Den Haag

Den Haag is na Amsterdam en Rotterdam de grootste stad van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en het politieke centrum van het land - het parlement en de regering zitten er, evenals een groot aantal ministeries en ambassades. Ook het werkpaleis van de koningin, Paleis Noordeinde, staat in Den Haag. De stad ligt aan zee en trekt zodoende in de zomer veel toeristen en dagjesmensen.

Kunst en cultuur in Den Haag

Onderwijs
In Den Haag is een aantal wetenschappelijke opleidingen te volgen. Veel daarvan richten zich op bestuur, politiek en recht. U vindt er onder andere Campus Den Haag, een vestiging van de Universiteit Leiden, de The Hague Academy of International Law, de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en een vestiging van de Open Universiteit.

Daarnaast heeft Den Haag zes hbo-instellingen, waaronder een hotelschool en een conservatorium, en drie mbo-instellingen.

Musea
Den Haag heeft tientallen musea. Bekend zijn onder meer het:

  • Fotomuseum, Stadhouderslaan 43. Het fotomuseum opende haar deuren in 2002, hoort bij het Gemeentemuseum en organiseert elk jaar ongeveer zes tentoonstellingen.
  • GEM, Stadhouderslaan 43. Met zijn 2000 m² biedt dit museum voor actuele beeldende kunst genoeg ruimte voor zeer gevarieerde tentoonstellingen. Met kunstenaars uit binnen- en buitenland.
  • Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Altijd al een echte Picasso willen zien? Of, van Neerlands bodem, een Appel of een Mondriaan? In het Gemeentemuseum vindt u hun werk in de vaste collectie met daarnaast tientallen exposities per jaar.
  • Letterkundig Museum, Prins Willem-Alexanderhof 5. Ruim 6000 Nederlandse en Vlaamse schrijvers zijn terug te vinden in dit museum. Van de middeleeuwen tot nu.
  • Mauritshuis, tot medio 2014 is de collectie van het Mauritshuis in het Gemeentemuseum te vinden. Deze collectie bevat schilderijen van wereldberoemde meesters als Rembrandt, Steen en Vermeer.

Bezienswaardigheden in Den Haag

Molens, kerken en kastelen
Aan monumentale panden in Den Haag geen gebrek. Kastelen als De Wittenburg, Duivenvoorde en Oud Wassenaar zijn te bezoeken en af te huren voor recepties en conferenties.

De stad telt verder meerdere molens die een bezoekje waard zijn. Op de website van de gemeente staan er tien beschreven. Ook aan kerken kunt u uw hart ophalen. De Grote Kerk is één van de oudste van de stad, de Nieuwe Kerk is groter en wordt sinds de jaren '70 van de vorige eeuw gebruikt als concertzaal.

Paleizen en politiek
Een bezoek aan het politieke centrum van Nederland is niet compleet zonder langs het Binnenhof te gaan en een kijkje te nemen bij Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koningin.

Over hoven gesproken. Den Haag heeft er meer dan honderd. Vaak klein en verstopt. In zo'n hofje beleeft u het Den Haag van weleer.

Madurodam
Als een reus door Nederland stappen? Dat kan in Madurodam. Daar liggen de belangrijkste plekken in het klein aan uw voeten. Populair bij toeristen en erg leuk voor kinderen.

Strand
Populaire badplaats is de Haagse stadswijk Scheveningen. Door de duinen sjokken, in de Noordzee zwemmen en rosé drinken in een strandpaviljoen, Scheveningen is er geschikt voor.

Economie in Den Haag

Ondernemen
De gemeente Den Haag heeft een Ondernemersportaal om (startende) ondernemers op weg te helpen. Ook biedt ze onderzoeksrapporten aan die nuttige informatie geven over verschillende stadsdelen.

Voor ondernemers die willen netwerken zijn er evenementen als het OndernemersOntbijt en verschillende Businessclubs.

Recht
In Den Haag zijn verschillende (internationale) tribunalen en gerechtshoven gevestigd, waaronder het Internationaal Strafhof en het Joegoslavië-tribunaal. Ook de Hoge Raad en het hoofdkantoor van Europol zitten in Den Haag.

 

Den Haag CS[Foto: © Alberto Garcia, op Flickr]

 

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 98,20 km²
Inwoners: 496 296 (2011)
Gemiddeld inkomen: € 21.900 per inw. (2009)
Postcode: 2491-2599
Netnummer: 070, 015
Website gemeente: www.denhaag.nl
VVV Den Haag: Spui 68, Bezoekers Den Haag
Luchthaven: Rotterdam The Hague Airport (voormalig Zestienhoven of Rotterdam Airport). Gelegen aan de A13 is het vliegveld gemakkelijk te bereiken vanuit Den Haag (de afstand tot het centrum van de stad is ongeveer 20 kilometer).
Bereikbaarheid: Met de auto kom je in Den Haag via de A4, A12, A13, A44/N44 en de Ring Den Haag. De belangrijkste stations van de stad zijn Den Haag Centraal en – HS. Er zijn ook vier kleinere stations.
Overnachten: De website met toeristeninformatie hanteert de volgende categorieën voor overnachten: arrangementen, B&B's, campings & hostels, huisjes & appartementen, hotels met 0 tot 3 sterren en hotels met 4 of 5 sterren.
Voetbalclubs: ADO Den Haag speelt in de Eredivisie, HBS en Haaglandia in de Topklasse.

 

Binnenhof Den Haag[Foto: © || UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL ||, op Flickr]

 

 Den Haag by night[Foto: © zoetnet, op Flickr]

 

 Stadsdeelkantoor in Den Haag

 

 

Zurichtoren Den Haag[Foto's: © Ferdi De gier, op Flickr]