Wat doet een werknemersorganisatie?
Als werknemer heb je belangen die kunnen botsen met de belangen van je werkgever. De werknemersorganisatie (ook wel vakbond of vakorganisatie) is er om jouw belangen meer gewicht te geven. Met een heleboel werknemers samen sta je immers sterker en word je beter gehoord. Concreet houdt een werknemersorganisatie zich bezig met:
- onderhandelingen met werkgevers.
Die gaan onder meer over loon, werktijden, vrije tijd en andere collectieve arbeidsvoorwaarden. - het bieden van (juridisch) advies aan leden.
Bijvoorbeeld bij ontslag of een arbeidsconflict. - discussie aanzwengelen.
Door aandacht te vragen voor de betekenis van werk en bestaande arbeidsnormen in de maatschappij.
Een werknemersorganisatie is soms zelf ook weer aangesloten bij een grotere en overkoepelende vakcentrale.
Voor wie is de werknemersorganisatie?
Voor elke beroepsgroep is er bijna wel een werknemersorganisatie. In Nederland alleen al zijn er tientallen. Bijvoorbeeld voor ambtenaren, mensen die in de telecom werken, uitgevers, horecapersoneel en beroepsschippers in de binnenvaart.
Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen zich aansluiten bij een werknemersorganisatie. Zij hebben geen werkgever, maar wel opdrachtgevers en daardoor ook met een zeker belangenverschil te maken.
Kosten lidmaatschap
Als je je aansluit bij een werknemersorganisatie betaal je contributie. Het precieze bedrag is vaak afhankelijk van je inkomen. De contributie ligt tussen een paar euro en een paar tientjes per maand.
Een werknemersorganisatie via deze site
Wil je je aansluiten bij een werknemersorganisatie? Op deze site staan er verschillende. Ze zitten zowel in Nederland als België. Neem contact met hen op voor meer informatie over contributie, voordelen van het lidmaatschap en voorwaarden.