Vlissingen

Vlissingen ligt op Walcheren in de provincie Zeeland en is daar een populaire bestemming voor toeristen. Niet in de laatste plaats om de prachtige ligging aan zee, de vele bezienswaardigheden en het grote aantal terugkerende evenementen. De stad staat daarnaast bekend om zijn vroegere zeehelden, het havengebied en de industrie.

Kunst en cultuur in Vlissingen

Onderwijs
Een mbo-opleiding kan men volgen bij ROC Zeeland. Op locatie Vlissingen worden ruim 50 opleidingen op verschillende niveaus aangeboden. Men kan er onder meer leren voor koopvaardij officier, timmerman, asfaltwerker en mediavormgever.

Hoger onderwijs wordt verzorgd aan de HZ University of Applied Sciences. Het onderwijsaanbod valt uiteen in de volgende academies:

  • Economie & Management
  • Educatie & Pedagogiek
  • Technologie & Innovatie
  • Zorg & Welzijn

Daarnaast zijn er de Delta Acadamy en de Scaldis Acadamy. Uit een samenwerking van het ROC en de HZ is Maritiem Instituut de Ruyter ontstaan. Hier kun je maritieme, en logistieke opleidingen volgen op mbo- en hbo-niveau, al dan niet in de visserij. Ook is er een plan van het ROC, de HZ en een flink aantal bedrijven om een zogenaamde 'Kenniswerf' op te richten.

In Vlissingen is een studiecentrum van de Open Universiteit.

Musea
Op Walcheren zijn verschillende musea te vinden die de moeite waard zijn. In Vlissingen zelf is het Zeeuws maritiem MuZEEum (Nieuwendijk 11) je enige keuze. Wat kun je er zien? In de vaste collectie zitten stukken die herinneren aan vroegere zeehelden en scheepvaart; dit zijn schilderijen maar ook persoonlijke bezittingen van de bemanning. Extra aandacht is er voor Michiel de Ruyter. Met regelmaat zijn er tijdelijke exposities van 'maritieme kunstenaars'.

Bezienswaardigheden in Vlissingen

Zee
Vlissingen ligt aan de Westerschelde waar het water van de Noordzee stroomt. Wie de stad bezoekt zal de stranden, boulevards en havens niet overslaan. Liefhebbers van watersport kunnen terecht bij het scubacentrum of een van de twee jachthavens. In de vele strandpaviljoens is de mogelijkheid een hapje of drankje te nuttigen.

Oude gebouwen
Ondanks de vele bombardementen in de Tweede Wereldoorlog telt Vlissingen een behoorlijk aantal rijksmonumenten. Bijna 300. Enkele highlights:

  • Belgische Loodsenhuizen. Ze zijn uit 1910 afkomstig en zien er karakteristiek uit met hun rood-witte Jugendstilontwerp. Een loods is in deze naam overigens een vaarspecialist, niet een opbergplaats.
  • Fort Rammekens. Dit fort ligt een paar kilometer van Vlissingen en diende, toen het in 1547 gebouwd werd, als ankerplaats voor schepen van de VOC en als punt om de havens van Middelburg en Antwerpen te controleren.
  • Watertoren. Met zijn 35 meter en gebouwd in Neo-Renaissancestijl is deze toren echte blikvanger in de Badhuisstraat.

Economie in Vlissingen

Haven en industrie
In Vlissingen-Oost vindt veel economische activiteit plaats. Daar zitten namelijk de havens. Het gebied is onder beheer van havenschap Zeeland Seaports en omvat ook de havens van Terneuzen.

Activiteit rond de havens omvat onder meer op- en overslag van goederen, olieraffinage en de activiteiten van Damen Schelde Naval Shipbuilding, een grote scheepswerf.

Toerisme
Met zijn prachtige ligging en vele faciliteiten is Vlissingen een echte Zeeuwse trekpleister. Niet alleen de omgeving oefent een aantrekkingskracht uit op de bezoekers, ook de evenementen die in de stad plaatsvinden zorgen voor aanloop. Zo is er de jaarlijkse kermis waar zo'n 100.000 mensen op afkomen, het Bevrijdingsfestival en straattheaterfestival Onderstroom.

Ondernemen
Een zaak beginnen in Vlissingen? Laat je dan voorlichten door de gemeente.

 

Het Vlissingse strand[Foto: © Ben Seelt voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

Provincie: Zeeland
Oppervlakte: 344,98 km² (waarvan 310,82 km² water).
Inwoners: 44.502 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.400 per inw. (2009)
Postcode: 4380-4389
Netnummer: 0118
Website gemeente: www.vlissingen.nl
VVV-/ANWB-kantoor: Spuistraat 30. www.vvvzeeland.nl/nl/vvvvlissingen
Bereikbaarheid: Via de A58 kom je bij Vlissingen, net als via enkele autowegen. Met de trein komt je aan op Station Vlissingen Souburg of Station Vlissingen. Tussen Vlissingen en Breskens is een veerdienst voor fietsers en voetgangers. Voor auto's is er een verbinding met Zeeuws-Vlaanderen via de Westerscheldetunnel.
Overnachten: B&B's, campings, hotels, pensions en appartementen aan zee. In Vlissingen is er keus genoeg.

 

Weekmarkt Vlissingen[Foto: © Willem Woznitza voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

Art deco in Vlissingen[Foto: © Ben Seelt voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

Binnenhaven Vlissingen[Foto: © Willem Woznitza voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

Boulevard van Vlissingen[Foto: © Your Captain Luchtfotografie voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]

 

Station van Vlissingen[Foto: © Eddy Westveer voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl]