Veghel

Veghel is een plaats in de provincie Noord-Brabant. De gemeente heeft 37.557 inwoners die men Veghelaren noemt. Veghel heeft als bijnaam de naam Voedingsstad. Dit komt omdat veel bedrijven op het gebied van voeding zich in Veghel gevestigd hebben (onder andere Mars, Jumbo en Sligro). Veghel is uitgegroeid tot het evenementencentrum van de provincie Noord-Brabant. Verschillende bekende evenementen zoals het Slokdarmfestival en Jazz in Foodtown organiseert Veghel. De namen van deze evenementen zijn uiteraard geen toeval.

Kunst en cultuur in Veghel

Onderwijs Veghel
Studenten volgen de opleiding tot Leraar Basisonderwijs als zij in Veghel studeren. Dit is namelijk de enige bacheloropleiding die Veghel aanbiedt. De opleiding wordt gegeven aan de Hogeschool Fontys Veghel. Er studeren in totaal 982 studenten in Veghel. Voor meer studies liggen de steden Den Bosch en Eindhoven beiden op ongeveer 20 kilometer afstand.

Evenementen Veghel

In Veghel zelf zijn er geen musea die u kunt bezoeken. Wel worden er gedurende het jaar veel verschillende evenementen in Veghel georganiseerd. Veghel heeft zich langzaam ontwikkeld tot regionaal evenementencentrum van de provincie. De naam van veel van deze evenementen heeft te maken met voeding. Veghel staat namelijk bekend als de Voedingsstad van Noord-Brabant. Dat komt door de bedrijven die zich in Veghel hebben gevestigd. Dit zijn onder meer Mars, Jumbo en Sligro. De volgende evenementen vinden elk jaar in Veghel plaats:

  • Jazz in Foodtown: Veghel organiseert veel jazz-evenementen, waarbij Jazz in Foodtown de grootste en bekendste is. Het is het grootste jaarlijkse jazzfestival van de provincie Noord-Brabant. In 2012 organiseert Veghel de vijfde editie. Vele bands uit de regio en uit binnen- en buitenland treden tijdens dit eendaagse festival op.
  • Slokdarmfestival: Tijdens dit festival wordt Veghel omgetoverd in een cultureel centrum waarbij er verschillende culturele activiteiten georganiseerd worden. Ook zijn er diverse bands, theatergezelschappen en kunstenaars die in de stad optreden. Het festival duurt drie dagen. Veghel Nightlive: tijdens deze avond kunt u genieten van verschillende (inter)nationale optredens op het Stadhuisplein.
  • Korenmarkt: De Stichting Jazz in Foodtown organiseert elke eerste zondag van juni een korenfestival op de Veghelse Markt met een grote diversiteit aan koren. Tijdens deze dag is er voor ieder wat wils. Of u nu van smartlappen houdt of van klassiek. Het festival is gratis toegankelijk.
  • Studentenhockeytoernooi: Elk jaar organiseert de hockeyvereniging Geel-Zwart het grootste studentenhockeytoernooi van Nederland in Veghel. Het toernooi vindt plaats in het Pinksterweekend. Elk jaar staat er een ander thema centraal.
  • Veghelse Kermis: Elk jaar in september is er kermis in de stad. Deze kermis is relatief groot vergeleken met andere steden in de regio.
  • Sinterklaasintocht: de Sinterklaasintocht in Veghel is de grootste in de regio. Deze vindt elk jaar in november plaats. De Veghelse Sinterklaasintocht trekt duizenden bezoekers.

Economie Veghel

De detailhandel is een belangrijke sector in Veghel. Het winkelaanbod ligt boven het landelijk gemiddelde voor de grootte van Veghel. Toch wil de stad nog verder uitbreiden zodat de stad ook bekend komt te staan als “stad om te gaan funshoppen” en als tegenhanger van Eindhoven kan fungeren. Nu zijn de inkomsten nog voornamelijk afkomstig van de lokale bevolking (voor tweederde).

Veghel is daarnaast al zeker sinds de zestiende eeuw een belangrijk logistiek knooppunt in de provincie Noord-Brabant. Zodoende vervult de stad een regionale centrumfunctie als handelsstad.

Zoals al eerder kort aangeduid, staat Veghel bekend als Voedingsstad. De reden hiervoor is de vestiging van verschillende bedrijven die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Dit zijn onder meer Mars, Jumbo en Sligro.

Wat betreft de bedrijventerreinen in Veghel, staat Veghel in de top 10 (op de zevende plaats) van Nederlandse zakensteden. Netto beschikt de gemeente Veghel in totaal over 395 hectare bedrijventerrein. De Dubbelen is hiervan het oudste bedrijventerrein met een grootte van netto 194 hectare. Dit bedrijventerrein ligt aan de haven. Het bedrijventerrein Amert is nog relatief jong en heeft een grootte van 66 hectare netto. Het jongste bedrijventerrein is de Doornhoek. Als u zelf nog een vestigingsplaats in Veghel zoekt, kunt u op dit bedrijventerrein nog terecht. Het bedrijventerrein omvat netto 78 hectare en sluit aan op het bedrijventerrein Dubbelen.

 

 

 


[Foto: Close-up Heilig Hart kerk te Veghel © Willem van Bergen, op Flickr]

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 78,92 km²
Inwoners: 37.557 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.700,- (2009)
Postcode: 5460 – 5467
Netnummer: 0413
Website gemeente: http://www.veghel.nl
VVV Veghel: Markt 1.
Bereikbaarheid: Veghel is goed bereikbaar via de Rijksweg A50 (tussen Oss en Eindhoven). Omdat Veghel geen station heeft, dient u met de bus naar Veghel te reizen als u met het openbaar vervoer naar Veghel reist. U stapt dan in Boxtel uit. Boxtel bereikt u via de stoptrein die van Den Bosch naar Eindhoven rijdt.
Overnachten: Op de website van de VVV van Veghel zijn er een paar overnachtingsmogelijkheden zoals een Bed en Breakfast of een camping in de stad.
Media: In Veghel komt de regionale krant het Brabants Dagblad uit. Huis-aan-Huisbladen in Veghel zijn het Veghels Nieuwsblad, de Stadskrant Veghel en het Zondagnieuws, editie Veghel/Uden.
Voetbalclub: de voetbalclub Blauw-Geel '38 uit Veghel komt uit in de Zondag hoofdklasse B.


[Foto: Heilig Hart kerk te Veghel © Willem van Bergen, op Flickr]


[Foto: Standbeeld Olympische Paard Bonfire in Erp, gemeente Veghel © FaceMePLS, op Flickr]