Apeldoorn

Veel mensen kennen Apeldoorn vanwege de reclame “Even Apeldoorn bellen”, de bekende slogan van Centraal Beheer Achmea. Ook als vakantieoord in eigen land trekt Apeldoorn veel bezoekers, vanwege de ideale ligging in het hart van de Veluwe. Andere trekpleisters van de stad zijn Paleis het Loo (het voormalig vakantiepaleis van de Koninklijke Familie), de Apenheul en de Julianatoren (pretpark voor kinderen tot 12 jaar). Naast deze trekpleisters vestigen ook veel bedrijven zich in de twaalfde stad van Nederland, zodat Apeldoorn veel werkgelegenheid verschaft aan Midden- en Oost-Nederland (95.470 arbeidsplaatsen in 2011).

Kunst en cultuur in Apeldoorn

Apeldoorn staat niet bekend als studentenstad wat terug te zien is in de leeftijd van de inwoners van Apeldoorn. Van alle inwoners in Apeldoorn is slechts 7,6% tussen de 20 en 24.

In Apeldoorn zijn 5 opleidingen te volgen op HBO-niveau, waaronder hoger hotelonderwijs, policing aan de politieacademie en werktuigbouwkunde. Ook de theologische universiteit bevindt zich in Apeldoorn. In totaal zijn er 4004 studenten in Apeldoorn.

Musea
Apeldoorn heeft een paar indrukwekkende musea. Wat dacht u van Paleis het Loo dat sinds 1984 een museum is, maar voorheen nog het zomerverblijf van de koninklijke familie was. Andere musea in Apeldoorn en omgeving zijn:

  • CODA Museum: In CODA Museum geniet je het hele jaar van afwisselende en indrukwekkende tentoonstellingen. CODA Museum toont werk van Apeldoornse kunstenaars maar heeft ook grote, internationale tentoonstellingen waarbij er bijzondere aandacht besteed wordt aan kunst van en op papier en het hedendaags sieraadontwerp. Voor de jongste bezoekers is er altijd een kindertentoonstelling. Spelender- wijs leren zij meer over een bepaald thema en gebruikte technieken in illustraties en schilderijen. CODA Museum is gevestigd is een modern en licht gebouw dat ontworpen werd door Herman Hertzberger.
  • Het Museonder in Hoenderloo bevindt zich letterlijk onder de grond.
  • In het Wildpark en museum het Aardhuis te Hoog Soeren, ziet u roofvogels, edelherten en wilde zwijnen in hun natuurlijke omgeving. Het Aardhuis fungeerde als jachtchalet ten tijde van Koning Willem III.

Theater
Apeldoorn heeft enkele culturele centra waar u terecht kunt voor een gezellige avond uit:

  • Voor een avond theater/toneel, musical of cabaret brengt u een bezoek aan schouwburg en congrescentrum Orpheus in Apeldoorn. Orpheus kenmerkt zich door een luxe en moderne locatie waarbij duurzaamheid en zorg voor het milieu hoog in het vaandel staan. Ideaal voor een avondje uit en een handige en goed bereikbare locatie voor het houden van een congres.
  • Podium- en filmtheater Gigant: Voor het bekijken van films, het bezoeken van concerten, theatervoorstellingen en andere culturele activiteiten is podium- en filmtheater Gigant een goede optie. Bekijk de website om te zien of er wat van uw garing bij zit.

Bezienswaardigheden in Apeldoorn

Paleis het Loo is een van de bekendste en grootste trekpleisters van Apeldoorn. Uiteraard is het niet de enige bezienswaardigheid die u kunt bezoeken. Andere bezienswaardigheden in Apeldoorn zijn:

  • Genieten van natuur spreekt voor zich in Apeldoorn, omdat het in het hart van de Veluwe ligt. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is zeker een bezoek waard. Ook kunt u bij het VVV-bureau van Apeldoorn rondleidingen boeken.
  • Heerlijk wandelen doet u in Park Berg en Bos. Mogelijk ziet u tijdens u wandeling edelherten, damherten en/of wilde zwijnen. Ook kunt u in het park genieten van een vlindertuin en een speelweide. Kijk uit over het park vanaf de hoogste uitkijktoren van de Veluwe.
  • Als u met de kinderen een dagje weg wilt, heeft u geen omkijken naar ze als u een bezoek brengt aan het familiepretpark Koningin Juliana Toren. Dit pretpark is ideaal voor de kleinere onder ons (kinderen tot 12 jaar). Zij kunnen genieten van 60 verschillende attracties.
  • Lopen tussen de apen doet u in de Apenheul. In dit dierenpark lopen veel apen los en is het een drukte van belang als de dierverzorgers de apen gaan voeren. Bezoek ook de gorilla voederpresentaties waar u interessante informatie krijgt over de eigenschappen van de gorilla's.
  • Reis vanaf station Apeldoorn in een echte ouderwetse stoomlocotief van Apeldoorn naar Dieren en weer terug. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is in principe een rijdend spoorwegmuseum. U stopt onderweg in Beekbergen, Loenen en Eerbeek. U heeft ook de mogelijkheid om in Beekbergen een bezoek te brengen aan het Museumstation van de VSM. Meer informatie vindt u op: http://www.stoomtrein.org/.

Economie Apeldoorn

Zowel grotere als kleinere bedrijven vestigen zich graag in Apeldoorn. Dat komt onder andere door de gunstige ligging van de stad en de goede bereikbaarheid. Ook zijn er veel bedrijven uit verschillende sectoren werkzaam in Apeldoorn. Vooral de sectoren ICT, zorg, logistiek, de vrijetijdseconomie en de maakindustrie zijn daarbij goed vertegenwoordigd. Door dat brede aanbod aan sectoren heeft Apeldoorn economisch gezien een goede stabiele basis als het gaat om werkgelegenheid en economisch klimaat.

Beursinfo
Het belangrijkste beursgebouw van Apeldoorn is de Americahal. In deze evenementenhal van 4200 m2 kunt u verschillende activiteiten, evenementen en/of feesten organiseren. Een leuke extra is dat u er gratis kunt parkeren. Ook is de Americahal makkelijk bereikbaar en ligt vlakbij de uitvalswegen A1 en A50. Via deze link kunt u contact opnemen met de Americahal Apeldoorn. Bekijk hier de actuele agenda.

 

 

 



[Foto: Wapen gemeente Apeldoorn © CODA Archief en Kenniscentrum | www.coda-apeldoorn.nl]

 

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 341,14 km²
Inwoners: 138.467 (1 januari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 21.400 per inw. (2009)
Postcode: 7300 - 7339
Netnummer: 055, 0577
Website gemeente: www.apeldoorn.nl
VVV Kantoor Apeldoorn: Deventerstraat 18.
Bereikbaarheid: trein of auto. De autosnelwegen de A1 en de A50 verbinden Apeldoorn.
Media: de Stentor (voorheen de Apeldoornse Courant), Reformatorisch Dagblad.
Voetbalclub: VV AGOVV

Opvallend van Apeldoorn: hoewel Apeldoorn de op twaalf na grootste stad van Nederland is, heeft de stad nooit stadsrechten gehad.


[Foto: Ingang Berg en Bos/Apenheul 1996 © CODA Archief en Kenniscentrum | www.coda-apeldoorn.nl]



[Foto: Laagland Gorilla in de Apenheul © Tim Sträter, op Flickr]



[Foto: Kantoorgebouw Centraal Beheer 1973, ook wel bekend als de Apenrots © CODA Archief en Kenniscentrum | www.coda-apeldoorn.nl]



[Foto: Stoomtrein van Apeldoorn naar Dieren © Felix O, op Flickrl]


[Foto: De tuinen van Paleis 't Loo © David Stanley, op Flickr]



[Foto: Ingang Koningin Julianatoren © David Stanley, op Flickr]