebouw[Foto: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Klokkentoren in Enschede[Foto: © tekrei, op Flickr]

 

Schoorsteen in Enschede[Foto: © Willem van Bergen, op Flickr]

 

Kermis Volkspark Enschede[Foto: © Patrick Goossens, op Flickr]