Ziekenhuizen

Eerst huisarts, dan ziekenhuis

Ziekenhuizen leveren de zorg die de eerstelijnszorg niet kan bieden. Bij gezondheidsklachten gaat u in eerste instantie naar uw huisarts. Deze kan u in negen van de tien gevallen zelf helpen. In de overige situaties verwijst hij door naar het ziekenhuis. In ziekenhuizen werken verschillende specialisten, waaronder:

 • cardiologen;
 • longartsen;
 • dermatologen;
 • reumatologen;
 • neurologen;
 • gynaecologen;
 • kinderartsen;
 • chirurgen
 • internisten;
 • psychiaters.

In veel ziekenhuizen is er per specialisme een polikliniek voor de kleine ingrepen en het geven van voorlichting. Daarnaast is er een spoedeisende hulp voor de dringende zorg en een intensive care voor mensen die in kritieke toestand verkeren. Nederland telde in 2010 94 ziekenhuizen.

Kiezen tussen ziekenhuizen

Als u naar het ziekenhuis gaat, wilt u goede zorg krijgen. Bij de keuze voor een ziekenhuis kunt u op de volgende dingen letten:

 • Kwaliteit van de zorg
  Of ziekenhuizen kwaliteit leveren, wordt gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op allerlei punten. Van praktische zaken als bereikbaarheid en parkeergelegenheid, tot het aantal behandelingen dat per specialisatie wordt uitgevoerd en het aantal patiënten dat overlijdt. De kwaliteit van ziekenhuizen kunt u vergelijken op de website Kiesbeter.nl van de Rijksoverheid.
 • Wachttijd
  Op zeer dringende hulp hoeft u in ziekenhuizen niet te wachten. Voor onderzoek of behandeling kan de wachttijd echter oplopen tot zes of acht weken. Het loont dus om vooraf ziekenhuizen op wachttijd te vergelijken op uw specifieke zorgvraag.
 • Soort ziekenhuis
  Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen. Algemene ziekenhuizen bieden onderzoek, behandeling en verpleging. In academisch ziekenhuizen worden daarnaast nieuwe (wetenschappelijke) behandelmethoden ontwikkeld en onderzocht waar u profijt van kunt hebben. Er zijn ook categorale ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening (bijvoorbeeld reuma of astma). Ten slotte zijn er privéklinieken. Daar kunt u waarschijnlijk snel terecht, maar u betaalt alle zorg dan ook zelf.
 • Kosten
  Zorg die uw basisverzekering dekt, wordt altijd vergoed. Het kan echter dat u daarvoor naar een ziekenhuis moet dat uw verzekeraar heeft gekozen. U kunt ook naar andere ziekenhuizen, maar moet dan misschien bijbetalen. Informeer vooraf bij uw verzekeraar. Zorg die buiten uw verzekering (zowel basis als aanvullend) valt, betaalt u zelf.

Op Kiesbeter.nl ziet u per aandoening in welke ziekenhuizen u terecht kunt.

Voor u gevonden Ziekenhuizen

Rode Kruis Ziekenhuis

Vondellaan 13, BEVERWIJK

Ziekenhuizen, Brandwondencentrum, Revalidatie, Intensive Care

Slotervaartziekenhuis

Louwesweg 6, Amsterdam

Zorginstellingen, Ziekenhuizen

Diagnostisch Centrum Amsterdam B.V.

Tesselschadestraat 4, AMSTERDAM

Ziekenhuizen, Kuuroorden

Gemini Ziekenhuis

Huisduinerweg 3, Den Helder

Ziekenhuis, Gemini

Meander Medisch Centrum

Utrechtseweg 160, AMERSFOORT

Ziekenhuizen

Medisch Centrum Haaglanden lok. Westeinde

Lijnbaan 32, 's-Gravenhage

Ziekenhuizen

Meridian Bioscience Europe B.V.

Halderheiweg 6, BOXTEL

Ziekenhuizen

Slotervaartziekenhuis

Louwesweg 6, Amsterdam

Ziekenhuizen

Regionaal zoeken

Klik op de kaart en zoek regionaal op bouwondernemingen

Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in ...
Overige rubrieken