Zevenaar

Zevenaar is een stad in Gelderland en heeft 32.431 inwoners. De stad ligt in de streek de Liemers. Deze streek ligt aan de rand van Duitsland. Ook grenst de Liemers aan de rivieren de Rijn, de Nederrijn, IJssel en de Oude IJssel. Er zijn diverse personen in Zevenaar geboren die zichzelf Bekende Nederlander mogen noemen. Dit zijn onder andere Jan Kooijman, Esmee Denters, Gijs Staverman en Philip Cocu. Zevenaar beschikt over 38 rijksmonumenten. Tevens staat nog een van de oudste molens van Nederland in Zevenaar.

Kunst en cultuur in Zevenaar

Onderwijs
Woont u in Zevenaar en wilt u hoger onderwijs volgen, dan moet u uitwijken naar andere steden. Steden in de buurt zijn bijvoorbeeld Arnhem, Nijmegen of Doetinchem. MBO-opleidingen kunt u in Zevenaar volgen aan het Liemers College Vestersbos.

Musea
Er zijn een paar musea in Zevenaar die u kunt bezoeken:

  • Baksteen- en Dakpanmuseum: De Panoven in Zevenaar is het eerste Nederlandse museum over bakstenen en dakpannen. Dit museum vertelt het verhaal over het ambachtelijk bakken van bakstenen van 1860 tot en met het einde van de twintigste eeuw. De Panoven is een van de 36 Rijksmonumenten van Zevenaar. Op afspraak kunt u in dit museum nog zien hoe men te werk ging omstreeks 1905. Als aandenken krijgt u een plankje mee met echt gebakken stenen. Informeer vooraf naar deze mogelijkheid.
  • Liemers Museum: Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de streek de Liemers, dan is een bezoek aan het Liemersmuseum een echte aanrader. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook wisseltentoonstellingen. Kijk op de website naar de huidige wisseltentoonstelling.
  • Buitenmolen: Men denkt dat dit monument uit 1545 stamt. Het is de oudste torenmolen van Nederland. Een vrijwillige molenaar stelt de molen wekelijks nog in werking.
  • Martinuskerk: Deze Rooms Katholieke Kerk werd al omstreeks 1400 genoemd in oude geschriften.

Bezienswaardigheden Zevenaar

Zevenaar kent een lange geschiedenis. Daarom zijn er ook verschillende bouwstijlen in de stad te ontdekken. De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar organiseert in de zomer diverse stadswandelingen op de zondagmiddag. Aanmelden en vertrekken vanaf het Liemers Museum.

Economie Zevenaar

In de Liemers speelt Zevenaar een belangrijke centrale rol. Vooral de handel en de zakelijke dienstverlening zijn belangrijk voor de economie van Zevenaar. Dat is ook niet zo verrassend, omdat Zevenaar het grootste winkelaanbod heeft in de stadsregio, op Arnhem en Nijmegen na.

Door de gunstige ligging aan de A12 zijn de verschillende bedrijventerreinen in Zevenaar goed bereikbaar. De kleinere bedrijventerreinen hebben een oppervlakte tussen de 13 tot 18 hectare. De grotere bedrijventerreinen zijn Hengelder en 7Poort, die een grootte hebben van 66 respectievelijk 60 hectare.

Beursinfo Zevenaar
Sommige beursen organiseert de stad in de Sporthal: De Lentemorgen. Voor grotere beurzen is het Gelredome in Arnhem de aangewezen plek.

 

 


[Foto: Wapen gemeente Zevenaar © Gemeente Zevenaar]

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 58,02 km²
Inwoners: 32.431 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.500 per inw. (2009)
Postcode: 6900 - 6905, 6909, 6989 - 6988
Netnummer: 0313, 0316
Website gemeente: www.zevenaar.nl
VVV Kantoor Zevenaar: Zevenaar beschikt niet over een eigen VVV-kantoor. Omdat Zevenaar tot de regio Arnhem-Nijmegen behoort, kunt u in Arnhem bij het VVV terecht voor toeristische informatie over de Liemers en/of Zevenaar. In Zevenaar kunt u brochures en folders halen bij Buitengoed de Panoven en het Liemers Museum.
Bereikbaarheid: De belangrijkste verbindingsweg naar Zevenaar is de A12, die bij de Duitse grens overgaat in de A3. De spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk (of Doetinchem) stopt ook in Zevenaar.
Overnachten:In Zevenaar zelf is er één hotel. In de gemeente Zevenaar heeft u wel meer mogelijkheden. Van overnachten in een landhuis, hotels, appartementen, campings en B&B's. de Stentor (voorheen de Apeldoornse Courant), Reformatorisch Dagblad.
Media: Regionaal dagblad de Stentor en de Gelderlander.
Voetbalclub: SC DCS (Tweede Klasse)

 


[Foto:Het gemeentewapen op de muur © Gemeente Zevenaar]


[Foto: Het oude wapen van de gemeente Zevenaar © Gemeente Zevenaar]