Leeuwarden

Leeuwarden, bekend van onder andere de Bloemenmarkt en de Elfstedentocht (begin- en startpunt van deze tocht), is de hoofdstad van Friesland. De stad heeft 95.313 inwoners en het is de stad van onder meer stadhouder Willem IV en Ciska Dresselhuys. Belangrijk voor de economie in Leeuwarden zijn de financiële en zakelijke dienstverlening, de non-profit sector en de overheid. “Kijk, dat is 't mooie van Leeuwarden!” is de slogan waarmee de stad zich probeert te profileren. Met succes, want in 2007 werd de slogan door de Vereniging van Gemeenten bekroond als “beste gemeenteslogan”.

Kunst en cultuur in Leeuwarden

Onderwijs
Leeuwarden is een studentenstad. Studenten hebben in Leeuwarden de keuze uit 80 bacheloropleidingen. Erna kunnen zij kiezen uit 7 masteropleidingen in Leeuwarden. Als dit niet goed aansluit bij de bacheloropleidingen kunnen studenten onder meer uitwijken naar Groningen. Er studeren 7981 studenten in Leeuwarden.

Musea in Leeuwarden
Er zijn verschillende galeries waar u diverse kunst kunt bekijken. Tevens zijn er diverse musea in Leeuwarden die u een bezoek kunt brengen:

  • Fries Museum: Dit museum is verhuisd naar een nieuw gebouw en is in september 2013 weer toegankelijk voor publiek. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Friesland en de Friezen dan is een bezoek aan dit museum zeker de moeite waard.
  • Natuurmuseum Fryslăn: Dit museum is geschikt voor jong en oud en iedereen die geïnteresseerd is in de natuur van Friesland. Het museum is gevestigd in een oud weeshuis. Hier kunnen kinderen op afspraak ook nog een biologieles volgens zoals dat vroeger rond 1900 ging. Uiteraard geheel in de (kleding)stijl die toentertijd gebruikelijk was.
  • Keramiekmuseum Princessehof: In dit museum ziet u een overzicht van de mooiste keramische verzamelingen. Naast de vaste collectie zorgen de wisselende exposities voor een verrassend perspectief op de keramiek van vroeger en de huidige keramiek.
  • Historisch Museum Leeuwarden: Dit museum is ontstaan vanuit het stadsarchief en is het oudste stadsarchief van Nederland. Als u informatie wilt hebben over de geschiedenis van Leeuwarden, breng dan vooral een bezoek aan dit museum.

 

Bezienswaardigheden Leeuwarden

Leeuwarden is een historische stad. Zo is Leeuwarden een van vijftien monumentgemeenten in Nederland. De stad telt 617 rijksmonumenten. Onder die rijksmonumenten bevinden zich bijvoorbeeld huizen, molens, pakhuizen, kerken en winkelpanden.

Evenementen in Leeuwarden
Er vinden gedurende elk jaar verschillende evenementen plaats in Leeuwarden. Enkele van deze evenementen zijn:

  • Bloemenmarkt: Dit is de grootste bloemenmarkt. Elk jaar organiseert de stad deze markt op Hemelvaartsdag.
  • Veemarkt: In Leeuwarden vindt jaarlijks de grootste veemarkt van Nederland plaats.
  • Noordelijk Film Festival: Elk jaar in november vindt het grootste regionale filmfestival van Nederland plaats. Het is een van de grootste culturele evenementen in Noord-Nederland.

Naast deze evenementen zijn er jaarlijkse twee grote muziekevenementen in Leeuwarden waar u naartoe kunt. Dit zijn de Dancetour Leeuwarden met house- en dancemuziek en het Into the Grave-festival dat zich richt op metalliefhebbers.

Vroeger in Leeuwarden organiseerde men de volgende twee bekende evenementen:

  • De Elfstedentocht die men als laatste in 1997 schaatste. In 2012 was het nog even spannend maar werd de tocht uiteindelijk toch nog afgelast vanwege onbetrouwbaar ijs.
  • Domino D-Day: Een evenement dat Endemol organiseerde en produceerde tot 2009. Jaarlijks werd geprobeerd om het wereldrecord “het grootste aantal vallende dominostenen door een groep mensen” te breken. Dit evenement werd vanaf 2002 tot en met 2009 standaard in Leeuwarden georganiseerd.

Economie Leeuwarden

De belangrijkste sectoren voor Leeuwarden zoals aangegeven in de inleiding zijn de financiële en zakelijke dienstverlening. Grote bedrijven zoals de KPN, Achmea, Friesland Campina en verschillenden banken zoals ING, Rabobank, ABN Amro en de Frieslandbank hebben naast verschillende regionale kantoren ook hun hoofdkantoor in Leeuwarden staan.

Ook de non-profit sector en de overheid spelen een centrale rol in de economie van Leeuwarden. Verschillende overheidsinstanties hebben vestigingen in Leeuwarden zoals de Belastingdienst, de douane en het Centraal Justitieel Incassobureau. Tevens is de vliegbasis Leeuwarden van de Koninklijke Luchtmacht gevestigd in Leeuwarden.

Er zijn drie grote industrieterreinen in Leeuwarden. Het terrein van Friesland Campina is daarnaast zo groot dat deze als extra industrieterrein gezien kan worden.

Kortom: Niet voor niets verschaft Leeuwarden voor 55.000 mensen werkgelegenheid.

Shoppen in Leeuwarden
Het winkelaanbod in Leeuwarden is erg groot. Voor de echte shopaholic is Leeuwarden dan ook the place to be. Funshoppen is zowel mogelijk bij de grotere winkelketens als bij de verschillende boetiekjes die Leeuwarden rijk is. De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden eindigde in 2011 op de derde plaats van de leukste winkelstraten van Nederland. Elk jaar vindt er opnieuw een verkiezing plaats door de NL Streets Award.

Beursinfo Leeuwarden
De World Trade Center (WTC) Expo te Leeuwarden is oorspronkelijk een veemarkthal. Het gebouw brandde in 1996 af en werd vervangen door een nog groter gebouw van 45.000 vierkante meter. Hier vindt natuurlijk al lang niet meer alleen de veemarkt plaats. Ook organiseert men er diverse evenementen en beurzen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een jaarlijkse watersportbeurs (Boot Holland), een beurs met informatie over kamperen en caravans (Caravana) en een beurs met horeca-informatie (Horesca). Ook fungeert het gebouw als een ijs(hockey)baan. Voor de actuele agenda kijkt u op deze website.

 

 

 

 [Foto: Idyllisch Leeuwarden  © Theo de Witte]

Provincie: Friesland
Oppervlakte: 84,10 km²
Inwoners: de stad Leeuwarden heeft 95.313 (1 februari 2012).
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 13.700 per inw. (2009)
Postcode: 8900 – 9089
Netnummer: 058
Website gemeente: www.leeuwarden.nl
VVV Leeuwarden: Sophialaan 4.
Bereikbaarheid: Leeuwarden is bereikbaar via de twee rijkswegen A31 van Amsterdam via de Afsluitdijk naar Leeuwarden en de A32 van Zwolle via Heerenveen naar Leeuwarden. Per trein neemt u de trein via spoorlijn Zwolle – Leeuwarden of Groningen – Leeuwarden. Ook via station Utrecht of Schiphol kunt u Leeuwarden bereiken.
Overnachten: U heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten in Leeuwarden. Aangezien Leeuwarden een havenstad is, is het mogelijk om in een jachthaven te overnachten. Uiteraard kunt u ook kiezen voor hotel, een pension of een camping. Bekijk de volgende lijst eens om uw mogelijkheden te bekijken.
Media: Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad
Voetbalclub: SC Cambuur (Jupiler League).[Foto: Winter in Leeuwarden © Theo de Witte]


[Foto: Fietsen in Leeuwarden  © Theo de Witte]


[Foto: Leeuwarden  ©  Theo de Witte]