Soest

Soest ligt in Utrecht, onder rivier de Eem in een gebied dat een grote variatie aan natuur kent. Geen wonder dat daar in de zeventiende eeuw Paleis Soestdijk werd gebouwd, een van de trekpleisters van de gemeente. De gemeente wil de komende jaren de werkgelegenheid laten groeien. Momenteel is de specialistische zakelijke dienstverlening er de grootste sector.

Kunst en cultuur in Soest

Onderwijs
Een mbo- of hbo-instelling heeft Soest niet. Studenten moeten daarvoor uitwijken naar de omliggende gemeenten. Utrecht, Amersfoort en Hilversum zijn dichtbij. Wat Soest wel heeft is een Volksuniversiteit. Hier kunnen volwasenen, ongeacht hun achtergrond, cursussen volgen. Het behalen van een diploma staat niet voorop, levenslang leren wel.

Musea
Soest staat niet bekend om zijn vele musea. Toch zijn ze er wel. Neem bijvoorbeeld Museum Oud Soest (Steenhoffstraat 46), gevestigd in een oud klooster en de perfecte plek om een beeld te krijgen van het verleden van de gemeente. Er is speciale aandacht voor de ambachten van vroeger.

Iets uit de richting, in Soesterberg, is het Militaire Luchtvaart Museum (Kampweg 120). Op een interactieve manier leert u hier meer over vliegen in het algemeen en de militaire luchtvaart vanaf 1913 in het bijzonder. De toegang is gratis.

Bezienswaardigheden in Soest

Paleis Soestdijk
Soest telt 38 rijksmonumenten. Tussen Baarn en Soest in ligt een van de bekendste, Paleis Soestdijk (Amsterdamsestraatweg 1). Vanaf eind jaren '30 woonden Koningin Juliana en Prins Bernhard er. Tegenwoordig is het opengesteld voor publiek en wordt het gebruikt voor culturele evenementen en soms voor besloten bijeenkomsten. De overheid zoekt nog naar een nieuwe bestemming voor het paleis. Omdat een renovatie veel geld kost, is dit nog niet zo eenvoudig.

Natuur
In en rond de gemeente Soest vindt u op een relatief klein oppervlak een grote diversiteit in natuur. Zo zijn er (stuif)duinen, veengebieden, zandgronden en heel veel bos. De beste manier om dit natuurschoon in u op te nemen is door een fietstocht. Op de website van VVV Soest staan 15 fiets-, ruiter- en wandelroutes. Ze hebben allemaal een thema, zoals het koningshuis, de duinen of de molens.

Economie in Soest

Bedrijven
Van de 3.935 bedrijfsvestigingen die er in 2011 in Soest waren, was ruim een kwart (26,5%) er voor specialistische zakelijke dienstverlening en bijna een vijfde (19,7%) voor de handel. De derde en vierde grootste sectoren waren met 11,3% van de vestigingen de financiële dienstverlening en met 10,7% de bouwnijverheid.

Ondernemen
Wie zich in Soest wil vestigen kan terecht op een van de drie bedrijventerreinen, te weten Soesterberg-Noord, Soestdijk en De Grachten. Op de website van de gemeente is informatie beschikbaar over de bedrijfscontactfunctionaris, het sociaal-economisch beleid van de gemeente en de detailhandel. Ook is er een digitaal loket met informatie op thema.

 

Paleis Soestdijk[Foto: © Joost van Zetten, op Flickr]

 

Provincie: Utrecht
Oppervlakte: 46,45 km²
Inwoners: 45.612 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 16.600 per inw. (2009)
Postcode: 3760-3769
Netnummer: 035
Website gemeente: www.soest.nl
VVV-/ANWB-kantoor: Steenhoffstraat 9b, www.vvvsoest.nl, www.uitinsoest.nl, Toeristische informatie.
Bereikbaarheid: Niet direct langs Soest, maar wel op korte afstand ervan liggen de A1, de A27 en de A28. Verder heeft de plaats twee treinstations. Soest en Soest Zuid. Station Soestdijk valt ook binnen de gemeentegrenzen.
Overnachten: In Soest is het lekker slapen. Neem de vijf B&B's, waarvan verschillende dichtbij het bos, de vijf campings, de drie congrescentra en de groepsaccommodatie. Daarnaast zijn er twee hotels en vijf gelegenheden waar men een vakantiewoning kan huren.
Voetbalclubs: VVZ '49 (Eerste klasse)

 

Koetshuis Soest

 

Kerkplein Soest

 

Soesterduinen

[Foto's: © E. Dronkert, op Flickr]