Arnhem

Arnhem, door haar inwoners ook wel uitgesproken als Èřnêm, is een centrale stad in veel opzichten en heeft zich daarom kunnen ontwikkelen als echte handelsstad. Het is de verbinding tussen Noord-, Oost-, West- en Zuid-Nederland en de stad ligt aan de rivier de Rijn. Daarnaast is het een van de steden die als voorportaal geldt voor Duitsland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Het is de enige Nederlandse stad die nog met trolleybussen rijdt.

Kunst en cultuur in Arnhem

Onderwijs
Arnhem is een studentenstad. Niet zo groot als Nijmegen maar alsnog een studentenstad. Door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de kunstacademie (Artez) beschikt Arnhem over 42 bacheloropleidingen en 15 masteropleidingen. In Arnhem studeren 7661 studenten.

Musea
Arnhem is zowel historisch, als cultureel of als het gaat om winkelen en uitgaan een echte toeristische trekpleister. Wellicht bent u als eens in het Burgers' Zoo geweest of heeft u een bezoek gebracht aan het Kröller-Müller museum:

 • Kröller-Müller museum: Het Kröller-Müller museum bezit voornamelijk kunst uit de 19e en 20e eeuw. Deze collectie is wereldberoemd. Dit bekende museum is uitgegroeid tot een van de grootste van Europa. Het museum is vernoemd naar Helene Kröller-Müller die in haar leven bijna 11.500 kunstobjecten heeft verzameld: Een goed begin voor de collectie voor het Rijksmuseum Kröller-Müller.
 • Nederlands Openluchtmuseum: Zoals de naam al zegt loopt u hier in de buitenlucht rond. U kunt aan den lijve ondervinden hoe het eraan toe ging in het dagelijkse leven van de Nederlanders aan het begin tot en met het eind van de twintigste eeuw. U ervaart hoe de mensen woonden en hoe ze leefden.
 • Trolleybusmuseum: In dit museum ziet u de ontwikkeling van het trolleybusnetwerk in Arnhem. Het museum gaat in op de geschiedenis, het heden en de toekomst van de trolleybus. Arnhem is de enige Nederlandse stad waar trollyebussen nog rijden en daarom is een bezoek aan dit museum zeker de moeite waard.
 • Watermuseum Arnhem: In dit museum dat deels onder de grond ligt, leert u tijdens 50 interactieve presentaties van alles over water. Voor iedereen die alles over water wil weten, is dit museum zeker een aanrader.
 • Airborn Museum Hartenstein: In het voormalig Britse hoofdkwartier tijdens de Slag om Arnhem bevindt zich 1700m2 aan historische waarde. In het museum vindt u verschillende authentieke wapens, foto's, documenten en films die bewaard zijn gebleven. Beleef de Airborn Experience en waan je midden in de strijd. Kijk op de website voor meer informatie.
 • Informatiecentrum Slag om Arnhem: Ervaar via ooggetuigenverslagen en foto's in dit informatiecentrum hoe het de burgers en soldaten verging in 1944 tijdens de Slag om Arnhem.

Theaters:
Met de kunstacademie in de stad is er ook volop aanbod voor u om een culturele avond te beleven. Bijvoorbeeld in een van de volgende theaters:

 • Musis Sacrum Schouwburg Arnhem: Deze schouwburg beschikt over 8 zalen, waaronder een bijzondere concertzaal.
 • Posttheater: als u een avond zin heeft in cabaret, bezoek dan een van de bekendere theaterpodia van Oost-Nederland: het Posttheater ArtEZ hogeschool voor de kunsten www.artez.nl : Als u benieuwd bent welk talent er rondloopt op deze hogeschool, breng dan een bezoek aan een van de vele voorstellingen en/of concerten.
 • Het Huis van Puck: Als u interesse heeft in amateurtheater, is het verstandig om een bezoek te brengen bij dit theater. Of u nu advies nodig heeft, wilt repeteren, uzelf wilt presenteren of inspiratie wilt opdoen.

Muziek Arnhem
De bekendste plek in Arnhem waar grote gevestigde bands en/of artiesten optreden is wel het Gelredome, dat tevens de thuisbasis van de voetbalclub Vitesse is. Het Gelredome is het grootste theater van Nederland. Het poppodium van Arnhem is Luxor Live, waar bekende en minder bekende bands optreden.

Bezienswaardigheden in Arnhem

U heeft tal van mogelijkheden om uzelf te vermaken in Arnhem. Hieronder vindt u een lijst van bezienswaardigheden & activiteiten die u kunt doen in Arnhem en omstreken:

 • Een van de bekendere attracties in de omgeving van Arnhem is de dierentuin Burger's Zoo. Hier vindt u verschillende landschappen met hun bijbehorende dieren. Denk bijvoorbeeld aan een tropisch regenwoud, een rotswoestijn met woestijndieren, een savanne met giraffen, antilopen en neushoorns en nog veel meer.
 • Een andere dierentuin in de omgeving van Arnhem is Ouwehands Dierenpark. Deze dierentuin is het hele jaar geopend.
 • Fietsen en wandelen in de omgeving van Arnhem is goed mogelijk. Er zijn vele fiets- en wandelroutes die u door diverse landschappen voert. Op de website Lekkerfietsen.nl kunt u uw route uitstippelen.
 • Wijnmuseum Arnhem: Het wijnmuseum in Arnhem ligt in unieke oude wijnkelders die u individueel of in groepsverband kunt bezoeken. Op zaterdag zijn er speciale proeverijen waaraan iedereen kan mee doen. Van wijnexpert tot beginneling. Ook is er twee keer per jaar een assortimentsproeverij: Zo lang u een wijnliefhebber bent, is dit een leuke dagbesteding.

 

 

 

  width=
[Foto: Kathedraal van Arnhem © Alix Guillard, op Flickr]

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 101,53 km²
Inwoners: 149.272 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 14.400 per inw. (2009)
Postcode: 6800-6846
Netnummer: 026
Website gemeente: https://www.arnhem.nl/
VVV Kantoor Arnhem: Het VVV-kantoor van Arnhem vindt u aan het Stationsplein 13.
Bereikbaarheid: Arnhem heeft vier treinstations waarbij het Centraal Station als verbindingsstation geldt tussen het noorden, het zuiden, het oosten en het westen van Nederland. Ook is het Centraal Station waar vandaan veel treinen naar Duitsland vertrekken. Met de auto is de stad goed te bereiken via de A50, A325, de A12 en de A15, afhankelijk waar u vandaan komt. Aangezien Arnhem direct aan de Rijn ligt, is de stad ook per boot te bezoeken.
Overnachten: U heeft verschillende mogelijkheden om in Arnhem te overnachten. Uiteraard kunt u kiezen voor een hotel midden in het centrum. Maar wat dacht u van overnachten op een woonboot. Als u meer rust en stilte wilt hebben, is een camping iets verder van het centrum wellicht een goede keuze. Bekijk hier uw mogelijkheden.
Media: de Gelderlander
Voetbalclubs: Vitesse (Eredivisie)


[Foto: Korenmarkt Arnhem © Vincent Maher, op Flickr]

[Foto: Sonsbeekpark Arnhem © Suzette Pauwels, op Flickr]


[Foto: Arnhem in de nacht © Martijn Kriens, op Flickr]


[Foto: Openluchtmuseum © Rictor Norton & David Allen, op Flickr]


[Foto: De Rijn bij Arnhem © Martijn Kriens, op Flickr]