Uden

Uden is een stad in Noord-Brabant en heeft ruim 35.015 inwoners. De stad profileert zichzelf als winkelstad. Uden is de belangrijkste stad in de regio voor winkelen en uitgaan. Het CBS beschouwt Uden als een middelgrote stad. In de gemeente Uden ligt het dorp Vorkel. Hier bevindt zich de grootste luchtmachtbasis van Nederland. Zo heeft het Ministerie van Defensie hier onder andere enkele F16 gevechtsvliegtuigen gestationeerd. Een bezoek brengen aan de jaarlijkse airshow in Vorkel is voor leger- en/of vliegtuigfanaten zeker een aanrader.

Kunst en cultuur in Uden

Onderwijs
Studenten kunnen geen hoger onderwijs volgen in Uden. Hiervoor moeten zij dan uitwijken naar de omliggende steden. Dichtbijgelegen studentensteden in de buurt zijn Den Bosch of Tilburg.

Musea
Als u een dag in Uden bent, zijn er enkele musea die u een bezoek kunt brengen:

  • Museum voor Religieuze Kunst (MRK) te Uden: Dit museum is gevestigd in de vleugel van een klooster dat nu nog steeds bewoond wordt. Religieuze kunst staat centraal in het museum. Ook is er een bijzondere kruidentuin. Hoewel het museum relatief klein is, probeert het museum de kleine collectie op te vangen met steeds wisselende exposities. Kijk op de website voor de actuele wisseltentoonstellingen.
  • Kunstuitleen Arto Imago: Naast de verschillende kunstwerken voor bij u thuis of voor uw bedrijf, organiseert Arto Imago ook verschillende exposities langs bijvoorbeeld fietsroutes. Op die manier komt de kunst letterlijk naar u toe. Arto Imago heeft meer dan 10.000 kunstwerken waaruit u kunt kiezen. Kijk voor meer informatie op de website.
  • Plattelandsmuseum Duinhove: In deze oude boerderij te Uden, kunt u landbouwwerktuigen, gereedschappen en meer zaken die van vroeger van pas kwamen op het platteland bezichtigen. De verschillende kunststukken zijn van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Ook op het gebied van wonen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er verschillende kunstwerken van kleding tot en met speelgoed die u kunt bezichtigen. Meer informatie vindt u op de website van het museum.
  • In de gemeente Uden ligt het dorp Volkel. Hier bevindt zich een van de twee vliegbasissen waar het Ministerie van Defensie F16 gevechtsvliegtuigen heeft staan. Dit is de grootste luchtmachtbasis van Nederland. De andere basis bevindt zich in Leeuwarden. De vliegbasis Volkel in de gemeente Uden was een goede impuls voor de Udense economie net na WOII. Vliegbasis Vorkel heeft twee hoofdtaken: Het verdedigen van het luchtruim en zorgen voor ondersteuning in de lucht. In de traditiekamer Typhoon ziet u de expositie over de ontwikkeling die de vliegbasis heeft doorgemaakt en het gebruik ervan. Originele documenten, videomateriaal, vliegtuigen, militaire uitrusting en nog veel meer kunt u in de traditiekamer bekijken.

Bezienswaardigheden Uden

Naast de verschillende musea zijn er ook nog enkele bezienswaardigheden in Uden en omgeving. Hieronder ziet u een greep uit de lijst met bezienswaardigheden:

  • Molen van Jetten: Deze Molen stamt uit 1811. De molen is een korenmolen. In het winkeltje van de molen kunt u echt Udens brood en andere producten zoals gerst, rogge of mais kopen. Voor meer informatie kijkt u op de website.
  • Parochiekerk Sint Petrus: De oorspronkelijke kerk werd in 1886 compleet verwoest door een brand. De huidige rooms-katholieke Kerk werd in neo-gotische stijl gebouwd aan de Kerkstraat en ontworpen door Carl Weber.
  • Natuurpark De Maashorst: Natuurgebied De Maashorst ligt ook gedeeltelijk in Uden. Dit natuurgebied is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant. Het betekent vooral voor fietsers en wandelaars veel mogelijkheden om te recreëren in Uden en omgeving. Wandeltochten beginnen vaak vanaf het bezoekerscentrum de Slabroek. Voor meer informatie surft u naar de website.

Evenementen Uden
Jaarlijks worden er diverse evenementen in Uden georganiseerd. Naast de nationale feesten zoals Koninginnedag, Sinterklaas en Carneval zijn er ook jaarlijks enkele regionale feesten in Uden. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Volkel in de Wolken: Op de grootste luchtmachtbasis van Nederland organiseert men jaarlijks een grote airshow. Het evenement is vanwege de lage entreeprijs voor iedereen toegankelijk. Tijdens deze airshow kunt u genieten van verschillende vliegshows, een braderie en muziek. Neem vooral uw kinderen mee, want die kunnen zich uitstekend vermaken tijdens de verschillende activiteiten speciaal voor kinderen.
  • Trap-in Uden-Volkel: Sinds 1974 fietsen duizenden mensen op Tweede Pinksterdag voor het goede doel. De jaarlijkse fietstocht is ieder jaar anders en vindt plaats in de omgeving van Uden en Volkel. Trappen voor het goede doel kan iedereen ongeacht uw leeftijd. De startbijdrage is vier euro. Het ingezamelde geld gaat vervolgens naar kleine ontwikkelingsprojecten en missionarissen. Terwijl u dus geniet van een mooie fietstocht met het gezin, draagt u ook nog uw steentje bij aan het goede doel. Meer informatie krijgt u op de volgende website.
  • Bourgondisch Uden: Elk jaar aan het begin van juni vindt bourgondisch Uden plaats. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers kennismaken met verschillende Udense restaurants en hun specialiteiten. Terwijl u vervolgens een terrasje pakt, begeleiden verschillende live-acts het evenement. Bourgondisch Uden begint op vrijdagavond met een bedrijvenavond exclusief voor de sponsoren. Zaterdag en zondag is het evenement voor iedereen toegankelijk.

Economie Uden

Zoals in de inleiding al is aangegeven, profileert de stad Uden zich als winkelstad. Uden geldt dan ook als de belangrijkste stad in de regio als het gaat om winkelen en uitgaan. Voor de Udense economie is handel tegenwoordig een van de meest belangrijke sectoren. Elke week op maandagochtend is er markt. Deze vindt al sinds de dertiende eeuw in Uden plaats op de oorspronkelijke “Biggenmarkt”. Hier verhandelden de boeren vroegen hun landbouwgereedschappen en vee. Tegenwoordig is het een warenmarkt.

Uden vervult tegenwoordig ook een belangrijke rol voor de werkgelegenheid in de sector industrie voor de gemeente. Dat was overigens tot kort na de Tweede Wereldoorlog wel anders. Aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkelde de eerste industrie zich in Uden. Toch bleef de industriële groei achter op andere plaatsen. Zo ontwikkelde het nabijgelegen Vegchel zich sneller vanwege de haven. Pas toen het Rijk Uden uitriep als groeikern en de grootste luchtmachtbasis van Nederland zich in Volkel (gemeente Uden) vestigde, nam de industriële ontwikkeling een spurt. Dat was enerzijds te danken aan de vele luchtmachtmilitairen die kwamen werken en wonen in Volkel en anderzijds aan grote Amerikaanse industrieën, die veel geld investeerden in medische-technische bedrijvigheid in Uden.

Uden heeft drie bedrijventerreinen. De gemeente is de afgelopen jaren druk in de weer geweest met het herzien van de plannen voor de terreinen en de herstructurering ervan. Het grootste bedrijventerrein van Uden is bedrijventerrein Loopkant-Liessent dat 130 hectare groot is. Aan de oostkant ligt het bedrijventerrein Goorkens. Dit bedrijventerrein is 66 hectare groot. Het kleinste bedrijventerrein is Hoogveld. Deze ligt net als Goorkens aan de oostkant van Uden en is 42 hectare groot.

Beursinfo Uden
Voor een beursgebouw/evenementenhal in de buurt van Uden zijn de Brabanthallen in Den Bosch bij uitstek geschikt. Kijk hier voor de actuele agenda.

 

 

 

 
[Foto: Vliegshow Volkel in de Wolken © Peter de Wit, op Flickr ]

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 67,59 km²
Inwoners: de stad Uden heeft 35.015 inwoners (1 januari 2010) en de gemeente 40.803.
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.600 per inw. (2009)
Postcode: 5400 – 5409
Netnummer: 0413
Website gemeente: http:www.uden.nl/
VVV Uden: Het VVV-kantoor van Uden vindt u aan het Mondriaanplein 22a.
Bereikbaarheid:
Met de auto bereikt u Uden via de rijksweg A50. Met het openbaar vervoer zult u met de bus moeten reizen. Uden heeft namelijk geen station.
Overnachten: In Uden en omgeving heeft u verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zo is er een cottage en zijn er enkele gastenverblijven in de omliggende dorpen waar u van de natuur kunt genieten. Tevens is het mogelijk hier een GPS te huren, zodat u een wandel- of fietstocht kunt organiseren. In Uden zelf kunt u terecht in verschillende hotels of hostels in het centrum. Er is ook een meer unieke locatie waar u zou kunnen overnachten. Dit is een voormalig klooster van de Zusters van Franciscanessen.
Media: Omdat Uden in Noord-Brabant ligt, wordt onder andere het regionale dagblad Brabants Dagblad uitgegeven in Uden. De Weekkrant in Uden heet de Koerier Uden.
Voetbalclubs: Uden heeft drie voetbalclubs. UDI'19 komt uit in de Hoofdklasse B op de zondag. De naam van de voetbalclub is in 1998 veranderd in UDI'19/Beter Bed vanwege de sponsor. De andere twee voetbalclubs uit Uden (FC Rakt en FC Uden) komen uit in de Vijfde Klasse.


[Foto: Zonsondergang Uden © Ruben van Eijk, op Flickr ]


[Foto: Vliegshow Volkel bij Uden © Peter de Wit, op Flickr ]


[Foto: Start van een Belgische F16 © Peter de Wit, op Flickr ]