Regionaal zoeken
Zorgverzekeraars

Zorgverzekering verplicht

U bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten als u in Nederland woont of werkt. Hiervoor kiest u uit het aanbod van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars mogen u voor de basisverzekering niet weigeren. U bent dus verzekerd van een verzekering.

De basis- en aanvullende verzekeringZorgverzekeraars vergoeden (een deel van) uw zorg.

De basisverzekering dekt een groot deel van uw zorgkosten, waaronder:

 • huisartsbezoek;
 • verblijf in het ziekenhuis;
 • voorgeschreven medicijnen;
 • protheses;
 • psychologische en psychiatrische hulp.

Veel zorgverzekeraars bieden de basisverzekering in twee varianten aan:

 1. Naturaverzekering.
  Zorgverzekeraars kunnen zorg goedkoper maken door het in grote hoeveelheden in te kopen bij een zorgaanbieder. Als u een naturaverzekering afsluit, betaalt u daarom minder premie maar bent u wel gebonden aan de zorgaanbieders waar de zorg is ingekocht. Dit heet gecontracteerde zorg. Wilt u toch bij een andere zorgaanbieder behandeld worden, dan is dat duurder voor uw verzekeraar en moet u bijbetalen.
 2. Restitutieverzekering.
  Zorgverzekeraars maken het met deze verzekering mogelijk uw eigen zorgaanbieder(s) te kiezen. Uw premie is dan wel wat hoger.

Er zijn ook combinaties van deze varianten, met zorg die deels gecontracteerd is.
Wilt u meer zorg vergoed krijgen dan de basisverzekering dekt? Dan sluit u een aanvullende verzekering af. Welke zorg de basisverzekering dekt, verandert af en toe. Op de website van de Rijksoverheid staat actuele informatie.

Kosten zorgverzekering

U betaalt voor uw verzekering premie aan de zorgverzekeraar. Als uw inkomen onder een bepaalde grens ligt, helpt de overheid u met betalen. U krijgt dan zorgtoeslag. De goedkoopste basisverzekering kostte in 2011 ongeveer € 90,- per maand. Een naturaverzekering is goedkoper dan een restitutieverzekering, die weer goedkoper is dan een aanvullende verzekering. Elke verzekering heeft een eigen risico. In 2012 is dat € 220,-.

Kiezen tussen zorgverzekeraars

Er zijn veel zorgverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Hoe pakt u dit aan? U bedenkt allereerst welke zorg u vergoed wilt hebben. Is een basisverzekering dan voldoende of wilt u zich aanvullend verzekeren? Vervolgens kunt u zorgverzekeraars met elkaar vergelijken of rechtstreeks informeren bij de zorgverzekeraars hieronder.

Als u van verzekeraar wilt wisselen kan dat. Elk jaar mag u per 1 januari overstappen.

Voor u gevonden zorgverzekeraars:

Avero Achmea

Langemarktstr 26, 8911AD Leeuwarden

CZ groep Zorgverzekeringen

Ringbaan West 236, 5038 KE Tilburg

De Friesland Zorgverzekeraar

Harlingertrekweg 55, 8913HR Leeuwarden

Zorgverzekeraar Trias

Stadhuisplein 70, 4203NS GORINCHEM

Zorgverzekering OHRA

J. Westerdijkplein 1, 2521EN Den Haag
Regionaal zoeken
Klik op de kaart en zoek regionaal op zorgverzekeraars Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in...
'zorgverzekeraars' is ook te vinden in:
Rubrieken