Venray

Venray is een plattelandsgemeente in Limburg waarvan de gemeentelijke kern rond de 30.000 Venraynaren heeft. In de dertien dorpskernen daaromheen zijn er ongeveer 13.500 Venraynaren woonachtig. Venray is een historische stad. Zo zijn er nog kunstschatten uit de Romeinse tijd gevonden. Hierdoor is Venray op archeologisch gebied ook een interessante Nederlandse stad. Van oudsher was de landbouw een van de belangrijkste economische sectoren voor Venray. Venray is goed bereikbaar omdat de stad aan de A73 ligt en een tussenstation is op de spoorlijn van Roermond naar Nijmegen.

Kunst en cultuur in Venray

Onderwijs
Studenten kunnen geen hoger onderwijs volgen in Venray. Hiervoor moeten zij dan uitwijken naar de omliggende steden. Er zijn ook verschillende studentensteden in de buurt zoals Venlo, Nijmegen of Maastricht. Als studenten een MBO-opleiding willen volgen dan kan dit aan het ROC Gilde Opleidingen. Voor meer informatie over de Gildeopleidingen.

Museau Venray
In Venray zijn een paar musea die u een bezoek kunt brengen.

  • Odapark: het Odapark is een centrum voor zowel nationale als internationale hedendaagse kunst. Dit centrum ligt in een natuurpark van 19 hectare groot. Dit park is een bosrijk stiltegebied met stuifduinen. In dit stukje natuur ligt ook een beeldenpark met 60 beelden van moderne kunstenaars. Zo laat het Odapark cultuur en natuur samengaan. Meer informatie over het Odapark http://www.odapark.nl/.
  • Venrays museum: Aan de Eindstraat 8 in Venray ligt het streekmuseum van Venray. Als u geïnteresseerd ben in de geschiedenis van Venray, is dit museum een must. De collectie van het museum vindt u in het Freulekeshuus. Misschien dat u het museum daarom ook wel kent onder de naam “het Freulekeshuus Geschied- en Oudheidkundig Museum”.

Als u meer musea wilt bezoeken dan heeft u in de omgeving van Venray nog meer mogelijkheden. De volgende lijst geeft u een overzicht van musea in de omgeving van Venray.

Bezienswaardigheden in Venray

Venray is beste binnenstad tot en met oktober 2013. Maar niet alleen daarom is een bezoek aan Venray de moeite waard. Venray is een historische stad. Zo zijn er overblijfselen in de stad gevonden van de Romeinse tijd. Een van de bekendere bezienswaardigheden in Venray is de St. Petrus Bandenkerk. Als u in de zomer in Venray bent, is het mogelijk de toren van de kerk te beklimmen. Dit kunt u ook doen onder begeleiding van een gids. Deze gids vertelt u dan meer over de geschiedenis van de toren. Meer informatie over de torenbeklimming. Als u geen zin heeft om de Kerk te beklimmen, kunt u ook binnenkijken in de Kerk. Deze gotische kerk herbergt een verzameling kunstschatten die u kunt bezichtigen.

In het kleinste kerkdorp van Venray (200 inwoners), genaamd Smákt, staat de St. Jozefkappel die in 1699 gebouwd is. Smákt is een bedevaartsoord van de heilige St. Jozef. Op de sterfdag van St. Jozef (16 maart) bezoeken jaarlijks ruim 50.000 pelgrims het kleine kerkdorpje.

Economie Venray

Landbouw is altijd erg belangrijk geweest in het agrarische Venray. Vanwege de werkeloosheid na de Tweede Wereldoorlog moest Venray zich echter meer gaan toeleggen op de industrialisatie. In 1953 ontwikkelde de industrialisatie zich pas echt, toen het Rijk Venray als industrialisatiekern aanwees. Tegenwoordig zijn de belangrijkste sectoren voor Venray de handel en nog steeds de landbouw.

Venray heeft twee grote bedrijventerreinen. Omdat Venray aan de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen ligt en de A73 die Venray verbindt met zowel Duitsland als het westen van Nederland, is de stad erg goed bereikbaar. Dit is erg aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen in Venray.

Het grootste bedrijventerrein van Venray is bedrijventerrein de Blakt. Dit terrein heeft een grootte van 73 hectare (bruto). Zowel de rijksweg A73, de containerhaven van Wanssum aan de Maas en de vliegvelden Eindhoven en Weeze in Duitsland liggen op korte afstand van dit bedrijventerrein. Dit bedrijventerrein is vooral geschikt voor productiebedrijven en bedrijven die werkzaam zijn in de sector logistiek en transport.

Het andere bedrijventerrein van Venray is iets kleiner. Dit terrein is 7,2 hectare groot, waarvan nog 5,2 hectare vrij uitgeefbaar is. Met de trein is dit bedrijventerrein goed te bereiken omdat er een NS-station aan de Oostzijde ligt. Dit bedrijventerrein is meer voor kennisintensieve bedrijven bedoeld.

Winkelen in Venray
Als u van winkelen houdt, bent u in Venray aan het juiste adres. Funshoppen is goed mogelijk in Venray. De bekendste winkelstraten sluiten goed op elkaar aan en zijn goed bereikbaar.

Evenementen in Venray
U wilt weten wat voor activiteiten en evenementen er in Venray worden georganiseerd? Neem dan eens een kijkje op de volgende website.

Beursinfo
Venray beschikt over een eigen evenementenhal. Hier kunt u een (vak)beurs, evenement, congres, concert, feest of partij organiseren.

In Venray kunt u uw beurs of evenement ook organiseren bij evenementencomplex De Wetteling. Hier heeft u in totaal drie sporthallen tot uw beschikking. Voor meer informatie kijkt u op: http://www.optisport.nl/venray/. Voor de actuele agenda klikt u op de link.

 

 

 

 
[Foto: Wapen Venray © stad Venray]


[Foto: Beeldmerk Venray © stad Venray]

Provincie: Limburg
Oppervlakte: 146,36 km²
Inwoners: de stad Venray heeft rond de 30.000 inwoners en de gemeente 42.932.
Gemiddeld inkomen: € 14.200 per inw. (2009)
Postcode: 5800-5804
Netnummer: 0478
Website gemeente: https://www.venray.nl/
VVV Regio Noord-Limburg/Venray: Dit kantoor is gevestigd aan Henseniusplein 13.
Bereikbaarheid:
Met de auto bereikt u Venray via de A73. Reist u met het openbaar vervoer dan kunt u de stoptrein nemen vanuit Nijmegen naar Venlo, Roermond of Venray zelf.
Overnachten: Wilt u in Venray zelf overnachten dan heeft u de keuze uit een B&B en vier hotels. In de gemeente Venray heeft u een groter aanbod in overnachtingsmogelijkheden.
Media: Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Verder zijn er twee weekkranten in Limburg (en dus ook in Venray): Trompetter en Zondagnieuws.
Voetbalclubs: de voetbalclub SC Venray komt uit in de hoofdklasse B op zondag.

 


[Foto: Beste binnenstad © stad Venray]


[Foto: Terrassen in Venray © stad Venray]


[Foto: Aspergesteken Venray © stad Venray]


[Foto: Haven Wanssum Venray © stad Venray]


[Foto: Winkelstraat Grotestraat Venray © stad Venray]