Purmerend

In de regio Waterland, op korte afstand van Amsterdam, ligt Purmerend. De stad wordt vooral bezocht voor de jaarlijkse kermis en de grote markten, maar heeft ook veel te bieden als het gaat om mbo-onderwijs en het vinden van een goede bedrijfsvestiging.

Kunst en cultuur in Purmerend

Onderwijs
Purmerend heeft geen instellingen voor hoger beroepsonderwijs en academisch onderwijs. Het is er echter wel mogelijk om een mbo-opleiding te volgen aan het Regio College of ROC Horizon College. Beide bieden opleidingen aan in de sectoren Dienstverlening, Economie,  Gezondheidszorg, Handel, Techniek en Welzijn.

Musea
Er zijn drie musea in Purmerend, te weten:

  • Museum Waterland, Kaasmarkt 16. De exposities van moderne beeldende kunst in dit museum zijn talrijk.
  • Purmerends Museum, Kaasmarkt 20. Eind 19e/begin 20e eeuw was Purmerend groot in de productie van aardewerk. Met name in de Jugendstil-stijl die toen populair was. Het Purmerends Museum heeft een uitgebreide collectie van dit aardewerk, naast schilderijen en bijzondere gebruiksvoorwerpen.
  • Waterlands Archief, Wielingenstraat 75. Voor historische informatie over de regio Waterland ben u hier aan het juiste adres.

Bezienswaardigheden in Purmerend

Evenementen
Twee evenementen in het bijzonder trekken bezoekers naar Purmerend. Dit zijn:

  • de voorjaarskermis. Met ruim 50 attracties leuk voor het hele gezin en al sinds de 15e eeuw vaste prik in de stad.
  • de vele markten. Elke dinsdag is er een grote markt in de binnenstad met zo'n 250 kramen. Ook zijn er markten bij het Gildeplein, in winkelcentrum Meerland en op het Wormerplein. Van juni t/m oktober is er bovendien elke maand een zogenaamde Matsmarkt. Hier worden tweedehands spullen, antiek en curiosa verkocht.

Monumenten
Veel van de 30 rijksmonumenten die in Purmerend resteren krijg je te zien tijdens een stadswandeling met de I-tour 360. De speciale telefoon leidt je door de stad en geeft op meerdere locaties aanvullende informatie.

Economie in Purmerend

Veemarkt
Purmerend stond lange tijd bekend om de veemarkten die er gehouden werden. Door de vele dierenziekten die zich echter vanaf halverwege de jaren '90 voordeden is er geen openluchtmarkt meer. Buiten het centrum wordt nog wel privaat gehandeld in vee.

Sectoren
In 2010 telde Purmerend 3405 bedrijfsvestigingen en 28.530 arbeidsplaatsen. Met 32% van die plaatsen was de gezondheids- en welzijnszorg de grootste sector in de stad. Daarna kwamen met elk 19% de verhuur van/handel in roerend en onroerend goed, en de detail- en groothandel.

Ondernemen
Wie een bedrijf wil vestigen in Purmerend laat zich voorlichten door de gemeente. Op de website is informatie over het beginnen, vestigen of uitweiden van een bedrijf. Ook zijn er pagina's gewijd aan het horecabeleid van de stad, de kantorenmarkt en is er een nota toersime 2011-2020 te vinden.

 

Wagenbeurs tegel[Foto: © Marjon, op Flickr]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 24,52 km²
Inwoners: 79.266 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.900 per inw. (2009)
Postcode: 1440-1448, 1481AR
Netnummer: 0299
Website gemeente: www.purmerend.nl
VVV-kantoor: Kaasmarkt 20. www.laagholland.com
Bereikbaarheid: Purmerend ligt aan de A7 en is ook bereikbaar via meerdere autowegen. De stad telt drie treinstations, te weten Overwhere, Purmerend en Weidevenne.
Overnachten: Hotel, B&B of camping, in Purmerend heb je het voor het kiezen.

 

Torentje Purmerend

 

 

Kaasmarkt Purmerend [Foto's: © Marjon, op Flickr]

 

Spoor bij Purmerend[Foto: © Martijn van Exel, op Flickr]