Zuivelproduct
Elk zuivelproduct is gemaakt van melk. Ruim 11 miljard kilo rauwe melk wordt jaarlijks in Nederland verwerkt tot onder andere karnemelk, yoghurt, boter en kaas. Met de zuivelproducent FrieslandCampina is Nederland vertegenwoordigd in de top vijf van zuivelproducenten wereldwijd. De Nederlandse Zuivel Organisatie is de brancheorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.
Wet- en regelgeving rond zuivel
Een zuivelproduct moet in Nederland aan een aantal eisen voldoen. Deze zijn gebaseerd op een drietal EU-verordeningen die gezamenlijk de hygiëne van voedsel binnen de EU waarborgen.
De eisen zijn verdeeld in 18 categorieën waaronder:
- kwaliteit boerderijmelk en grondstoffen;
- opslag van het zuivelproduct;
- transport van het zuivelproduct.
Over de productie en kwaliteit van zuivelproducten houdt het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) toezicht. Het COKZ voert controles uit en geeft aan zuivelproducenten erkenning af. Zelf wordt het COKZ gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die verantwoordelijk is voor de veiligheid van alle industriële levensmiddelen in Nederland.
De erkende zuivelfabriek of -groothandel is terug te vinden in het 'Register van in Nederland erkende zuivelbedrijven in het kader van het EU-hygiënepakket' en heeft een EG-erkenningsnummer.
Biologische zuivel en babyvoeding
Voor het biologische zuivelproduct en voor babyvoeding gelden bovenop de standaardeisen nog andere voorwaarden. Stichting Skal controleert de biologische productie van melk en andere zuivel in Nederland. De eisen aan baby- en zuigelingenvoeding zijn vastgelegd in de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding en Warenwetregeling Babyvoeding. De VWA controleert deze productie.