Regionaal zoeken
Zeilmakerijen

Zeilmaken als ambacht

Voor het repareren of vervangen van uw zeil is er de zeilmakerij. Zeilmaken is nog altijd een ambachtelijke bezigheid. Veel processen zijn geautomatiseerd, maar het ontwerpen en in elkaar zetten van een zeil blijft vakwerk. Omdat zeilmaken met de komst van eerst de stoom, en later de gemotoriseerde scheepvaart, minder lucratief werd, gebruiken zeilmakerijen hun kennis ook voor andere producten. Zo kunt u er terecht voor bootkappen en -kussens, huiken en rolhoezen, maar ook voor tenten, windschermen en dekzeilen voor auto en aanhanger.

Zeilmaken: zelf doen of laten doen?

Wat komt er bij zeilmaken kijken? Is het iets dat u zelf kunt doen of laat u het liever aan de professional over? Zeilmaken bestaat in elk geval uit de volgende stappen.

 • Relevante kennis en vaardigheden opdoen
  Wat voor zeilen geldt, geldt voor zeilmaken al helemaal: u heeft verstand van zaken nodig. Kennis van de werking van wind en water (aero- en hydrodynamica) op het zeil en daarmee op de beweging van de boot, is noodzakelijk. Ook informeert u zich over de verschillende typen zeilen en materialen. En vergeet u de praktische vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een zeil niet.
 • Zeil kiezen
  Welk zeil u kiest is onder andere afhankelijk van de boot die u heeft en waar u deze voor gebruikt (recreatief varen, wedstrijden, lange tochten).
 • Materiaal kiezen
  Er komt een enorme druk op uw zeil te staan. Bij zeilmaken is de keuze voor het juiste materiaal dan ook essentieel. Vroeger werden zeilen van katoen of canvas gemaakt. Tegenwoordig zijn zeilen van synthetisch materiaal waarvan er inmiddels veel soorten zijn.
 • Meten en ontwerpen
  Het meten komt erg nauw en gebeurt daarom met speciale computersoftware. Bij het ontwerpen kiest u de kleuren en het motief voor uw zeil.
 • Snijden
  Ook het snijden van het doek gebeurt vaak automatisch, al zijn er nog zeilmakerijen die dit met de hand doen.
 • Stikken en afwerken
  Dit gebeurt vaak met de hand voor een extra mooi resultaat.

Een zeil kost rond de 100 euro per vierkante meter. Vraag voor precieze informatie een offerte aan bij één van onderstaande zeilmakerijen.

Voor de doe-het-zelver zijn er cursussen zeilmaken. Ook kunt u een pakket bestellen waar het doek al gesneden in zit. Zeilmaken wordt daarmee een kwestie van stikken en afwerken.

Voor u gevonden zeilmakerijen:

R. Schoone Auto & Meubelbeklederij

Dorpsstraat 111, 1566 AD Assendelft
Autobekleding, Interieur, Restauratie, Meubelstoffen, Leder, Kussens

Vester Sails

Galgeriet 5 C, 1141 GA Monnickendam
Monnickendam, NoorHolland, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?, ?

Zeilmakerij Kap en Zeil

Touwslagersweg 4, 3449 HX Woerden
Bootstoffering, Bootkappen, Bootkleden, Cabrioletkappen, Sprayhood, Sloepkappen, Tentreparatie

ACD

Marketing 14, 6921RE DUIVEN

Alldek

De Wagenmaker 18, 1851 PX Heiloo

kpeZeilmakerij

Anthony Fokkerstraat 3, 3261LB OUD-BEIJERLAND

Raak

De Kromme Sane 12, 8491 PE Akkrum

Tent + Zeilmakerij Berends

Dorpsstraat 35, 7221 BN Steenderen

Zeilmakerij Kap en Zeil

Touwslagersweg 4, 3449 HX Woerden

Zeilmakerij Katwijk

hoofdstr119, 2235ce valkenburg
Regionaal zoeken
Klik op de kaart en zoek regionaal op zeilmakerijen Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in...
'zeilmakerijen' is ook te vinden in:
Monnickendam, Assendelft, Woerden
Rubrieken