Woonarken en -boten

Woonarken en andere waterwoningen

U wilt op het water wonen? Dan heeft u meerdere mogelijkheden. Woonarken en watervilla's lijken het meest op gewone huizen omdat ze een stenen casco (bodem, bak) hebben en in principe op dezelfde plek blijven. Woonarken en watervilla's zijn dus minder geschikt als u wilt kunnen varen. Dan bent u namelijk beter af met een woonboot of woonschip. Die hebben een metalen bodem en zijn beter verplaatsbaar. Pas met een ligplaats zijn woonarken en –boten overigens legaal te gebruiken als woning.

Waar letten eigenaars van woonarken en -boten op?

Ze drijven op het water, maar woonarken zijn eigenlijk niet bedoeld om mee te varen.

Woonarken en andere waterwoningen zijn in Nederland felbegeerd. Om preciezer te zijn: ligplekken voor woonarken en -boten zijn felbegeerd. Er zijn in totaal namelijk maar zo'n 10.000 legale ligplaatsen en er komen amper plekken bij. Bij de aanschaf of het huren van woonarken en -boten is het daarom heel belangrijk dat u een ligplaats heeft voor langere tijd. Andere dingen om op te letten zijn:

  • het welstandsbeleid van de gemeente waar u gaat wonen. Dat bepaalt of woonarken en -boten wel bij de uitstraling van de gemeente passen.
  • regels over riolering en brandveiligheid.
  • een goede verzekering.
  • onderhoud. Woonboten krijgen elke vijf jaar een grondige beurt. Woonarken vergen meestal minder onderhoud.

Over al deze onderwerpen krijgt u goede informatie van de Landelijke Woonboten Organisatie (LWO), de belangenvereniging voor mensen die op het water wonen.

Kosten woonarken en -boten

Eigenaars van woonarken en -boten kunnen naast de woonlasten die alle huiseigenaars hebben rekenen op de volgende kosten:

  • huurprijs van de ligplaats. Die is onzeker omdat voor woonarken- en boten geen huurbescherming geldt. Hierdoor kan de huurprijs ineens drastisch veranderen. Ook als u al ergens woont.
  • een hogere woonverzekering omdat woonarken en -boten kunnen zinken.
  • extra onderhoud voor met name woonboten en hun metalen casco. Wederom omdat woonarken- en boten kunnen zinken.

Voor u gevonden Woonarken en -boten

Desark

Noorddijk 96, Wormerveer

Woonarken (Bouw en Handel)

Emk Arkenbouw

Betonstraat 6, Lelystad

Woonarken (Bouw en Handel), Bouw- en Aannemersbedrijven

Regionaal zoeken

Klik op de kaart en zoek regionaal op bouwondernemingen

Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in ...
Overige rubrieken