Den Helder

Den Helder, marinestad, stad van de Jutters, ook wel de Kop van Noord-Holland. In Den Helder is het strand dichtbij, evenals Waddeneiland Texel, een zee- en een luchthaven.

Kunst en cultuur in Den Helder

Onderwijs
ROC Kop van Noord-Holland verzorgt mbo-opleidingen in de richtingen:

  • AKA
  • Defensie
  • Detailhandel
  • Economie-Administratie
  • Horeca
  • ICT
  • Kappen
  • Nautiek
  • Sport en bewegen
  • Techniek
  • Vavo
  • Veiligheidsacademie
  • Welzijn
  • Zorg

Gezien de vestiging van de thuisbasis van de Koninklijke Marine in Den Helder, is het niet verwonderlijk dat in Den Helder marineofficieren opgeleid worden. Dit gebeurt aan het Koninklijk Instituut voor de Marine.

Musea
Als marinestad is Den Helder een rijke informatiebron voor wie meer wil weten over de Nederlandse zeekrijgsmacht. Wat kun je zien?

  • Galerie Windkracht 13, Weststraat 107-109. Geen museum, wel een plek om moderne kunst te bekijken en lenen. De exposities wisselen elke zeven weken en worden afgewisseld of vergezeld door lezingen, cursussen, muziek en theater.
  • Marinemuseum, Hoofdgracht 3. Hier leer je over de geschiedenis van de marine, de technologische ontwikkelingen die deze doormaakte en kun je een kijkje nemen in een onderzeeboot, een ramschip en een mijnenveger.
  • Museum Lichtschip 'Texel', Oude Rijkswerf "Willemsoord", Weststraat 73. Boek een rondleiding op dit oudste lichtschip dat Nederland nog heeft en leer over de veertig jaar waarin het vanaf 1952 schepen veilig naar de haven leidde.
  • Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Willemsoord 60G. Voor een beeld van de ontwikkeling van het reddingswerk op zee is dit museum de ideale plek. Niet alleen zijn er stukken die herinneren aan vroeger reddingswerk en reddingswerkers (waarvan Dorus Rijkers de beroemdste in Nederland is) ook kun je zelf bedreigende situaties op het water ervaren. Windkracht 10 bijvoorbeeld, of een aanvaring bij mist.

Ook leuk, maar wel iets heel anders, een 'botanische wereldreis' maken in Oranjerie De Groene Parel.

Bezienswaardigheden in Den Helder

Marine
Veel plekken in de stad houden verband met de aanwezigheid van de marine. Zo is er de Stelling Den Helder, een ring van forten waarvan Fort Kijkduin, in 1911 door Napoleon gebouwd, erg bekend is. Kijkduin ligt overigens in het dorp Huisduinen, wat binnen de gemeente Den Helder valt. Het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) is eveneens een bezoek waard, net als de Marinedagen die jaarlijks in de zomer plaatsvinden in de stad.

Monumenten
Veel historische gebouwen werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken om ruimte te maken voor de 'Atlantikwall', een linie om zich te verdedigen tegen de geallieerden. Ook de vele bombardementen op de stad eisten hun tol. Van de 40 Rijksmonumenten die resteren is de vuurtoren (ook wel Lange Jaap) uit 1877/1878 bekend omdat het met zijn ruim 63 meter de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa is. Ook bekend zijn de Watertoren uit 1908 en enkele kerken zoals de Petrus-en-Pauluskerk.

Economie in Den Helder

Sectoren
De Koninklijke Marine en aanverwante diensten zijn de grootste werkgever in Den Helder. Ook de haven die niet alleen de marine maar ook offshore-activiteiten in de Noordzee en handel in goederen faciliteert, zorgt voor werkgelegenheid. Een groot aantal mensen werkt verder in de gezondheid- en welzijnszorg, en in de bloembollenteelt.

Ondernemen
Een bedrijf starten in Den Helder kan interessant zijn. Met zowel een lucht- als een zeehaven en verschillende bedrijventerreinen heeft de stad veel te bieden. Op de website van de gemeente is meer te lezen over het starten van een bedrijf, vestigingsmogelijkheden, regels en wetten, en wordt je doorverwezen naar het Servicepunt Ondernemen.

Wapen van Den Helder

 Logo van Den Helder

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 178,83 km² (waarvan 133,52  km² water)
Inwoners: 57.065 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.100 per inw. (2009)
Postcode: 1780-1788
Netnummer: 0223
Website gemeente: www.denhelder.nl
VVV-kantoor: Willemsoord 47, Bernhardplein 14. www.vvvdenhelder.nl, www.vvvkopvannoordholland.nl
Luchthaven: Den Helder Airport (Vliegveld de Kooy) ligt zo'n 6 km van het centrum van Den Helder en noemt zich de regionale luchthaven van Noord-Holland-Noord. De luchthaven wordt gebruikt voor helikoptervluchten naar boorplatforms maar ook voor zakelijke en toeristische (charter)vluchten.
Bereikbaarheid: Er zijn geen autosnelwegen naar Den Helder, wel lopen de autowegen N9, N99 en N250 ernaartoe. Treinen komen aan op station Den Helder of Den Helder Zuid. Naar 't Horntje op Texel kan men met de veerboot.
Overnachten: De website van de VVV vermeldt 8 hotels & pensions, een aantal kleinere bungalowparken in de regio, 13 vakantiewoningen/ appartementen, 2 campings, en 10 B&B's (waaronder 1 op een boerderij). Check van tevoren of er kamers/plekken vrij zijn.

 

 Bunkermuseum Den Helder

Lange Jan Den Helder

 Klimvallei Den Helder

Marinemuseum Den Helder

[Foto's: © Regio VVV Kop van Noord Holland / Vestiging Den Helder]