Groningen

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de grootste stad van Noord-Nederland. Met de slogan 'Er gaat niets boven Groningen' laat de stad actief zien mee te tellen in de industrie, het onderwijs en het toerisme.

Kunst en cultuur in Groningen

Onderwijs
Met de Rijksuniversiteit en zes locaties voor hbo-onderwijs zijn in Groningen jaarlijks ongeveer 50.000 studenten in opleiding. De hbo-instellingen die er zijn:

  • Hanzehogeschool
  • HBO Nederland
  • Hogeschool voor Pedagogisch en Sociaal-Agogisch Onderwijs
  • NHL-hogeschool
  • Stenden hogeschool
  • Verloskunde Academie 'Catharina Schrader'

Musea & galerieën
Cultuurliefhebbers hoeven zich in Groningen geen moment te vervelen. Het barst er van de musea en galerieën. Vooral de mensen met belangstelling voor geschiedenis kunnen hun hart ophalen. Een greep uit het aanbod:

  • Grafisch Museum, Rabenhauptstraat 65. Als je geboeid bent door de drukpers en boekbinderij ben je hier aan het juiste adres. De zetmachines en andere apparaten werken vaak nog, en worden gedemonstreerd.
  • Groninger Museum, Museumeiland 1. Een veelzijdig museum met een rijke collectie in een modern gebouw. De collectie omvat onder meer archeologische vondsten, Aziatische keramiek en neo-expressionistische schilderijen.
  • Nederlands Stripmuseum, Westerhaven 71. Een feest van herkenning voor jong & oud. In het Stripmuseum zie je hoe een strip gemaakt wordt en krijg je zelf de kans om creatief te zijn.
  • Theefabriek, Hoofdstraat 15-25. Voor theeliefhebbers de perfecte plek om te vertoeven. Je kunt er informatie vinden over thee en thee kopen en – niet onbelangrijk – je kunt er thee drinken. Daarbij heb je de keus uit 300 soorten.

Bezienswaardigheden in Groningen

Erfgoed
Ruim 650 monumenten telt Groningen. Veel gebouwen gingen verloren in de Tweede Wereldoorlog maar het erfgoed dat resteert is de moeite van het bekijken meer dan waard. Wat hoe dan ook op de agenda moet staan is de Martinikerk. Deze stamt uit de vijftiende eeuw en bepaalt met zijn 97 meter hoge toren het stadsbeeld van Groningen. De Martinitoren is open voor bezoekers.

Wie meerdere monumenten wil aandoen kan een themawandeling maken.

Moderne architectuur
Voor bijzondere, moderne gebouwen kun je ook goed in Groningen terecht. Ga bijvoorbeeld langs het Groninger Museum, dat opgebouwd is uit een interessante serie van vormen en kleuren. Of bezoek de Wall House #2 van van architect John Quentin Hejduk. Ook representatief voor modern Groningen zijn het Gasuniegebouw, het Waagcomplex en het Zernikecomplex.

Hofjes
Kom je in Groningen een 'gasthuis' tegen dan is het hofje. Groningen telt er meerdere en het is leuk er een kijkje te nemen en de sfeer van vroeger op te snuiven. Om je op weg te helpen: het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis zijn bekende hofjes.

Economie in Groningen

Dienstverlening
De werkgelegenheid in Groningen is relatief groot. Dit komt onder andere door grote werkgevers als het Universitair Medisch Centrum. Het overgrote deel van de mensen werkt in de dienstverlenende sector (zowel commercieel als niet-commercieel). Het gaat om een kleine 100.000 banen en ruim 70% van het totale aantal arbeidsplaatsen. Zo zitten het hoofdkantoor van DUO in Groningen, meerdere onderwijsinstellingen en veel ICT-bedrijven.

Voedingsmiddelen
De Centrale Suiker Maatschappij is gevestigd in Groningen en produceert naast suiker veel bakkerijproducten. Ook te vinden in Groningen zijn Hooghoudt (jenever) en Koninklijke Theodorus Niemeyer BV (tabak).

Ondernemen
Veel informatie over ondernemen in Groningen vind je op de website van MKB Nederland Noord. Startende ondernemers kunnen terecht bij Startbedrijf.nl. En op Daaromgroningen.nl lees je wat Groningen als vestigingsstad typeert en aantrekkelijk maakt.

 

Station Groningen[Foto: © Ben Sutherland, op Flickr]

 

Provincie: Groningen
Oppervlakte: 83,75 km²
Inwoners: 192.735 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €13.500 per inw. (2009)
Postcode: 9711-9747
Netnummer: 050
Website gemeente: www.groningen.nl
Kantoor Dienst Toerisme:  Toerisme.groningen.nl, www.groningeruitburo.nl
Luchthaven: Zo'n 16 km ten zuiden van Groningen ligt Groningen Airport Eelde.
Bereikbaarheid: Wie met de auto gaat, komt de stad binnen via de A7, de A28 of een van de provinciale wegen. Per trein komt men meestal aan op Station Groningen. De twee andere stations zijn Groningen Noord en Groningen Europark.
Overnachten: Zowel low-budget als luxe verblijven is mogelijk in Groningen. Naast de standaard B&B en camping kun je ook op hele bijzondere plekken overnachten. Bijvoorbeeld op een zeilschip, onder een soort hunebed en in het kleinste hotel ter wereld.
Media: Dagblad van het Noorden (regionale krant), RTV Noord (regionale tv en radio).
Voetbalclubs: FC Groningen in de Eredivisie.

 

Station Groningen binnen

 

 

Groningen by night

 

 

Groningen museum[Foto: © Bert Kaufmann, op Flickr]

 

 

Der Aa-kerk[Foto: © Johan Wieland, op Flickr]

 

 

Monkey Cliff

[Foto: © Jerry Pank, op Flickr]