Katwijk

Katwijk is wellicht het meest bekend van de ligging aan de Noordzee (Katwijk aan Zee). Het is een gemeente en stad in Zuid-Holland die ruim 62.000 inwoners heeft. Hierdoor is het de grootste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. Bekende Nederlanders die geboren en getogen zijn in Katwijk zijn onder meer Dirk Kuijt (voetballer) en Esther Ouwehand (partijleider van Partij voor de Dieren). Katwijk is de grootse gemeente in de Duin- en Bollenstreek en speelt dan ook een belangrijke regionale rol in dit gebied.

Kunst en cultuur in Katwijk aan Zee

Onderwijs
Studenten kunnen geen hoger onderwijs volgen in Katwijk. Hiervoor moeten zij dan uitwijken naar de omliggende steden. Enkele studentensteden in de buurt zijn Delft, Leiden en Rotterdam.

Musea
De echte kunst- en cultuurliefhebber heeft de keuze uit de volgende musea in Katwijk:

 • Katwijks museum: Dit museum is gedeeltelijk gevestigd in een monumentale rederswoning. In het museum vindt u een gevarieerd aanbod van kunst uit Katwijk. Zo kunt u onder meer de schilderijen van de Katwijkse kunstenaars tijdens het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw bezichtigen. Toen bereikte Katwijk het hoogtepunt wat betreft het aantal actieve kunstenaars in Katwijk. Naast deze vaste tentoonstelling, vult het museum de collectie ook aan met hedendaagse schilderijen. In de botenhal van het museum vindt u tevens een collectie scheepvaartmodellen en voorwerpen die vroeger belangrijk waren voor de visserij in Katwijk.
 • Museum Oud-Rijnsburg: Als u geïnteresseerd bent in archeologie, is dit museum een aanrader. Hier kunt u bijvoorbeeld verschillende agrarische gereedschappen, schilderijen en archeologische voorwerpen uit het dorp Rijnsburg bekijken. De voorwerpen voor de vaste collectie zijn gevonden tussen 600 en 1700. Jaarlijks zijn er ook veel wisselende exposities in het museum.
 • Spinozahuis: In dit huis woonde de bekende filosoof Benedictus de Spinoza van 1661 tot 1663. In het Spinozahuis vindt u een reconstructie van zijn bibliotheek en ook kunt u in het huis verschillende documenten en brieven die Spinoza geschreven heeft bezichtigen.
 • Museum Oud-Valkenburg: In dit museum kunt u het Romeinse erfgoed van het dorp bewonderen. Naast deze vaste tentoonstelling zijn er nog wisselende tentoonstellingen.
 • Nationale smalspoormuseum: Als u van treinen houdt, moet u zeker een bezoek brengen aan het nationale smalspoormuseum. Dit museum bezit een van de grootste Europese smalspoorcollecties. Naast historische films, foto's en binnen- en buitenlandse maquettes, kunt u ook een rit maken in een echte, ouderwetse stoomtrein.

Natuur in Katwijk

Omdat Katwijk aan de zee ligt, heeft u veel mogelijkheden in Katwijk. U kunt heerlijk recreëren aan of op het water. In de zomer heeft Katwijk zelfs een strandbibliotheek, zodat u lekker kunt lezen als u op het strand ligt. Ook kunt u op een ware schatzoektocht gaan door middel van geocaching. Door middel van coördinaten die op de landkaart worden weergegeven, kunt u dan de schat (cache) zoeken. Voor meer informatie over geocaching en uw dichtstbijzijnde schat. Ook wandelen of fietsen is een van de mogelijkheden in Katwijk. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes, al dan niet langs de kust, in de duinen of verschillende bezienswaardigheden in Katwijk en omgeving.

Bezienswaardigheden in Katwijk

Er zijn in de gemeente Katwijk verschillende rijksmonumenten die u kunt bezichtigen:

 • Vuurtoren De Vuurbaak: Een van de bezienswaardigheden en tevens rijksmonumenten in Katwijk aan Zee is vuurtoren De Vuurbaak. Deze vuurtoren stamt uit het begin van vijftiende eeuw. Daarmee is deze vuurtoren een van de oudste vuurtorens van Nederland. Als u de vuurtoren beklimt, kunt u genieten van het prachtige uitzicht. De vuurtoren staat 30 meter boven de zeespiegel.
 • Andreaskerk: Als u langs de boulevard loopt in Katwijk aan Zee, komt u geheid langs de Andreaskerk. Deze staat namelijk vlak langs de boulevard. De kerk stamt uit 1461 en werd in 2009 en 2010 gerestaureerd.
 • De Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn stamt uit de vijftiende eeuw.
 • De historische Molen “De Geregtigheid” vindt u ook in Katwijk aan den Rijn.

Evenementen Katwijk
Er zijn enkele evenementen die in Katwijk plaatsvinden. De meeste evenementen vinden vooral in de zomer plaats. Hieronder een greep uit de lijst met evenementen:

 • SAR Katwijk: In het eerste weekend van augustus organiseert de Katwijkse reddingsbrigade, bekend onder de naam Search And Rescue Katwijk, een grote reddingsoperatie. Verschillende leden van de SAR, maar ook van bijvoorbeeld de Koninklijke Luchtmacht, de Kustwacht en de politie, tonen dan hun kunnen. U bent verzekerd van een spectaculaire show op land en in de zee. Kermis in Valkenburg & Katwijk aan den Rijn: Deze kermissen worden jaarlijks in april en augustus georganiseerd in Valkenburg resp. Katwijk aan den Rijn.
 • Luchtvaart en Transport: Zoals de naam al aangeeft zijn er diverse activiteiten die met de Luchtvaart en Transport te maken hebben. Dit evenement wordt in samenwerking met de vliegvereniging Van Vliegkamp Valkenburg georganiseerd.
 • Bloemencorso: Elk jaar in augustus vindt er een bloemencorso plaats van Leiden naar Katwijk aan Zee.

Economie Katwijk

Handel is de belangrijkste sector voor de Katwijkse economie. Ook toerisme en dagjesmensen zijn voor Katwijk belangrijke bronnen van inkomen. Zo is er in de zomermaanden elke dinsdagavond een toeristenmarkt waarvoor ondernemers een kraampje kunnen huren. Daarnaast is Katwijk de grootste gemeente in de Duinen- en Bollenstreek en vervult hierdoor een belangrijke regionale functie. Vooral de tulpen waren belangrijk voor de ontwikkeling van de bollenstreek.

Katwijk telt vier (toekomstige) bedrijventerreinen. Sommige bedrijventerrein zijn nog in ontwikkeling. Een van de bestaande bedrijventerreinen is Klei-Oost Zuid. Dit terrein is 22 hectare groot en richt zich voornamelijk op kleinere bedrijven en kantoren. Een ander groter bedrijventerrein is een samenwerking van Katwijk met de gemeente Teylingen. Dit bedrijventerrein is ongeveer 60 hectare groot en bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met groen, water en in de glastuinbouw werkzaam zijn. Tenslotte is een van de laatst afgeronde projecten het gebied Vinkenweggebied.

Nog een weetje over Katwijk: De grootste loempiafabriek van Europa staat in Katwijk (sinds 1967).

Beursinfo Katwijk
In het dorp Valkenburg in de gemeente Katwijk staat evenementencomplex Hangaar2: Dit is een relatief nieuw evenementencomplex van 2450 m2. Hangaar 2 was voorheen een militair vliegtuighangar en is nu dus omgebouwd tot een karakteristiek en industrieel evenementencomplex. Er is plaats voor 3500 personen. Bent u op zoek naar een unieke locatie voor uw bedrijfsfeest of een zakelijke evenement, dan kunt u vrijwel zeker terecht in de Hangaar 2. In de theaterhangaar heeft ook de musical “Soldaat van Oranje” plaatsgevonden. Kijk op de website voor meer informatie.

 

 

 


[Foto: Katwijk aan Zee © Mirko Tobias Schaefer, op Flickr]

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 31,06 km²
Inwoners: 62.493 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.200,- (2009)
Postcode: 2220 - 2239
Netnummer: 071
Website gemeente: www.katwijk.nl
VVV-Kantoor Katwijk: Het VVV-kantoor ligt op de Voorstraat 41 in Katwijk.
Bereikbaarheid: Katwijk bereikt u via de A44 per auto. Met het openbaar vervoer kunt u Katwijk alleen per bus bereiken. De stad heeft geen treinstation.
Overnachten: In Katwijk heeft u legio mogelijkheden om te overnachten. Of u nu graag in een bungalowpark, op de camping, in een hotel of in een B&B overnacht. Voor de zon-, zee-, en strandliefhebbers kunt u in Katwijk ook overnachten in een strandhuisje.
Media: Een van de regionale kranten in Zuid-Holland is het Leidsch Dagblad. Ook de Amsterdamse krant het Parool brengt men uit in Zuid-Holland. Katwijk heeft een eigen omroepzender: RTV Katwijk.
Voetbalclub: De voetbalclub VV Katwijk heeft 1025 leden en komt uit in de Topklasse op zaterdag (sinds 2010). Een andere voetbalclub uit Katwijk is Quick Boys. Het eerste team van deze voetbalclub komt uit op zaterdag in de Hoofdklasse A. Quick Boys is de grootste Nederlandse amateurvereniging.


[Foto: Andreaskerk Katwijk aan Zee © Deb Collins, op Flickr]


[Foto: Natuur Katwijk © TijsB, op Flickr]


[Foto: Wandelen in Katwijk © TijsB, op Flickr]


[Foto: Zeevaardersmonument Katwijk © TijsB, op Flickr]

 


[Foto: Katwijk: Stad aan de Noordzee © Michael Brys, op Flickr]


[Foto: Vuurtoren Katwijk aan Zee © Craig Booth, op Flickr]


[Foto: Molen "de Geregtigheid" © Marcel van Schooten, op Flickr]


[Foto: Andreaskerk Katwijk aan Zee vooraanzicht © Craig Booth, op Flickr]