Valkenswaard

Valkenswaard ligt in de provincie Noord-Brabant en heeft 30.761 inwoners die men Valkenswaardenaren noemt. Een bekende Valkenswaardenaar is zangeres Do. Het hele jaar door organiseert de stad in Valkenswaard diverse evenementen. Het Bloemencorso (optocht van praalwagens die de makers met bloemen bedekken) is een van de bekendere evenementen van Valkenswaard. Ook geniet Valkenswaard zowel internationaal als nationaal bekendheid vanwege de rallycrosswedstrijden die men op het Eurocircuit rijdt.

Kunst en cultuur in Valkenswaard

Onderwijs
Studenten die hoger onderwijs in de buurt van Valkenswaard willen volgen, kunnen het beste uitwijken naar Eindhoven. Dit is een relatief grote studentenstad met 63 bacheloropleidingen en 30 masteropleidingen. Andere steden in de buurt waar men hoger onderwijs kan volgen, zijn Tilburg en Den Bosch.

Musea
Valkenswaard heeft haar naam niet zomaar gekregen. De stad staat bekend vanwege de valkenvangst en de sigarenindustrie. Als u daarom een bezoek brengt aan Valkenswaard zijn deze musea eigenlijk een must:

  • Valkerij Museum: Valkeniers vingen vroeger valken om deze dieren aan het hof aan te bieden. Valken werden namelijk gebruikt voor de jacht, dat voor de edele heren een leuk tijdverdrijf was. Omdat Valkenswaard op de trekroute ligt van de slechtvalk, vingen de valkeniers tussen 1650 en 1855 de slechtvalk om deze te verkopen aan edelmannen. Valkenswaard groeide in deze periode uit tot het centrum van de valkenvangst en valkenjacht. Dit was belangrijk omdat Valkenswaard vroeger erg arm was. De valkerij was dus een belangrijk onderdeel voor de welvaart van Valkenswaard. Dit museum neemt u mee terug in de tijd van de valkeniers en de valkenvangst.
  • Sigarenmuseum: De sigarenmakerij was een ander belangrijk onderdeel voor de economie en in het verlengde daarvan de welvaart van Valkenswaard. In dit museum ervaart u hoe de sigaar van tabak tot sigaar op 75 verschillende plaatsen in Valkenswaard werd gemaakt. Daarbij ziet u ook hoe de industrialisatie ervoor zorgde dat de handenarbeid verdween en men de sigaren met behulp van machines ging maken. Echte sigarenmakers zitten nog in het museum om u te laten zien hoe men vroeger met de hand sigaren maakte.

    Als u een impressie van deze twee musea wilt hebben, bekijk dan eens het volgende filmpje.

  • Nederlands Steendrukmuseum: In dit museum stapt u in de wereld van de steendrukkerij (lithografie). Het Nederlands Steendrukmuseum is het enige museum ter wereld met een omvangrijke collectie die zich alleen richt op de steendruk en lithografie: Van illustraties tot en met steendrukpersen die men tegenwoordig ook nog gebruikt.

Bezienswaardigheden in Valkenswaard

In de regio weet men dat het goed stappen is in Valkenswaard. Op de Markt zijn diverse kroegen waar u een leuke avond kunt doorbrengen. De stad organiseert jaarlijks veel evenementen. Een van deze evenementen en een avondje uitgaan zijn goed te combineren als u een leuk weekendje weg plant naar Valkenswaard.

Als u een natuurliefhebber bent, is Valkenswaard ook interessant voor u. De omringende natuurgebieden bestaan uit bossen, heidevelden, vennen en vijvers. Vele dieren wonen in deze gebieden. Wellicht spot u wel een ree, een ijsvogel of een haas. Vanwege de vele ruiterpaden is paardrijden ook een aanrader in deze natuurgebieden. De ruiterpaden zijn overigens zo breed dat u ook met paard en wagen het bos in kunt.

Als u van racen houdt of eens een slipcursus wilt doen dan moet u bij het Eurocircuit zijn. Dit Off Road Racing Center is de enige in zijn soort in Nederland. Op dit circuit wordt ook het EK Rallycross georganiseerd.

Evenementen in Valkenswaard

Uitgaan in Valkenswaard is een echte aanrader. Op de Markt zijn diverse kroegen waar u een leuke avond kunt doorbrengen. Daarnaast vinden gedurende elk jaar verschillende evenementen plaats in Valkenswaard. Daarvan zijn sommige bekender dan anderen:

  • Bloemencorso: Ieder jaar op de tweede zondag van september organiseert Valkenswaard het Bloemencorso. Dit evenement is een optocht van praalwagens die bedekt zijn met bloemen. Het Bloemencorso is het grootste culturele evenement van Valkenswaard.
  • Zomeravondfeesten: Begin juli een weekend lang optredens van bekende artiesten in de binnenstad van Valkenswaard.
  • Vogelverschrikkersfestival: Een terrein dat volstaat met verschillende vogelverschrikkers waaruit een winnaar wordt gekozen.

Economie van Valkenswaard

Was in de zestiende eeuw de landbouw en de valkerij nog belangrijk voor Valkenswaard, onderhand is dat flink veranderd. De belangrijkste sector in Valkenswaard is tegenwoordig de handel en de horeca. Dat komt mede doordat de stad bekend staat om zijn gezelligheid, haar vele horecagelegenheden en de diverse evenementen die jaarlijks plaatsvinden. Hoewel men vroeger nog moest uitwijken naar de “grote stad” (Eindhoven), heeft Valkenswaard tegenwoordig ook een groot genoeg winkelaanbod om liefhebbers van shoppen bezig te houden. Een derde van de werkgelegenheid in Valkenswaard zit in deze sector.

Valkenswaard heeft verschillende bedrijventerreinen waarvan de grootste 70 hectare is (bedrijventerrein van Linschotenstraat).

Beursinfo Valkenswaard
Het bekende Eurocircuit bij Valkenswaard doet ook dienst als evenementencomplex. Of u nu wilt vergaderen, een bedrijfsuitje wilt organiseren, een presentatie wilt houden of een beurs wilt organiseren: Het is allemaal mogelijk. Het Eurocircuit ligt op een afgesloten terrein van 10 hectare groot. Kijk voor de actuele agenda en meer inlichtingen op de website van het Eurocircuit.Naast het Eurocircuit ligt op 10 kilometer afstand van Valkenswaard het sport en evenementencomplex De Heiberg (in Veldhoven). Dit complex is goed bereikbaar en ligt direct aan de A67. Voor de actuele agenda bekijkt u de volgende website.

Opmerkelijk in Valkenswaard
Een leuk weetje over Valkenswaard: Valkenswaardenaren letten niet erg op het scheiden van GFT en restafval. In 2010 heeft de gemeente Valkenswaard nauwelijks GFT-afval opgehaald.

 

 

 


[Foto: Kerk in Valkenswaard  © FlubbelEmpire, op Flickr]

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 56,44 km²
Inwoners: 30.671 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.900 per inw. (2009)
Postcode: 5550 – 5556
Netnummer: 040
Website gemeente: http://www.valkenswaard.nl
VVV Kantoor Valkenswaard: Het VVV-kantoor van Valkenswaard vindt u aan de Oranje Nassaustraat 8a.
Bereikbaarheid: Valkenswaard grenst aan de A2 van Eindhoven richting de Belgische grens. Het centrum van Valkenswaard is te bereiken via de rijkswegen N69, N396 en de N397. Per trein is Valkenswaard lastiger te bereiken. Dat komt omdat Valkenswaard geen treinstation heeft. U kunt in Eindhoven bus 170S, 171 of 172 nemen. Er zijn 5 buslijnen in Valkenswaard.
Overnachten: Vooral kampeerders kunnen hun hart ophalen als het gaat om overnachten in Valkenswaard. Er zijn diverse campings in het mooie landschap van de gebieden net buiten de stad Valkenswaard zoals Borkel en Schaft. Kiezen voor een hotel in het centrum is uiteraard ook mogelijk. Een originele(re) overnachting is overnachten in De Bunker: Dit is een B&B in een voormalige afluisterbunker tijdens WOII.
Media: Eindhovens Dagblad.
Voetbalclub: VV De Valk speelt Hoofdklasse en SV Valkenswaard speelt Tweede Klasse.

 

 
[Foto: Landschap Valkenswaard  © Gjkooijman, op Flickr]

 


[Foto: Rotonde Valkenswaard  © Eduardo, op Flickr]

 

[Foto: Rallycross Valkenswaard  © Fabrice, op Flickr]

 

[Foto: Rallycross Valkenswaard - Zach Osborne  © Fabrice, op Flickr]
[Foto: Een landhuis omstreeks 1938 in Valkenswaard© Collectie Nederlands Architectuurinsituut (NAI), op Flickr]