Delft

Gelegen tussen Den Haag en Rotterdam is Delft aantrekkelijk voor wie het bruisende van de Randstad wil ervaren. Tegelijk heeft Delft een geheel eigen karakter met zijn historische stadscentrum, de Delftse Schie en een grote studentenpopulatie. De TU Delft en enkele grote onderzoeksinstituten maken Delft tot een echte kennisstad. Verder doet Delft denken aan het koningshuis, Johannes Vermeer en natuurlijk Delfts Blauw.

Kunst en cultuur in Delft

Onderwijs
Delft heeft vijf ROC-locaties voor middelbaar beroepsonderwijs, twee hogescholen (INHOLLAND en de Haagse Hogeschool) en een Technische Universiteit (de TU Delft met ruim 17.000 studenten).

Musea
Als kennisstad is Delft rijk aan educatieve musea. Een kleine selectie uit het aanbod:

  • Botanische Tuin, Poortlandplein 6. Deze tuin hoort bij de universiteit en heeft een grote verscheidenheid aan planten. Zowel tropische planten in kassen als nuttige planten en sierplanten. De TU gebruikt de Botanische Tuin om verdere kennis op te doen.
  • Legermuseum, Korte Geer 1. Met een collectie van ruim 500.000 militaire voorwerpen als uniformen, wapentuig en zelfs raketten kan de legerliefhebber zijn hart ophalen. Het museum organiseert regelmatig lezingen en een 'riddertoernooi' voor kinderen.
  • Medisch Farmaceutisch Museum de Griffioen, Koornmarkt 66. Voor belangstellenden van de ontwikkeling van met name medische instrumenten erg interessant.
  • Science Centre, Mijnbouwstraat 120. Verbonden aan de TU Delft laat dit interactieve museum op een speelse manier zien wat de wetenschap heeft bereikt. Bezoekers kunnen serious gamen, zelf een vliegtuigvleugel ontwerpen en oefenen in een operatiesimulator voor chirurgen.

Ook de moeite waard: Royal Delft (Rotterdamseweg 196), de enige Delftse aardewerkfabriek uit de 17e eeuw waar het aardewerk nog altijd wordt geproduceerd en beschilderd.

Bezienswaardigheden in Delft

Delfts blauw
De eerste associatie met Delft is voor velen het Delfts blauw. De naam is niet alleen van toepassing op de kleur maar op het aardewerk als geheel, dat met de hand beschilderd werd. Er zijn nog verschillende ateliers waar dit gebeurt en waar de keramiek te koop is.

Vermeer
Schilder Johannes Vermeer leefde in de 17e eeuw in Delft. Zijn leven en werk zijn te zien tijdens een stadswandeling. Deze voert onder andere langs zijn woonhuis en de Oude Kerk en eindigt bij het Vermeer Centrum.

Oranje
Delft is een belangrijk punt op de Oranjeroute, een 2400 kilometer lange route door Duitsland en Nederland die de historische locaties rond de familie van Oranje met elkaar verbindt. Willem van Oranje verbleef aan het einde van de zestiende eeuw regelmatig in Delft en vond er zijn dood toen Balthasar Gerards hem neerschoot. Te bezoeken zijn onder meer de koninklijke grafkelder en het voormalig Sint-Agathaklooster, een van Willem van Oranjes woonhuizen.

Markt
Voor meer historische bouwwerken is de Markt een geschikte bestemming. U vindt er de Nieuwe Kerk met zijn 108 meter hoge toren en het stadhuis in de Hollandse renaissancestijl. Een drankje of hapje wordt genuttigd aan de Beestenmarkt waar zich meerdere horeca-gelegenheden concentreren.

Economie in Delft

Onderwijs en onderzoek
Een groot deel van de Delftse beroepsbevolking werkt in het onderwijs of onderzoek (incl. zakelijke dienstverlening). In 2009 gezamenlijk bijna 15.000 mensen. Met grote instituten als de TU Delft, het TNO en Deltares is dit niet verwonderlijk. Delft wordt dan ook gezien als een echte kennisstad.

In de gezondheids- en welzijnszorg waren in 2009 ongeveer 7.500 mensen werkzaam. De groot- en detailhandel en de industrie waren toen goed voor respectievelijk ongeveer 5.500 en 4000 banen.

Ondernemen
Voor wie in Delft een bedrijf wil starten is het Ondernemersplein op de website van de gemeente een nuttige bron van informatie.

 

 Het wapen van Delft

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 24,08 km²
Inwoners: 98 665 (2012)
Gemiddeld inkomen: € 20.500 per inw. (2008)
Postcode: 2600-2629
Netnummer: 015
Website gemeente: www.delft.nl
Toeristen Informatie Punt (TIP): Hippolytusbuurt 4, www.delft.nl/Toeristen
Luchthaven: Gelegen tussen Den Haag en Rotterdam heeft Delft een uitstekende verbinding met Rotterdam The Hague Airport dat slechts 12 km verderop ligt. Te bereiken via de A13.
Bereikbaarheid: Met de auto via de A4, A13 en N470. De stad heeft twee treinstations; Delft en Delft-Zuid.
Overnachten: Voldoende mogelijkheden in Delft, met zestien 3- en 4-sterrenhotels, een kleine twintig B&B's, een hostel, een herberg en drie campings. Daarnaast verschillende groepsaccommodaties, appartementen en arrangementen.

 

Willem van Oranje Delft

Delfts Blauw 1

Delfts Blauw 2

Marktplein Delft[Foto's: © Delft Image Bank]