Hoorn

Om het Markermeer heengevouwen ligt Hoorn. De stad, die in de 15e eeuw groot was in de lakenindustrie, in de 16e en 17e glorieuze tijden beleefde in de handel en in de 19e eeuw, na een dip in de 18e, grote kaas- en veemarkten hield, is tegenwoordig bekend om zijn historisch erfgoed, de mogelijkheden die het water biedt en natuurlijk van de meezinger 'Daar in dat kleine café aan de haven'.

Kunst en cultuur in Hoorn

Onderwijs
Een mbo-opleiding volgen? Dat kan in Hoorn. ROC Horizon College, dat ook vestigingen heeft in  drie andere Noord-Hollandse steden, verzorgt scholing in de sectoren Economie, Gezondheidszorg, Handel & Dienstverlening, Techniek, en Welzijn & Educatie. Ook het Clusius College biedt onderwijs aan. De school richt zich op duurzaamheid, leefomgeving, natuur en voeding. De opleidingen in Hoorn die daarbij horen:

 • Commercieel Ondernemen
 • Groen, Grond & Infra
 • In- & Outdoor Styling
 • Monteur Mobiele Werktuigen
 • Plantenteelt
 • Sport, Recreatie & Toerisme
 • Tuin, Park & Landschap

Musea
Speciaal om mensen te informeren over de Hoornse musea is de website Hoornmuseumstad.nl opgericht. De volgende musea staan erop:

 • Affichemuseum, Grote Oost 2-4. Benieuwd wat men in het Nederland van de afgelopen eeuw op posters te melden had en hoe dat vorm kreeg? Dit museum heeft een enorme collectie die een prachtig cultuurhistorisch beeld geeft.
 • Museumstoomtram, Van Dedemstraat 8. Dit wel heel interactieve museum bestaat uit stations, een spoorlijn en, daar is het u om te doen, een stoomlocomotief en rijtuigen waarin u plaatsneemt.
 • Museum van de Twintigste Eeuw, Krententuin 24. De afgelopen eeuw ligt nog vers in het geheugen. Omdat tussen 1900 en 2000 zoveel gebeurde besloot Hoorn er een museum aan te wijden. Het zijn vooral gebruiksvoorwerpen en interieurs die er de herinneringen aanwakkeren.
 • Speelgoedmuseum De Kijkdoos, Italiaanse Zeedijk 106. Een klein museum in de vorm van een speelgoedwinkel. De moeite waard voor wie wil weten waar opa en oma vroeger mee speelden.
 • Westfries Museum, Roode Steen 1. De Gouden Eeuw was een toptijd voor Hoorn. Niet verwonderlijk dat er een museum is dat deze tijd herdenkt. Het museum zit in een prachtig, historisch pand en heeft 27 zaaltjes.

Bezienswaardigheden in Hoorn

Monumenten
Hoorn heeft 372 rijksmonumenten. Dat zijn er relatief veel voor een stad van zijn omvang. Vermaard zijn onder meer de Hoofdtoren uit 1532, waar men tegenwoordig kan dineren, de Oosterpoort (uit 1578) en de Waag (uit 1609). Maar niet alleen de handel leverde fraai erfgoed op, ook de religieuze activiteit blijft herdacht in gebouwen als de Noorderkerk of Vrouwenkerk (1519), de Grote Kerk (1881)en de Koepelkerk (1882).

Water
Hoorn ligt direct aan het Markermeer. Dat biedt natuurlijk veel mogelijkheden voor recreëren; in, op en aan het water. Er zijn georganiseerde vaartochten op hele moderne of juist historische boten. Zelf varen kan ook, al dan niet met een gehuurde boot.

Hoorn heeft trouwens ook mooie parken en door het historische centrum is het aangenaam wandelen en fietsen.

Economie in Hoorn

Belangrijke sectoren
In 2011 telde Hoorn 4.680 bedrijfsvestigingen. Ruim een vijfde (22%) werd gebruikt voor handel, 19,2% werd gebruikt voor specialistische zakelijke dienstverlening en de derde sector was met 13,4% de bouwnijverheid.

Ondernemen
Een bedrijf starten in Hoorn? De gemeente wijst de weg. Op de website vindt u informatie over het starten van een bedrijf, belastingen en vergunningen en het economisch beleid. Ook is er een digitale balie waar u gemakkelijk informatie opzoekt over tal van onderwerpen.

 

Hoornse huisjes[Foto: © impaulsive photography, op Flickr.com]

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 53,26 km² (waarvan 32,94 km² water)
Inwoners: 71.245 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.900 per inw. (2009)
Postcode: 1620-1628, 1689, 1695
Netnummer: 0229
Website gemeente: www.hoorn.nl
VVV-/ANWB-kantoor: Veemarkt 44, www.vvvhoorn.nl, www.mooihoorn.nl
Toeristisch Informatiepunt (TIP): Schuijteskade 1, www.hallohoorn.nl
Bereikbaarheid: Tegen de westflank van de stad aangeplakt is de A7. Met de trein komt u binnen op station Hoorn of Hoorn Kersenboogerd. Verder heeft Hoorn vijf havens die te bereiken zijn vanaf het Markermeer, waarvan er vier open zijn voor particulieren.
Overnachten: Hotel, B&B, bungalow en camping, in Hoorn vind je ze. Typisch voor de stad zijn de jachthavens waar u met uw eigen boot kunt liggen of met een gehuurde boot van een van de verhuurbedrijven uit de omgeving.
Voetbal: HVV Hollandia (Topklasse)

 

Gevels Hoorn

 

Architectuur in Hoorn[Foto's: © Jynto, op Flickr.com]

 

 

Stoomtram Hoorn-Medemblik[Foto: © Busfoto.nl, op Flickr.com]

 

 

Stadsplein Hoorn[Foto's: © Robert Jack 啸风 Will, op Flickr.com]

 

 

Stadsgezicht Hoorn [Foto's: © David van der Mark, op Flickr.com]