Elektrotechnische apparatuur en onderdelen
Elektrotechnische apparaten en onderdelen zijn niet meer weg te denken uit ons bestaan. Waar zouden we zijn zonder ons koffiezetapparaat? De was met de hand doen? Daar hebben we echt geen tijd meer voor! En wat te denken van een afwasmachine? Veel van ons 'kunnen' echt niet meer zonder. Gaat er een elektrotechnisch apparaat kapot dan slaat de paniek flink toe. We moeten dus kunnen rekenen op onze apparatuur. Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van elektrotechnische apparaten en onderdelen?
Elektrotechnische apparatuur aanschaffen
Let bij de aanschaf van een elektrotechnisch apparaat op het volgende:
- Keurmerken: denk aan UNETO-VNI, TCO en Energy Star.
- Kwaliteit of kwantiteit: een duurder apparaat doet zijn werk vaak beter en gaat ook langer mee dan een goedkopere variant. Een alternatief is soms om een goedkoper en dus kwalitatief minder goed apparaat aan te schaffen, waarbij je extra garantie koopt.
- Wettelijk recht: gaat er binnen de eerste zes maanden iets kapot aan een elektrotechnisch apparaat? Bij een klacht moet de leverancier dan aantonen dat het apparaat bij aanschaf deugdelijk was en anders de storing kosteloos verhelpen. Daarna moet u aantonen dat er ten tijde van de aanschaf iets mankeerde aan het apparaat.
- Fabrieksgarantie: meestal zit er op een apparaat 1 á 2 jaar garantie. De duur en voorwaarden verschillen per product. Let hier dus goed op.
- Extra garantie/service: als aanvulling op de standaard garantie kunt u ook extra garantie of service kopen. Hiermee wordt de garantieperiode langer en ook reparatiekosten worden veelal gedekt gedurende deze periode.
Energiebesparende elektrotechnische apparatuur
Let bij de aanschaf van elektrotechnische apparaten en onderdelen ook op het energieverbruik, zowel voor uw portemonnee als het milieu. Hoewel elektrotechnische apparaten steeds minder stroom verbruiken, hebben we er wel steeds meer van in huis! Hoe zorg je er nu voor dat al deze apparaten je geen torenhoge energierekening bezorgen?
- Zet je apparaten niet op stand-by, maar ontkoppel ze helemaal van stroom.
- Vervang oude elektrotechnische apparaten door nieuwe. Een oude koelkast verbruikt bijvoorbeeld meer stroom dan een nieuwe.
- Let bij de aankoop van een nieuw apparaat op het energielabel. Hierop staat het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Het label A(+++) wijst op een laag energieverbruik.
- Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger in gebruik dan hun grotere varianten.